Vad kan man äta vid veteallergi?

Heeej!
Jag skulle vilja veta vad man måste undvika om man har veteprotein/veteallergi??
Jag har inte direkt förstått om man tål fruktos?
Det känns som om det är mycket som man inte kan läsa ut på innehållsförteckningen tyvärr.

Tacksam för snabbt svar 🙂

Mvh
Carro

Hej Carro,

Numera måste alla ingredienser med ursprung av vete deklareras i ingrediensförteckningen, vilket har gjort det lättare att läsa ingrediensförteckningarna och förstå om produkterna passar för veteallergiker eller inte. Fruktos går bra vid veteallergi. Det kan inte heller dölja sig något veteprotein i E-nummer.  Det som kan vara klurigt är nog främst vetestärkelse som finns i olika renhetsgrader. De flesta veteallergiker tål den renaste vetestärkelsen som används i glutenfria produkter men ett fåtal extremt känsliga veteallergiker tål inte någon vetestärkelse oavsett renhetsgrad. Tyvärr finns det inga tester som kan visa vad just du tål utan du får prova dig fram eller rådgöra med din läkare/dietist beroende på vad du får för symtom.

Livsmedelsgrupp Dessa livsmedel och ingredienser kan innehålla vete och bör undvikas: Alternativ som inte innehåller vete
Frukt och bär Bakverk med frukt och bär Alla sorters frukter och bär i ren form
Grönsaker Stuvade grönsaker, grönsakspaj Alla sorters grönsaker i ren form
Kostfiber Vetekli, kruskakli, vetegroddar, vetekross Sockerbetsfibrer (Fibrex), potatisfibrer (Pofiber), loppfrö, linfrö
Mjöl Vetemjöl, grahamsmjöl, rågsikt, tricitale, idealmjöl, durum-, dinkel- och speltvete Naturligt glutenfri mjölmix, troligtvis även glutenfri mjölmix med vetestärkelse*, majsmjöl, majsstärkelse, potatismjöl, sojamjöl, bovetemjöl, rismjöl, teffmjöl
Bröd Alla bröd bakade med vetemjöl, grahamsmjöl eller rågsikt Naturligt glutenfria bröd, riskakor, majsbröd samt troligtvis även glutenfria bröd bakade på vetestärkelse*
Flingor Müsli, kalaspuffar, special K, All Bran, Havrefras, vissa cornflakes (Kelloggs), Fiberhavregryn Corn flakes (OBS! Ej Kelloggs Cornflakes), Vårgårdaris, Rice Krispies, boveteflingor, glutenfri musli, rena/glutenfria havregryn
Gröt och välling Mannagrynsgröt, välling som innehåller vete Gröt/välling på ren/glutenfri havre, ris, majs, bovete, hirs
Pasta o gryn Pasta och makaroner, (även fullkorn), matvete, couscous, bulgur, mannagryn Glutenfri pasta, pasta gjord på majs, risnudlar, glasnudlar, quinoa, ris
Matfett Alla sorters matfett (fast och flytande), oljor
Mjölkprodukter Glass som innehåller kexbitar, glassrån Alla sorter i ren form. Havrebaserade alternativ till mjölkprodukter går oftast också bra, t ex Oatly.
Kött o chark Korv, leverpastej, blodpudding, köttbullar med vete (t ex ströbröd). Patéer, isterband. Alla sorters kött i ren form
Fisk och skaldjur Panerad fisk, fiskgratänger, crab sticks fiskfärs, fiskbiffar, friterade räkor, patéer Alla sorters fisk och skaldjur i ren form
Ägg Pannkakor, sockerkaka Alla sorter i ren form. Oatly pannkakssmet går bra att använda.
Drycker Vissa smoothies och andra drycker innehåller ibland spannmål så läs alltid ingrediensförteckningen även på drycker. Guinness, veteöl och färsköl har uppmätt höga halter gluten från spannmål. Övriga öl kan variera i glutenhalt. Vanligtvis är öl gjort på korn men vissa veteallergiker kan korsreagera och viss försiktighet bör därför iakttas. Kaffe, te, kakao, läsk, saft, juice, vin, julmust med mera. Men kom ihåg att läsa ingrediensförteckningen även på drycker!
Övrigt Vetesirap, veteprotein, vissa snacks (chips, exotiska snacks), lakrits, kexchoklad, kryddblandningar, skorpmjöl Ren choklad, äkta mandelmassa, nötter o mandel, rena kryddor, sojasås, popcorn, många chipssorter, senap, majonnäs, skum- och gelégodis

