Klorogensyra och viktnedgång?

Publicerat onsdag, 05 maj 2010

Skulle du kunna säga något om Bantaxins annons, den lovar så mycket. Kan verkligen “90 mg klorogensyra två gånger dagligen” påverka vikten på det sätt som utlovas? Om jag fattat din artikel rätt så skulle ju ett par koppar kaffe per dag göra minst samma effekt (om man väljer rätt kaffesort, vilket det nu är)? /Eddie

Hej Eddie!

För att kunna utvärdera Bantaxins påståenden om viktnedgång kontaktade jag Nuforms kundtjänst för att få tag i studien som de refererar till i sin annons (Ospedale SS. Antonio e Margherita, Dipartemento Medico-Ambulatorio Obecita, Tortona Italien).

Enligt Nuform är Svetol® den aktiva ingrediensen i Bantaxin. Det är viktigt att veta att studien undersökte effekten av Svetol® och placebo, som gavs till överviktiga individer ( BMI >25), i samband med en energireducerad kost. Varken studien eller Svetol®s officiella hemsida nämner hur mycket klorogensyra tabletterna innehåller. När jag kontaktade Nuform fick jag reda på att tabletterna innehåller 200 mg Svetol®, vilket motsvarar ungefär 90 mg klorogensyra.

I Bantaxins annons står följande om studien:
1. Klorogensyran i Bantaxin kan blockera upp till 50 % av sockret som bildas av stärkelsen.
2. Inga förändringar av diet eller aktivitetsnivå gjordes.
3. Resultatet för dem som fick 90 mg klorogensyra två gånger per dag visade efter 60 dagar en genomsnittlig viktminskning på hela 5 kg.

I studien finner man däremot följande information:
1. Det finns ingen information i studien om huruvida de undersökt hur pass stor del av sockerupptaget som Svetol® blockerade. Hur Bantaxin fick fram sina siffror i annonsen kan jag tyvärr inte svara på.
2. I studien finner man följande citat: The significant decrease of weight and fat mass showed that Svetol® is able to exacerbate the effect of a bland low calorie diet in volunteers who had overweight.
Detta går tvärt emot Bantaxins påstående att inga förändringar av diet gjordes i studien. Däremot finns ingen information i studien om vad en “bland low calorie diet” innebar.
Det finns ingen information om deltagarnas fysiska aktivitetsnivå före, efter eller under studiens gång.
3. Resultatet visade att supplementering med Svetol® 200 mg två gånger om dagen, det vill säga cirka 180 mg klorogensyra, tillsammans med en lågenergikost gav en signifikant viktminskning jämfört med placebo.

Kaffe innehåller varierande mängder av klorogensyra.

Baserat på ovanstående punkter kan man alltså inte hävda att Svetol® eller Bantaxin kan ge en betydelsefull skillnad i viktminskning, jämfört med placebo, utan kostförändringar.

Den studie jag refererade till i mitt inlägg om kaffets effekt på glukosupptaget var en studie av Aimee et al. I den studien fick deltagarna under fasta inta olika mängder klorogensyra, trigonelline (finns i kaffebönan och är ett förstadium till vitaminet niacin) eller placebo. Det fanns i den studien ingen betydelsefull skillnad i glukosnivåer vid ett intag av 264 mg klorogensyra. En skillnad sågs först vid 1000 mg klorogensyra. Den här studien gav därmed inte stöd för att en mindre mängd klorogensyra än 1000 mg skulle kunna ge en betydande effekt på glukosupptaget jämfört med placebo.

Den mängd klorogensyra som finns i Bantaxins dagsdos är totalt 180 mg. Den mängden klorogensyra som finns i kaffe verkar variera både beroende av kaffesort och styrka. Jag kontaktade både Löfbergs Lila och Zoegas men inget av företagen kunde säga hur mycket klorogensyra deras produkter innehöll med förklaringen att det är för stor osäkerhet vid dessa analyser på grund av olika faktorer som spelar in. Klorogensyrainnehållet i kaffe varierar beroende av tillagningssätt som bryggtid, temperatur och dosering. Dessutom varierar innehållet även naturligt från produkt till produkt. Därmed kan jag tyvärr inte säga hur mycket klorogensyra som finns i en specifik kaffesort.

Baserat på ovannämnda studier och resonemang tror jag inte att det är klorogensyran i Bantaxin som är hemligheten bakom viktnedgången som utlovas utan snarare tipsen i deras bantningsbok som medföljer i startpaketet.

Min rekommendation är att du testar att lägga om kosten och förbättra dina motionsvanor, gärna i samråd med en dietist, istället för att spendera dina pengar på Bantaxin.

Lycka till!

Referenser:
Ospedale SS. Antonio e Margherita, Dipartemento Medico-Ambulatorio Obecita, Tortona Italien. Svetol®, green coffee extract, induces weight loss and increases the lean to fat mass ratio in volunteers with overweight problem.
Aimee et al (2009). Diabetes Care. 32: 1023-1029

, , , , , , , ,

 1. #1 av Kristina Almby, 2016-11-01 - 16:25

  Notera att placebogruppen gick ned 2,45 kg, skillnaden från placebo är alltså inte 5kg utan cirka 2,5 kg efter två månader. Alltså ungefär samma effektstorlek som exv Xenical.

 2. #2 av Hasse W, 2016-11-10 - 10:39

  Nu gäller inte mina frågor i första hand viktminskning (tyvärr kanske) utan mer det där med att klorogensyran kan blockera upp till 50% av sockret:
  Jag skriver efter som att jag är en nyfiken hobbyodlare och odlar olika grödor och vissa innehåller mer naturligt socker än andra.
  Om vi leker med tanken att jag gör tex eget te och väljer att mixa med blad som enligt studier ska innehålla mer “caffeoylquinic syror” borde då inte det kunna blockera sockret?
  -Detta är en intressant värd måste jag säga, något jag bara måste få veta mer om..
  Vet någon vad det är för skillnad mellan:
  3-0 caffeoylquinic acid,
  4-0 caffeoylquinic acid och
  5-0 caffeoylquinic acid ??
  -jag har sökt info och funnit lite men tyvärr verkar som att man i grund och botten pratar om samma sak fast med olika ordval..
  Men med tanke på att forskare staplar upp värden separat (och olika halter) så kan det inte vara samma sak (tänker jag)..

(publiceras inte)