Kan jag använda matlagningsvin i glutenfri kost?

Print Friendly, PDF & Email

Hej.

Jag undrar om man som glutenallergiker kan äta matlagningsvin? Det står att det är malt i. Jag har ätit det men inte kännt av det men jag blir fundersam.

 

Hej,

Vanligt vin innehåller inte gluten, men när det gäller matlagningsvin som är ett substitut kan det möjligen finnas ingredienser som inte brukar finnas i vin. Om det står malt i ingrediensförteckningen så gör du helt rätt i att bli fundersam. Om det är malt av ett gluteninnehållande sädesslag så skall det egentligen stå inom parentes efter malt, t ex “…malt (av korn)…”.

Jag har aldrig sett malt eller annan gluteninnehållande ingrediens i matlagningsvin, men så har jag nog inte läst på alla sorter heller. Det bästa är om du kontaktar tillverkaren för att få klart besked. Dubbelkolla gärna först att det inte står maltodextrin, för det är en glutenfri ingrediens som kan förekomma i matlagningsvin.

  1. Inga kommentarer än.
(publiceras inte)