Allergi mot vete, havre och korn

Publicerat onsdag, 05 februari 2014

Hej.

Jag fick för ca 1,5år sedan reda på att jag är allergisk mot vete, havre och korn. Råg tål jag.
Jag undrar om fullkornsrågmjöl kan innehålla tex. vete? I mina papper som jag fått på vad jag ska undvika står fullkornsmjöl men gäller det verkligen alla fullkornsmjöl? Bör jag inte kunna äta om det är gjort på råg?

Mvh/ Ann-Sophie

 

Alla produkter av råg kan innehålla vete på grund av kontamination (förorening) i produktionen. De flesta producenter av spannmål odlar både vete och råg. Spannmålen odlas på samma marker, skördas med samma maskiner, mals i samma kvarnar och hanteras i samma produktionslinjer. Det är oerhört svårt att undvika att de kontaminerar varandra. Kontaminationsgraden kan variera. Är du väldigt känslig mot vete, det vill säga riskerar att få allvarliga reaktioner av små mängder, så bör du vara försiktig med alla rågprodukter. Om du däremot inte brukar reagera på små mängder vete så kan du troligtvis äta rena rågprodukter, som t ex fullkornsrågmjöl och knäckebröd av 100% råg.

 

  1. Inga kommentarer än.
(publiceras inte)