Hur testar man överkänslighet mot gluten, laktos och ägg?

Publicerat onsdag, 14 december 2011

Hej!

Jag undrar hur man bäst testar mot allergi/överkänslighet mot gluten, laktos, och ägg. Ska man testa själv hemma på något sätt eller ska man kontakta vårdcentral/dietist, eller hur ska man göra?

Mvh

 

Hej,

Bilden visar biopsiresultat från tunntarm vid celiaki.

För det mesta är det bäst att vända sig till sin vårdcentral om man misstänker att man inte tål något basfödoämne i maten såsom spannmål, mjölk eller ägg. Dessa är viktiga källor till energi och näringsämnen, och det finns risk att kosten blir bristfällig om de utesluts ur kosten under längre tid. Risken med att experimentera hemma är att man felaktigt kan komma fram till att man är överkänslig mot vissa födoämnen som man sedan utesluter helt i onödan. När det gäller barn bör misstänkt födoämnesöverkänslighet alltid utredas av läkare.

När det gäller gluten är det extra viktigt att inte experimentera med kosten på egen hand, eftersom det inte går att ställa diagnosen celiaki (glutenintolerans) om man redan börjat äta glutenfritt. För att testa för celiaki tas i första hand ett blodprov. Utifrån svaret på blodprovet, symtom och ärftlighet bedöms sedan om man skall gå vidare med en tunntarmsbiopsi. Eftersom celiaki är livslångt är det viktigt att få korrekt diagnos.

Laktosintolerans innebär att man får symtom av mjölksocker till följd av svårigheter med att bryta ned detta ämne i tarmen. Det finns olika sätt att testa detta. Ofta testas det idag med blodprov, men på vissa ställen använder de sig fortfarande av så kallad laktosbelastning. Det innebär att man får dricka en laktoslösning och så kontrollerar man blodsockernivån med ett bestämt intervall under de följande timmarna. Ibland nöjer man sig med att se om patienten blir bättre i sina symtom genom att undvika att dricka mjölk under ett par veckor. Om vanliga mjölkprodukter ersätts med laktosfria alternativ så bibehålls kostens näringsinnehåll. Om man börjar undvika mjölkprodukter utan att ersätta dem med likvärdiga alternativ finns risk för att kosten blir bristfällig när det gäller energi och/eller vissa näringsämnen. Känsligheten för laktos varierar från individ till individ, och kan ibland även variera under livets gång.

Allergi mot ägg utreds vanligen genom pricktest på huden och/eller blodprov. Äggallergi kan vara lindrig, men den kan också vara mycket allvarlig. Den behöver dock inte vara livslång. Många utvecklar tolerans.

Om du är vuxen, har relativt lindriga symtom som du tror kan bero på laktos eller ägg, och är frisk i övrigt, så kan du möjligen testa lite hemma innan du söker läkare. Prova då att undvika laktos och ägg i en vecka för att se om symtomen försvinner. Tänk på att läsa alla ingrediensförteckningar eftersom laktos och ägg kan finnas i många produkter. Om du blir bra från dina symtom så testar du sedan att dricka ett glas mjölk. Om det går bra så öka mängden laktos i din mat successivt under några dagar tills du äter som vanligt igen. Laktosintolerans är ofta en mängdfråga. För att prova in ägg så ät helt enkelt ett ägg när du är symtomfri, och notera om du reagerar.

Observera att man inte bör testa hemma på detta sättet om man misstänker att symtomen kan bli allvarliga.

, , ,

 1. #1 av Anna, 2011-12-15 - 12:37

  Jag tycker att den där retoriken är så skum. I SvD stod det i en artikel att det tar i genomsnitt 10 år att få en diagnos på gluten. Så rådet att man inte ska experimentera själv blir ju rätt skev. Jag mår fruktansvärt illa när jag äter gluten, men jag får ingen hjälp av sjukvården. De säger bara att jag har IBS och sen är det nog med det. När jag nu tagit bort gluten på eget bevåg märker jag ju att jag istället för att må dåligt mår bra. Så jag tycker att jag är glutenintolerant och det gör ju inte det jag säger mindre sant. Det har nästan blivit som ett måste att om man inte har läkarintyg på det man säger så ljuger man vilket är rätt skumt. Ingen känner väl min kropp och vad jag mår bra av bättre än jag? Eftersom sjulvården släpar efter i den här frågan och det är väldigt svårt att få rätt diagnos från början så känns ju den inställningen rätt kontraproduktiv tycker jag.

