Heeej!
Jag skulle vilja veta vad man måste undvika om man har veteprotein/veteallergi??
Jag har inte direkt förstått om man tål fruktos?
Det känns som om det är mycket som man inte kan läsa ut på innehållsförteckningen tyvärr.Tacksam för snabbt svar 🙂
Mvh
Carro
Hej Carro,
Numera måste alla ingredienser med ursprung av vete deklareras i ingrediensförteckningen, vilket har gjort det lättare att läsa ingrediensförteckningarna och förstå om produkterna passar för veteallergiker eller inte. Fruktos går bra vid veteallergi. Det kan inte heller dölja sig något veteprotein i E-nummer. Det som kan vara klurigt är nog främst vetestärkelse som finns i olika renhetsgrader. De flesta veteallergiker tål den renaste vetestärkelsen som används i glutenfria produkter men ett fåtal extremt känsliga veteallergiker tål inte någon vetestärkelse oavsett renhetsgrad. Tyvärr finns det inga tester som kan visa vad just du tål utan du får prova dig fram eller rådgöra med din läkare/dietist beroende på vad du får för symtom.
Livsmedelsgrupp | Dessa livsmedel och ingredienser kan innehålla vete och bör undvikas: | Alternativ som inte innehåller vete |
Frukt och bär | Bakverk med frukt och bär | Alla sorters frukter och bär i ren form |
Grönsaker | Stuvade grönsaker, grönsakspaj | Alla sorters grönsaker i ren form |
Kostfiber | Vetekli, kruskakli, vetegroddar, vetekross | Sockerbetsfibrer (Fibrex), potatisfibrer (Pofiber), loppfrö, linfrö |
Mjöl | Vetemjöl, grahamsmjöl, rågsikt, tricitale, idealmjöl, durum-, dinkel- och speltvete | Naturligt glutenfri mjölmix, troligtvis även glutenfri mjölmix med vetestärkelse*, majsmjöl, majsstärkelse, potatismjöl, sojamjöl, bovetemjöl, rismjöl, teffmjöl |
Bröd | Alla bröd bakade med vetemjöl, grahamsmjöl eller rågsikt | Naturligt glutenfria bröd, riskakor, majsbröd samt troligtvis även glutenfria bröd bakade på vetestärkelse* |
Flingor | Müsli, kalaspuffar, special K, All Bran, Havrefras, vissa cornflakes (Kelloggs), Fiberhavregryn | Corn flakes (OBS! Ej Kelloggs Cornflakes), Vårgårdaris, Rice Krispies, boveteflingor, glutenfri musli, rena/glutenfria havregryn |
Gröt och välling | Mannagrynsgröt, välling som innehåller vete | Gröt/välling på ren/glutenfri havre, ris, majs, bovete, hirs |
Pasta o gryn | Pasta och makaroner, (även fullkorn), matvete, couscous, bulgur, mannagryn | Glutenfri pasta, pasta gjord på majs, risnudlar, glasnudlar, quinoa, ris |
Matfett | Alla sorters matfett (fast och flytande), oljor | |
Mjölkprodukter | Glass som innehåller kexbitar, glassrån | Alla sorter i ren form. Havrebaserade alternativ till mjölkprodukter går oftast också bra, t ex Oatly. |
Kött o chark | Korv, leverpastej, blodpudding, köttbullar med vete (t ex ströbröd). Patéer, isterband. | Alla sorters kött i ren form |
Fisk och skaldjur | Panerad fisk, fiskgratänger, crab sticks fiskfärs, fiskbiffar, friterade räkor, patéer | Alla sorters fisk och skaldjur i ren form |
Ägg | Pannkakor, sockerkaka | Alla sorter i ren form. Oatly pannkakssmet går bra att använda. |
Drycker | Vissa smoothies och andra drycker innehåller ibland spannmål så läs alltid ingrediensförteckningen även på drycker. Guinness, veteöl och färsköl har uppmätt höga halter gluten från spannmål. Övriga öl kan variera i glutenhalt. Vanligtvis är öl gjort på korn men vissa veteallergiker kan korsreagera och viss försiktighet bör därför iakttas. | Kaffe, te, kakao, läsk, saft, juice, vin, julmust med mera. Men kom ihåg att läsa ingrediensförteckningen även på drycker! |
Övrigt | Vetesirap, veteprotein, vissa snacks (chips, exotiska snacks), lakrits, kexchoklad, kryddblandningar, skorpmjöl | Ren choklad, äkta mandelmassa, nötter o mandel, rena kryddor, sojasås, popcorn, många chipssorter, senap, majonnäs, skum- och gelégodis |
* Se information om vetestärkelse ovanför tabellen
Spannmål kan vara kontaminerat med veteNär det gäller råg, korn och havre så tål många veteallergiker dessa spannmål. Beroende på hur känslig man är så kan det dock ibland uppstå problem eftersom dessa spannmål kan vara kontaminerade (förorenade) med vete från hanteringen. Spannmålen växer ofta på samma marker, skördas med samma maskiner och hanteras i samma fabriker. Är man så känslig kan man t ex behöva använda specialproducerad havre som inte är förorenad med vete. Denna havre kallas “Ren havre” eller “Glutenfri havre”.
Så frågan om vad man kan äta vid veteallergi beror till stor del på hur känslig man är. Av denna anledning är det extra värdefullt att ha kontakt med dietist för rådgivning kring kosten.
#1 av Kin@, 2011-01-29 - 21:22
OM ni bara visste vad jag letat information om veteallergi.
Speciellt om att inte tåla vetestärkelsen.
Denna tabell, är oerhört användbar, ska skriva ut den och sätta på kylen,tror jag!
Tusen tack.
Mvh Kin@
#2 av Ola Andersson, 2011-12-26 - 22:33
Hej på er!
För er med veteallergi finns nu en ny butik på nätet. Startat i slutet på december 2011. Där slipper ni se allt gott med vetestärkelse i utan allt i butiken är naturligt fritt från gluten!
Titta gärna in! http://www.matallergibutiken.se
Vi utvidgar kontinuerligt utbudet.
God jul & gott nytt år!
Ola Andersson
Matallergibutiken.se
#3 av Ingrid, 2014-05-26 - 17:12
Kan man äta vetegräs om man har glutenallergi?
#4 av Nanna Mossberg, leg dietist, 2014-05-26 - 17:38
Vänligen se ett tidigare svar: http://fragadietisten.se/overkanslighet-2/allergier/kan-man-ata-vetegras-om-man-ar-veteallergisk
#5 av Tommy, 2015-06-05 - 09:32
oooooh… Det var perfekt upplagt info. TACK!!!
#6 av Linus, 2017-12-12 - 16:13
Hej! Tycker man ska vara EXTREMT tydlig med vad man pratar om. Endel säger vete ALLERGI men pratar egentligen om gluten INTOLERANS och vise versa. Hade jag exempelvis gett min son fruktos som enligt ovan inte skall vara ngt problem, så blir det oundvikligt en resa till sjukhuset. Just sayin…
#7 av David, 2020-04-01 - 10:43
Superbra artikel med tabell. Fortsätt det goda jobbet.