Lättmargarin på förskolan?

Publicerat fredag, 21 maj 2010

På mina barns förskola serverar de Becel till smörgåsmargarin är det verkligen nyttigt för små barn?? /Eva

Hej Eva!

Det går bra att använda lättmargarin på förskolan men man bör då komplettera med fetare produkter

Ja, det går bra att använda lättmargarin (t ex Becel) även till små barn, men man bör bre på ett tjockare lager eller tillsätta lite extra fett i den övriga maten, till exempel flytande margarin eller rapsolja, för att det inte ska bli för magert.

Livsmedelsverket ger samma råd till barn som till vuxna när det gäller att välja omättade fetter framför mättade, dvs olja och margariner framför smör.

, , ,

  1. #1 av Bosse, 2010-05-21 - 18:16

    Konstigt, för ju lägre kolesterol man har desto större är risken för hjärt och kärlsjukdomar och Becel sägs ju sänka ditt kolesterol.
    Lättmargarin innehåller dessutom bensin och andra kemikalierester, hur barn och ungdomar ska äta sådant övergår mitt förstånd.

  2. #2 av Bosse, 2010-05-22 - 08:13

    Och dessutom innehåller margarin tre gånger så mycket omega 6 som omega 3.

    http://www.youtube.com/watch?v=i8SSCNaaDcE&feature=related

  3. #3 av Patrik Hansson, leg dietist, 2010-05-23 - 00:50

    Hej, Bosse! Menar du att lågt kolesterol, inom rekommenderade värden, är en riskfaktor för hjärtkärlsjukdom hos unga friska individer? Och att förhöjda kolesterolvärden för samma grupp är skyddande mot hjärtkärlsjukdom?

  4. #4 av Bosse, 2010-05-23 - 08:26

    Nej jag menar att kolesterol inom normala värden inte spelar någon roll men väldigt låga värden speciellt det man får med margarinkost och högt intag av omega 6 skapar en obalans. Kolesterol behövs för att bygga upp vitaminer i kroppen, och låga kolesterolvärden ökar även risk för självmord enlig studier. Om du ser på videon så har högt kolesterol och hjärt och kärlsjukdomar inget som helst samband.

    • #5 av Anna Hansson, leg dietist, 2010-05-27 - 08:44

      Hej Bosse.
      Becel är vanligt margarin utan någon dramatisk blodfettssänkande effekt. Det finns även en specialprodukt med kolesterolsänkande växtsteroler om heter Becel ProActive. Denna produkt rekommenderas inte till barn under fem år. Jag är övertygad om att det margarin som används på förskolan i fråga är “vanligt” Becel margarin. I mitt svar antog jag att man använt lättmargarinet, men det finns även Becel med 70% fett.

  5. #6 av Bosse, 2010-05-27 - 10:59

    Anna, Obalansen mellan omega 6 och 3 är lika stor oavsett vilket margarin man använder.
    Margarin är ingen naturlig produkt utan ger kroppen ohälsa.
    SMÖR höjer det goda hdl det gör inte margarin.
    SMÖR stärker ditt imunförsvar, det gör inte margarin.
    SMÖR och mättat fett är bra för hjärtat, det är inte margarin.
    Studera ny forskning så ser ni också.
    http://www.youtube.com/watch?v=v8WA5wcaHp4

  6. #7 av Clarissa Liljander, leg dietist, 2010-06-06 - 08:49

    Bosse, nu undrar jag var du fann din information om att obalansen mellan omega-6 och omega-3 är densamma i alla margariner?

    Om man beräknar förhållandet (kvoten) mellan omega-6 och omega-3 fetterna i margarin med informationen i SLVs databas får man fram följande balans mellan omega-6 och omega-3:

    Lättmargarin lätt och lagom omega-3 fett 40% (2.2:1)
    Lätt och lagom 40% (2.6:1)
    Lätt och lagom oliv (5.5:1)
    Milda bordsmargarin 70% (2.2:1)

    Som du ser varierar kvoten, eller “obalansen”, beroende av vilket margarin man väljer. Mest omega-6 per omega-3 finner man i Lätt och lagom oliv.

    För att illustrera mitt exempel är då vanligt smör på 80% fett precis lika “obalanserat” som margarin eftersom detta har en kvot på 2.2:1. Det vill säga exakt samma “obalans” som för två av ovanstående margarinsorter.

  7. #8 av Bosse, 2010-06-10 - 06:52

    Clarissa, så du menar på fullt allvar att kemiskt framställt margarin med bensin och kemikalierester i och mycket av det inflamationsskapande omega 6 är bättre än naturligt smör gjord av grädde?

    Gör gärna en jämnförande studie på margarin vs. smör så får du se.

