Vad ska man se upp för vid majsallergi?

Print Friendly

Heej!

Jag har en kompis som fick reda på att hon inte tål majs, hon får problem med magen och kan inte göra någonting mer än att stanna hemma.

Nu undrar jag vad för något man ska se upp med i innehållsförteckningen? Jag vet ju att det finns mycket i innehållsförteckningen som är baserat på majs och att det är svårt att läsa ut att det innehåller just majs.

Tacksam för snabbt svar 🙂

Mvh Carro

Hej Carro,

Vid majsallergi reagerar man på proteinet i majs och vanligtvis behöver man då undvika majs, minimajs och majsmjöl. Dessa ingredienser hittar man enkelt om man läser ingrediensförteckningen. Man bör lägga på minnet att polenta är gjord på majs. Naturligtvis är det också viktigt att minnas att majs ingår i många vanliga livsmedel såsom cornflakes, flingblandningar, tacoskal och nachos samt inte att förglömma: popcorn. Som vid alla matallergier måste man vara noggrann med att läsa ingrediensförteckningen.

Många majsallergiker tål majsstärkelse eftersom det främst innehåller kolhydrater från majs och ytterst lite protein. Är man extremt känslig kan man behöva undvika större mängder majsstärkelse.

Majs står ej på EU’s allergenlista och därför behöver det inte deklareras om modifierad stärkelse eller glukossirap är framställt av majs. Modifierad majsstärkelse och glukossirap av majs kan möjligtvis innehålla spår av majsprotein men jag har ännu inte träffat någon majsallergisk patient som har reagerat på dessa ingredienser.

Något som jag inte vet om det har diagnostiserats på någon patient i Sverige är en allergi mot LTP (lipid transfer protein) i majs. Reaktionerna är ofta mycket svåra och påverkar flera organsystem. Detta är dock väldigt ovanligt och jag vet inte om det är studerat om dessa personer även reagerar på så små mängder som kan finnas i t ex stärkelse.

  1. Inga kommentarer än.
(publiceras inte)