Är oxalsyra i spenat farligt?

Print Friendly

Hej.

Jag vill få reda på vad riskerna är med oxalater i spenat? Spenat innehåller ju mycket bra; folat, lutein, klorofyll m.m…Vad gör egentligen oxalaterna i kroppen? Hur mycket spenat kan jag äta?

Mvh

Hej!

Spenat är bra mat för de flesta personer men bör undvikas av de med njurstensbesvär.

I vissa växter kan det förekomma ämnen som hämmar kroppen från att ta upp växtens näring. Oxalsyra är ett sådant ämne och finns i bland annat spenat. Även rabarber, mangold, gröna bönor, rödbetor samt choklad och svart te innehåller oxalsyra. När vi äter livsmedel med oxalsyra i kan kroppens upptag av bland annat kalcium hämmas, om detta intas samtidigt.

Det finns inga, enligt mig kända, rekommendationer kring hur mycket spenat en vuxen människa kan äta. Om man lider av njurstensbesvär bör man dock undvika stora mängder oxalsyreinnhållande livsmedel, eftersom det kan ge upphov till njursten. Vid hög koncentration av oxalsyra i urinen kan oxalsyran binda till sig kalcium. Detta gör att kristaller uppstår som i sin tur kan bilda stenar. Genom att koka eller blanchera spenaten vid tillagning löses dock oxalsyran ut i vattnet.

Viktigt att tillägga är att små barn under ett år inte bör äta stora mängder spenat. Det beror i sin tur på att spenat innehåller nitrat som kan omvandlas till nitrit, vilket i sin tur försämrar blodets förmåga att transportera syre.

Om du lider av njurstensbesvär bör du med andra ord se upp med spenaten. Annars anser jag att du lugnt kan fortsätta låta spenat ingå i en förövrigt varierad kost. Smaklig måltid!

,

  1. #1 av bejje, 2013-02-02 - 09:53

    “spenat innehåller nitrat som kan omvandlas till nitrit, vilket i sin tur försämrar blodets förmåga att transportera syre.”
    Men alltså…Att nitrat omvandlas till nitrit stämmer ju men nitrit omvandlas ju till kväveoxid (NO) och det ska ju vara bra för hjärtat.
    http://www.gp.se/matdryck/1.542451-en-portion-spenat-bra-for-halsan

(publiceras inte)