  8. #9 av Clarissa Liljander, leg dietist, 2010-06-17 - 15:35

    Bosse, det jag sa var att smör och vissa sorter av margarin har exakt samma balans mellan omega-6 och omega-3 och frågade dig om var du funnit din referens till att “obalansen” var densamma i alla margariner.

  9. #10 av Bosse, 2010-06-17 - 22:20

    Ska jag tolka det med att du tycker att kemiskt framställt margarin är bättre än naturligt smör?

  10. #11 av Clarissa Liljander, leg dietist, 2010-06-18 - 06:54

    Bosse, jag rekommenderar att du inte tolkar svaren vi skriver utan istället läser vad vi faktiskt skriver. Ha en bra dag!

  11. #12 av Bosse, 2010-06-18 - 12:02

    Inget svar fortfarande alltså, skumt.

  12. #13 av Anders Sandström, 2010-06-24 - 14:07

    Bosse: Vad är det du anser vara inflammationsframkallande i margarinet? Det vedertagna är där att just omega-6 hjälper till att driva på inflammationen och med ett smör som ger samma kvot som ett lättmargarin kan du inte vid samma mängd säga att smöret är bättre. Iaf inte ur inflammationssynpunkt kopplat till omega-6.

    Bensin? Har du en vettig källa på detta? Om bensin var en del av margarinet skulle en oherrans massa människor blir rejält sjuka efter en tid med mycket smörgåsar. Det är en sak att vara kritisk men en helt annan att vara rabiat motståndare.

    Och vadå kemiskt framställda? Förklara processen så jag lär mig något. Fettkvaliteter och kopplingen till ohälsa är långt mer komplicerad än att bara säga “smör höjer HDL, det gör inte margarin”. HDL som ensam markör har inte ens visat sig speciellt stark, där kanske det är vettigare att kolla kvoter mellan HDL och LDL samt apoB/apoA. Det kanske till och med är nödvändigt att se mängderna oxLDL och hur detta påverkar.

  13. #14 av Bosse, 2010-07-05 - 08:28

    Anders:
    1

    Bolte G, et al. Margarine consumption, asthma, and allergy in young adults: results of the German National Health Survey 1998. Ann Epidemiol. 2005 Mar;15(3):207-13.

    Unga vuxna som ofta äter margarin hade oftare astma (3 – 426% ökad risk). De som oftare åt just light-margarin hade 78 – 1043% ökad risk att ha astma.

    2

    Woods RK, et al. Fatty acid levels and risk of asthma in young adults. Thorax. 2004 Feb;59(2):105-10.

    Mängden av ett analyserat omega-6 fett i blodet hos unga vuxna hade ett signifikant samband med såväl nuvarande som tidigare astmabesvär, och med läkardiagnos på astma.

    3

    Bolte G, et al. Margarine consumption and allergy in children. Am J Respir Crit Care Med. 2001 Jan;163(1):277-9.

    Margarinätande barn hade högre risk för allergier (plus 1 – 67%) och besvär av allergisk nästäppa ( 1 -97% ökad risk).
    4

    Trak-Fellermeier MA, et al. Food and fatty acid intake and atopic disease in adults. Eur Respir J. 2004 Apr;23(4):575-82.

    Unga vuxna män som åt margarin eller mycket omega-6/lite omega-3 hade ökad risk för hösnuva.

    5

    Sausenthaler S, et al. Margarine and butter consumption, eczema and allergic sensitization in children. The LISA birth cohort study. Pediatr Allergy Immunol. 2006 Mar;17(2):85-93.

    2-åriga barn som åt mest margarin hade 12 – 161% ökad risk för eksembesvär, 36 – 225% ökad risk för läkardiagnos på eksem, och 1 – 341% ökad risk för allergi.

    (Saxat från kostdoktorn.se)

  14. #15 av Linda, 2011-01-02 - 21:26

    http://www.jobbpartiet.se/pdf/Margarintillverkning.PDF

    Här är en förklaring till hur man framstället margaring vs smör.

    Jag väljer själv smör och framförallt till mitt barn. Skulle aldrig falla mig in att ge margarin till mina barn

  15. #16 av Jenny, 2011-01-02 - 21:47

    Så länge det finns “rena” produkter att äta samt ge sina barn, så kommer jag fortsätta med det. Har den senaste tiden börjat välja allt mer matvaror som inte processas/eller processas så lite som möjligt för att höja livsstandarden för mig och min dotter. Att välja produkter med massor av tillsatser mm har blivit för mig allt mer främmande och jag kommer kämpa för att min dotter ska få den bästa kost jag kan uppbringa, både i hemmet och i förskola/skola. Jag får bara hoppas på att under de kommande åren när hon växer upp, blir åren då allt fler i samhället öppnar upp sina ögon och verkligen inser vilka hemska tillsatser/ämnen/spår mm det finns i många av de matvaror vi finner och köper i våra butiker.
    I detta hem kommer det inte in margariner eller lightprodukter osv!

