Innehåller maltvinäger gluten?

Print Friendly, PDF & Email

Hej!
Jag undrar om maltvinäger innehåller gluten eller om det går bra att äta för oss som har celiaki?

Hej!

Maltvinäger tillverkas av kornmalt som innehåller gluten. Dock medför fermenteringsprocessen att slutprodukten innehåller mycket små mängder gluten. Kombinationen av att glutenhalten är mycket låg, och att det är en produkt som man inte konsumerar i större mängd, gör att maltvinäger anses vara helt ok för den som har celiaki (glutenintolerans).

Maltvinäger är inte så vanligt i Sverige, och vad jag vet så har aldrig Livsmedelsverket analyserat denna produkt med avseende på gluten. Men i Storbritannien är maltvinäger relativt vanligt, och deras Celiakiförbund förmedlar till sina medlemmar att det är helt ok för personer med celiaki att äta maltvinäger för att glutenhalten är så låg.

Andra vinägersorter såsom vitvins-, rödvins- äppelcider- och balsamvinäger tillverkas inte av glutenhaltiga råvaror och är därmed helt glutenfria.

, ,

  1. Inga kommentarer än.
(publiceras inte)