Vilken havre skall man välja vid celiaki?

Print Friendly

Hej!
Kan man äta mathavre när man inte tål gluten. Jag äter vanligt havregryn, inte sempers rena havre, utan problem.
Tack.

Tack för din fråga!

Enligt en mängd olika analyser av havre och havreprodukter som Livsmedelsverket har gjort så finns det risk att vanlig havre är kontaminerad med gluten från vete, råg eller korn. Beroende på hur ofta eller hur mycket havre man äter så kan risken vara mindre eller större. Läs gärna mer på Livsmedelsverkets hemsida http://www.slv.se/sv/Fragor–svar/Fragor-och-svar/Allergi/Kan-glutenintoleranta-ata-havre/ där du även finner resultat från deras senaste undersökning http://www.slv.se/upload/dokument/risker/allergi/Poster%20GF-10%20Tammerfors%202010.pdf

Vanlig havre är ofta kontaminerad med vete eller andra gluteninnehållande spannmål

Som dietist kan jag utifrån detta endast rekommendera att du väljer garanterat ren havre. Om du själv vill fortsätta att äta vanlig havre bör du kontrollera ditt transglutaminasvärde regelbundet för att se så att du inte ofrivilligt får i dig så mycket gluten att det skadar din tarm. Det är nämligen inte säkert att du får symtom om du får i dig små mängder gluten men det kan ändå ge tarmskador. Diskutera gärna saken med din läkare.

,

  1. Inga kommentarer än.
(publiceras inte)