    • #17 av Anna Hansson, leg dietist, 2011-01-05 - 12:11

      Hej Jenny! Naturligtvis är det upp till var och en vad man använder för produkter till sig själv och sitt barn. Däremot finns det mycket tydliga riktlinjer från Livsmedelsverket om vad som bör serveras på en förskola. Jag anser att det är en viktig kvalitetssäkring att förskolor följer de riktlinjer som finns, och som grundar sig på vetenskap, likaväl när det gäller mat som när det gäller pedagogik, miljö osv. Underlag för de råd som Livsmedelsverket ger finns på deras hemsida http://www.slv.se.

  16. #18 av Alltarvackert, 2011-01-31 - 23:49

    Även i mitt hem kommer det inte in margariner eller lightprodukter trots att dietister rekommenderar det. Man kan undra vilken utbildning dietister får när de inte verkar veta något om tillverkningen av margariner.

  17. #19 av Clarissa Liljander, leg dietist, 2011-02-06 - 14:01

    Linda, här har vi en annan förklaring i form av en video: http://www.margarin.se/videos/margarintillverkning-%E2%80%93-sa-tillverkas-margarin/

    Vilken förklaring man väljer att tro på och om man väljer att äta margarin eller inte är i slutändan helt upp till en själv. Dock är det så att, precis som Anna förklarade, finns det tydliga riktlinjer som både förskolor och hälsopersonal uppmanas att följa.

    • #20 av Markus Nilsson, 2011-02-22 - 11:42

      Har du en annan källa till margarintillverkningen än från MARGARIN.se?

      Äter själv inget margarin, en billig smörimitation från krigstider 🙂 Tror folk börjar inse att ju naturligare mat desto bättre. Använder man sitt sunda förnuft så tror jag man inser det. Jag rekommenderar alla att testa lite ekologiskt bregott på nybakt bröd, sen kan man om man vill jämföra och göra samma sak med lättmargarin. Dyrt vatten någon?

      Tack för ordet.

  18. #21 av MickeB, 2011-02-18 - 16:32

    Den videon ör granskad här
    http://www.kostdoktorn.se/margarintillverkning-inget-for-ditt-kok

    Märkligt att ni dietister anser att SLV alltid har sanningen, betänk att Bengt Vessby som i många år var SLV:s fettexpert var avlönad av margarinindustrin och först ansåg att smör var bäst, men efter byte av arbetsgivare ändrade sig. då vara margarinet plötsligt var så nyttigt

  19. #22 av Maria, 2011-02-18 - 18:40

    År 2007 kom jag i kontakt med en friskvårdskonsulent (utbildad i god /nyttig kost)
    Då hon presenterade olika broschyrer och overhead för mig/oss bad hon om ursäkt… alla var tillverkade framtagna av Unilever. Vilket märkligt sammanträffande att hon också framhöll Becel före smör…
    Snälla dietister våga tänka själva!

  20. #24 av Lovisa, 2011-03-28 - 22:25

  21. #25 av Nils, 2011-03-29 - 06:47

    Lovisa, första grafen visar intaget av smör/margarin i teskedar per dag, roliga där är att desto mer smör man äter, desto mer MINSKAR risken för hjärtattack, men det är precis tvärtom för margarinet. Ju mer margarin man äter desto mer ÖKAR risken för hjärtattack.

  22. #26 av Lovisa, 2011-03-29 - 14:20

    Nils, exakt!
    Hjärtattackerna minskar LITE med smör (inte signifikant) medan det ökar MYCKET om man äter margarin (statistiskt signifikant)

  23. #27 av christina, 2011-04-20 - 07:45

    Slår vad att alla som skriver i detta forum äter såväl godis som kakor, dock ingen som nämner hur mycket skräp det är i detta utan det är helt ok och inget farligt mycket märkligt att detta aldrig kommer fram i sådana här debatter. mycket märkligt att det är samma tugg hela tiden och att människor orkar snöa in sig i denna smör vs margarin debatt det finns väl viktigare saker här i världen eller????????

  24. #28 av MD, 2011-04-21 - 10:18

    Synd att du inte nämnde ett stort belopp christina, då hade jag blivit en rik man. undrar varför det i sverige 2011 har blivit en styggelse att vilja ha ren mat utan kemikalier eller lokalproducerat smör och inte importerad palmolja med kemikalierester som finns i margarinet. Varför ska våra barn inte själva få välja om de ska äta smör eller Becel, det är för mig en gåta.

(publiceras inte)