Jodbrist?

Publicerat torsdag, 24 september 2009

Hej! Går det att få i sig jod utan att äta joberikat salt? Varför är jod bra?

Hej och tack för din fråga!

Jod är ett mineralämne som har stor betydelse för sköldkörtelns hormonbildning. Dessa hormoner påverkar bland annat ämnesomsättningen.

Jodbrist yttrar sig som struma, en kraftigt förstorad sköldkörtel. Detta sker när sköldkörteln försöker kompensera hormonbristen genom att öka i storlek. Hos barn kan jodbrist leda till hämmad mental- och fysisk tillväxt. Hos vuxna kan det leda till nedsatt sköldkörtelfunktion, som i sin tur leder till bland annat nedsatt ämnesomsättning, trötthet, depression och viktökning. Struma kan även innebära att man får svårt att andas och svälja, beroende av storleken på sköldkörteln. Blir bristen ännu allvarligare medför detta även en ökad bildning och ansamling av slemsubstanser under huden.

En portion lax ger dig 2/3 av ditt dagsbehov av jod.

Som du nämner är jodberikat bordssalt ett enkelt sätt att undvika jodbrist. Det rekommenderade dagsbehovet för vuxna ligger idag på 150 µg jod. Detta motsvarar mindre än 1 tsk joderat bordssalt. För att förhindra uppkomst av struma anser man att ett intag av 50-75 µg jod per dag är tillräckligt.

Så finns det någon anledning till att det skulle vara skadligt att inte äta jodberikat salt? Natrium (salt) är livsnödvändigt för människan eftersom det spelar en viktig roll för bland annat nervernas funktion. Det finns dock ingen risk med att inte salta på maten eftersom salt finns naturligt och tillsatt i flera livsmedel. För mycket salt däremot är inte bra för hälsan, men om man i övrigt undviker halvfabrikat och att salta maten är det inget fel i att inkludera cirka 1 tsk joderat salt om dagen.

Livsmedel rika på jod är mjölk, ost, ägg, fisk och skaldjur. Även algprodukter som säljs som näringstillskott kan bidra med en hel del jod. Dagsbehovet kan du enkelt få i dig t.ex. via en portion lax, två ägg och två glas mjölk. Risken för att du ska drabbas av jodbrist är låg så länge som du äter en varierad kost och inkluderar livsmedel rika på jod.

, , , , , ,

 1. #1 av Maja, 2010-05-01 - 11:48

  Kvinnor har dubbelt så stor sköldkörtel som män (och mera bröstvävnad än prostatavävnad som också fångar upp jod) och behöver troligen dubbelt så stort jodtillskott som män.
  Sedan 1896 har man botat bröstcancer med jod, brist på jod gör brösten fibrösa. Har personligen haft mycket goda erfarenheter av jodtillskott.

 2. #2 av Clarissa Liljander, leg dietist, 2010-05-01 - 12:52

  Hej Maja!

  Roligt att du hittat hit! Det rekommenderade intaget av jod för både män och kvinnor är i dagsläget 150 mikrogram per dag enligt Svenska Livsmedelsverkets rekommendationer. Självklart kan ju behovet hos den enskilde individen variera beroende av ens individuella behov.

  Du kan läsa mer om jod och människans jodbehov på deras hemsida. Att jodbrist skulle ge fibrösa bröst har jag inte hört talas om men om du har en länk till någon bra referens är det alltid intressant att ta sig en titt!

 3. #3 av Birgitta Höglund's Mat, 2010-07-17 - 19:44

  Hej. Tack för en intressant artikel om jod.
  Jag äter bara havssalt numer, så därför letade jag information om jod.
  Jag äter en hel del av de produkter som du nämner innehållande jod, så då ser jag ingen anledning att börja tillsätta det i mitt tycke illasmakande jodsaltet 🙂
  Glada hälsningar Birgitta

 4. #4 av Sveta, 2012-08-03 - 11:57

  Om man är vegetarian/vegan och hatar salt och alger, vad gör man då? ; )
  Livsmedelsverkets sida varnar ju för algprodukter och har man som jag problem med sköldkörteln avråder tillverkarna själva ofta från jodtillskott.

  Kan man tillgodogöra sig jod genom att salta i kokvattnet till pasta osv eller blir jodet kvar i vattnet? Om jag t ex ska laga pasta med pastasås tar jag max 1 kryddmått salt i kokvattnet och max 1,5 kryddmått i såsen och sedan äts den maten av två personer. Lagar i stort sett bara ett mål om dagen och saltar aldrig extra på lagad mat.

  Jag har sett “växter som odlats på jodrik mark” som rekommenderad jodkälla men vet inte vilka växter och vilka ursprungsland det i så fall rör sig om. Hade varit ett bra alternativ!

  Kan jodinnehållet i mjölkprodukter variera efter ursprungsland eller regleras det genom att djuren äter tilskott om de betar jodfattiga jordar (eller har det noll betydelse vad de äter)?

  Jag har fått för mig att det är väldigt jodfattigt i Sverige och om det räckte med nåt glas mjölk förstår jag inte riktigt varför det rekommenderas jodsalt. De felsta svenskar äter ju mjölkprodukter, ägg eller fisk.

  Tack på förhand för eventuellt svar!

 5. #5 av mikael, 2012-08-07 - 01:20

  Hej,

  Är det skillnad på jod o jod, det är det i denna artikel iaf som menar på att bordssaltets jod inte hinner tas upp av kroppen innan det åker ner ligger i urinblåsan 🙂

  “Det mycket viktiga spårelementet jod finns i oraffinerat havssalt i en form som lätt assimileras. Joden är en vital grundläg­gande komponent i de hormoner som pro­duceras av bisköldkörteln, vilken styr åt­skil­li­ga biokemiska reaktioner till exempel användningen av syret, för proteinsynteser och den hastighet med vilken blodet tar hand om maten. Raffineringsprocessen har förstört joden i det havssalt som är vitt. En oorganisk form a jod, oftast kaliumjodid, tillsättes det raf­finerade bordssaltet. Denna typ av jod tas emellertid inte lätt upp av kroppen. Det pas­serar kvickt ut i urinen, vanligtvis inom 20 minuter medan naturlig jod från oraffinerat havssalt behålles i krop­pen 48 timmar – länge nog för att kunna nyttjas av bisköldkörteln. Till skillnad från bordssalt förser alltså oraffinerat havssalt bisköldkörteln med viktiga mineraler och spårelement.”

  Källa
  http://www.brodpassion.se/2012/08/havssalt-havets-frukt.html

 6. #6 av Jenny Sidwall, 2013-11-11 - 17:38

  Hej!
  Natriumklorid (bordssalt) innehåller klumpförebyggande medel som är mycket ohälsosamt. Dom flesta salter som säljs i detaljhandeln innehåller klumpförebyggande medel.
  Havssalt är inte så rent som vi tror längre p g a av att människan har förorenat havet med miljögifter och radioaktivt vatten mm.
  Det är svårt att hitta bra källor till Jod (begynnande Jod)
  Hämtat från: Passagen E-nummer
  http://hem.passagen.se/enummer/
  E535-E585
  E535: NATRIUMFERROCYANID
  Innehåller det dödliga giftet cyanid.
  OBS!: Tillsätts ofta i vanligt salt för att det inte ska klumpa ihop sig! Några risgryn i saltet har samma effekt.

(publiceras inte)