  Länken till artikeln i SvD: http://www.svd.se/nyheter/inrikes/tio-ar-i-vantan-pa-en-diagnos_6702061.svd

 2. #2 av Nanna Mossberg, leg dietist, 2011-12-18 - 15:54

  Hej Anna, tack för ditt inlägg! Jag förstår dig och håller med dig. Det är helt tokigt att det tar så lång tid att få diagnosen celiaki som en studie nu har visat. Men det pågår en hel del arbete på olika håll för att förbättra detta nu när man vet hur illa det är ställt.

  Det låter som om du har gjort vad du har kunnat, det vill säga sökt hjälp. När sjukvården inte kunnat ställa någon allergi- eller överkänslighetsdiagnos så kan du såklart experimentera själv! Det jag tycker är viktigt är att inte experimentera förmycket själv innan man sökt hjälp, eftersom man då riskerar att försvåra utredningen.

  Det är mycket möjligt att du blir sjuk av gluten utan att du för den sakens skull har celiaki. Man har nyligen insett och visat att det finns något som kallas gluten sensitivity, som är överkänslighet mot gluten men inte celiaki. Denna är ännu väldigt svår att diagnosticera, men forskning pågår.

  Tyvärr känner jag igen detta du påpekar att om man inte har fått diagnos av läkare så anses man inte trovärdig i vissa sammanhang. Det är olyckligt. Jag tror att detta med födoämnesöverkänslighet är som ett isberg där vi idag bara kan diagnosticera toppen som syns ovanför vattenytan… I många fall är det helt klart så att en person inte tål ett visst födoämne, även om sjukvården ännu inte har verktyg att diagnosticera det.

  Om du har lyckats lista ut vad du skall undvika för att må bra så är det fantastiskt. Om det är ett födoämne som är viktigt ur näringssynpunkt så överväg kontakt med dietist för att säkerställa ditt näringsintag. Men alla behöver inte denna hjälp, en del klarar utmärkt att läsa på själva och klara situationen bra.

 3. #3 av Per-Uno Fransson, 2013-09-27 - 11:48

  Läkarna får (i Sverige i alla fall) bara använda gluten & laktos-tester som visar först när det blir stark allergi,
  men kroppen, mest magen, tar stryk låååångt tidigare.
  Det smartaste är att testa sig hos någon kunnig kinesiolog, som kan ämnet. Och med muskeltest testar man “här och nu”, så det kan spela roll vad man ätit de senaste timmarna/dagarna…

 4. #4 av Bengt Kron, 2014-03-05 - 10:56

  Är glutenintolerat. Ser att hönors föda, till stor del består av spannmål. Kan detta överföras till ägget?

 5. #5 av Per-Uno Fransson, 2014-03-05 - 14:45

  Troligen överförs hönans föda till ägget, jfr att mammans obalanser påverkar fostret etc.
  Antar att ni alla förhoppningsvis sett
  Recensioner t ex:
  Michael Stanley-Jones. FN. Genève:
  “One of the most important films of the century”.
  Om kriget mot oss själva och mänsklighetens möjlighet att överleva det. 23 världsledande professorer vittnar om hotet som omger oss och finns i oss, och som riskerar utplåna mänskligheten långt innan epidemier, krig eller klimatförändringar…
  DN: 5 Högsta betyg!
  Berlingske Tidende: “Oavvislig och oförglömlig”.
  Tom Luddy, USA: “Strong, disturbing and important”.
  Gunnar Bergdahl: “Den bästa svenska dokumentärfilmen jag sett sedan ´Ett anständigt liv´”

  Sedan känner inte alla till att man med alternativa metoder kan ta bort eller minska allergier. Gluten & laktos är svårt – men det går att minska. Men om man bara är allergisk mot katt, hund, häst, pollen och har en allergi går det till kanske 80-90% säkerhet att ta bort med en behandling på 1 – 1½ timme.
  För all allergi & hälsa gäller:
  Summan av belastningar avgör vår hälsa!
  Alltså minska onödiga belastningar typ el-, jordstrålning, mobiler, moderna lampor…
  Tänk på att allt kommunalt och köpt vatten/vätska är energilöst, ge det gärna energi.

  Ge kroppen rätt byggstenar = mat.
  Motionera lagom.
  Tänk positivt!

 6. #6 av Per-Uno Fransson, 2014-03-05 - 15:01

  … skulle vara:
  Stefan Jarls film “UNDERKASTELSEN”…
  Dator & sånt e inte de bästa jag e på… typ 😉

(publiceras inte)