Kost och dess effekt på överlevnad bland äldre

Print Friendly, PDF & Email

Den nya studien ’Dietary Patterns and Survival of Older Adults’ som publicerades i januari-utgåvan av ’Journal of the American Dietetic Association’ visar som många andra studier att kosten spelar en viktig roll för vår hälsa.
Studien ‘Health Aging and Body Composition study (Health ABC)’ följde 2582 deltagare på 70 – 79 år under 10 års tid. Med hjälp av ett matfrekvensformulär med 108 olika livsmedel blev kosten evaluerad och poängsatt utifrån ’Healthy Eating Score Index’ ,ett system som beräknar hur bra kosten är utifrån dagens rekommendationer. Blodsocker och insulinnivåer blev uppmätta och blodprov och antropometriska mått blev tagna.
Gruppen som åt den mest hälsosamma maten bestod till stor del av kvinnor. Flertalet var vita, hade högre utbildning, rökte mindre, åt mer protein och fiber, hade lägre intag av mättat fett och åt mat med lägre GI. Gruppen hade också ett högre intag av kolhydrater, högre fysisk aktivitet och ett lägre kaloriintag jämfört med de andra grupperna. Gruppen hade lägre mortalitet, bättre biomarkörvärden samt fler år med hälsosamt liv. Efter att olika variabler såsom rökning, fysisk aktivitet och utbildning tagits hänsyn till var mortaliteten fortfarande högre i de två grupperna som hade ett högre intag av feta mejeriprodukter och sötsaker/desserter. Dock fanns det då ingen signifikant skillnad i mortalitet mellan grupperna som åt hälsosam mat, raffinerade spannmål eller större andel frukostflingor.

  1. Inga kommentarer än.
(publiceras inte)