* Se information om vetestärkelse ovanför tabellen

Spannmål kan vara kontaminerat med vete

När det gäller råg, korn och havre så tål många veteallergiker dessa spannmål. Beroende på hur känslig man är så kan det dock ibland uppstå problem eftersom dessa spannmål kan vara kontaminerade (förorenade) med vete från hanteringen. Spannmålen växer ofta på samma marker, skördas med samma maskiner och hanteras i samma fabriker. Är man så känslig kan man t ex behöva använda specialproducerad havre som inte är förorenad med vete. Denna havre kallas “Ren havre” eller “Glutenfri havre”.

Så frågan om vad man kan äta vid veteallergi beror till stor del på hur känslig man är. Av denna anledning är det extra värdefullt att ha kontakt med dietist för rådgivning kring kosten.

Nanna Mossberg Rylander, leg dietist :Legitimerad dietist med lång erfarenhet av att arbeta med födoämnesöverkänslighet på olika sätt. Arbetade 2001-2008 med utredning av födoämnesöverkänslighet på Allergimottagningen, Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg. Mellan 2008 och 2011 anställd på Fria som är Svergies största glutenfria bageri. Arbetade där med information och utbildning när det gäller celiaki och andra allergifrågor. Under 2013 konsultuppdrag för Sacchska Barnsjukhuset och Karolinska Universitetssjukhuset i Stockholm. Under perioden 2012-2015 anställd vid Medi 3 som är ett av Norges största privata sjukvårdsalternativ, jobbade där med patienter, kurser och föredragsverksamhet. Därefter tillbaka i Sverige, och jobbade 2016 på Barn- och ungdomsmedicinsk mottagning i Partille. Sedan oktober 2016 anställd på Sahlgrenska Univeristetssjukhuset, men jobbar inte längre med allergi eller annan födoämnesöverkänslighet. Eftersom det sker mycket inom detta område och jag omöjligt kan hålla mig uppdaterad om allt när jag inte längre jobbar med ämnet i fråga, kommer jag inte framöver att besvara frågor på Fråga Dietisten. Jag vill också uppmärksamma alla besökare att notera vilket år fråga och svar är publicerade, och att vara medveten om att nya rön kan göra att svaret är helt eller delvis inaktuellt. Hälsningar Nanna

View Comments (8)

  • OM ni bara visste vad jag letat information om veteallergi.
    Speciellt om att inte tåla vetestärkelsen.
    Denna tabell, är oerhört användbar, ska skriva ut den och sätta på kylen,tror jag!

    Tusen tack.
    Mvh Kin@

  • Hej på er!

    För er med veteallergi finns nu en ny butik på nätet. Startat i slutet på december 2011. Där slipper ni se allt gott med vetestärkelse i utan allt i butiken är naturligt fritt från gluten!

    Titta gärna in! http://www.matallergibutiken.se

    Vi utvidgar kontinuerligt utbudet.

    God jul & gott nytt år!

    Ola Andersson
    Matallergibutiken.se

  • Hej! Tycker man ska vara EXTREMT tydlig med vad man pratar om. Endel säger vete ALLERGI men pratar egentligen om gluten INTOLERANS och vise versa. Hade jag exempelvis gett min son fruktos som enligt ovan inte skall vara ngt problem, så blir det oundvikligt en resa till sjukhuset. Just sayin...