Hur skall jag äta vid IBS?

Publicerat måndag, 25 juli 2011

Hejsan!
Mitt namn är Alexander, jag är en kille på 21 år och jag har en hel del funderingar om mitt dagliga kostintag, särskilt eftersom jag nyligen börjat träna regelbundet och därigenom känner en press med att så snart som möjligt få svar på mina frågor.

Jag har länge ansett mig vara laktosintolerant, eftersom jag sedan barnsben funnit att jag besparats från diareé och magbesvär när jag inte konsumerat mjölk med laktos. Jag har dock aldrig testat mig för det, och jag har funnit att det kanske är så att jag lider av IBS. Jag tränar nämligen för att lägga på mig muskelmassa, och har därigenom börjat äta mycket mer än vanligt. Jag siktar på att dagligen få i mig ca 3200 kcal, och när jag nu satt denna diet i rullning har jag funnit att jag varje eller varannan dag får magbesvär och diareé. Jag undviker naturligtvis laktosintag.

Min fråga är alltså kort och gott: vid varje måltid, hur många kcal skall man stoppa i sig för att i bästa mån undvika symptomen av IBS, och vad för typ av mat skall man generellt sett undvika?

Tack i förhand för svar!

Hej Alexander,

Tack för din fråga. Till att börja med måste jag säga att det kanske är på tiden att få utrett vad dina magtarmbesvär beror på. Det är möjligt att du lider av laktosintolerans och/eller IBS, men för att inte missa något viktigt som t ex celiaki (glutenintolerans) borde du nog söka läkare och få diagnos.

Något visst antal kalorier rekommenderar man inte vid IBS, men symtomen brukar minska om man fördelar energiintaget jämnt över dagen, gärna på 5-6 måltider: Frukost, mellanmål, lunch, mellanmål, middag och kvällsmål. Detta för att varje måltid då blir lite mindre, och inte så stora portioner som när man äter färre måltider per dag. Detta blir extra viktigt för den som har IBS och behöver äta mycket pga t ex omfattande träning. Att äta lite och ofta gör att belastningen på tarmen blir mindre och jämnare vilket brukar minska symtomen.

Vid IBS brukar magen också hantera maten bättre om måltiderna är sammansatta av både kolhydrater, fett och protein. Det är t ex inte alltid magen/tarmen gillar att man äter en frukost bestående mest av kolhydrater som när man äter flingor/gröt med mjölk/fil/yoghurt och bröd, juice, eller en lunch mest bestående av pasta. Försök därför göra måltiderna mer varierat sammansatta, som t ex en frukost med gröt/flingor, mjölk/fil, bröd med köttpålägg, ett ägg och en frukt. Försök tänka på att få med både kolhydrater, fett och protein i varje måltid.

Många som lider av IBS får symtom av för feta måltider. Det bästa brukar vara att sprida ut fettet över dagens måltider. För att få i sig tillräckligt med fett kan det vara bra att tillsätta lite extra fett i form av olja i de mest fettfattiga måltiderna. T ex kan frukosten lätt bli relativt fettsnål, så där kan man gärna tillsätta 1-2 tsk olja i yoghurten/filmjölken/gröten om man behöver öka energiintaget.

När det gäller mjölkprodukter utgår jag från att du väljer laktosfria alternativ eftersom du upplever dig vara laktosintolerant.

Generella råd som är viktiga att tänka på när man har IBS är: tugga maten ordentligt, undvika kaffe (ökar tarmens motrik), undvika kolsyrade drycker, inte tugga tuggummi, undvika sötningsmedel, samt minska intaget av gasbildande födoämnen såsom lök, kål, bönor. Man bör även vara försiktig med starka kryddor och alkoholhaltiga drycker.

Vid besvär med diarré bör man även tänka på att vara måttlig med fiberrika produkter som bröd och flingor, och hellre välja mindre fiberrika eller mellangrova varianter.

Med tanke på att du tränar mycket och är känslig för laktos vill jag uppmärksamma dig på att många energidrycker och proteinpulver innehåller en hel del laktos i form av vassle, vilket man kanske inte tänker på. Så om du använder dig av sådana produkter glöm inte att läsa ingrediensförteckningen noga och välj bort de produkter som innehåller vassle. En del energidrycker och proteinpulver innehåller även sötningsmedel. Vid IBS kan man vara extra känslig för sötningsmedel, och få en laxerande effekt av dem. Så undvik även dessa produkter om de innehåller sötningsmedel.

Sist men inte minst så kan även en normal mage/tarm reagera med symtom om man plötsligt ändrar sin kost. Kanske bör du öka ditt energiintag stegvis och låta magen vänja sig successivt vid ett större energiintag för att undvika de symtom du beskriver.

Lycka till!

 

 

 

,

  1. #1 av Linda, 2011-07-25 - 18:42

    Jag vill också ge Alexander ett råd. Jag har IBS och har lidit av det i många år utan att ha lyckats komma tillrätta med problemet. I vintras kom jag dock i kontakt med LCHF (Lowcarb highfat) Det innebär att man uteslutar kolhydrater såsom pasta, ris, potatis och bröd, men man äter grönsaker ovanjord. Dessutom äter man mycket fett. Som person med IBS har jag alltid fått höra att mkt fett gör att magen blir dålig, men när jag började äta LCHF så kom jag på att det är kolhydraterna som gör mig dålig, inte fettet. Jag har under våren mått fantastiskt bra i magen, utan nga symptom alls.
    Däremot funkar kanske inte den kosten så bra när man är överkänslig mot laktos då man äter en hel del smör, grädde och creme fraiche. Då handlar det om de riktiga produkterna, de feta, och de kan funka vid viss laktosöverkänslighet.
    Däremot så måste du ju gå till läkaren och få utrett vad dina magproblem kommer i från.

  2. #2 av Nanna Mossberg, 2011-07-26 - 15:20

    Visst är det så att känsligheten för fett vid IBS varierar. Likaså varierar känsligheten för kolhydrater av olika slag, liksom för kaffe, te, kolsyrade drycker, sötningsmedel mm. Det är värt att prova sig fram till vad som passar en själv bäst. Man skall dock tänka på att för de flesta med IBS är det ett mångårigt tillstånd och kanske till och med livslångt. Därför bör man konsultera en dietist för individell bedömning och rådgivning om man får en känsla av att den kost man mår bäst av inte är så välbalanserad. Detta för att om möjligt undvika negativa effekter på andra sätt. När det gäller LCHF-dieten är denna inte lämplig att äta under en längre tid, då det inte finns tillräckligt med vetenskaplig dokumentation när det gäller de långsiktiga effekterna av denna diet.

  3. #3 av HDA, 2011-08-09 - 08:30

    Nanna hur kan du påstå att LCHF kosten inte är lämpligt att äta under en längre tid om det inte finns några vetenskapliga studier?

    Vi ser ju iallafall vad motsatsen ger. ökad diabetes och ökad fetma. Undrar vad som händer om man tar bort det som ger diabetes och ökad fetma, vad tror du Nanna?

  4. #4 av Nanna Mossberg, leg dietist, 2011-08-09 - 10:28

    Tyvärr är det en vanlig missuppfattning att dagens svenska näringsrekommendationer är motsatsen till LCHF och att de därför är orsaken till ökad diabetes och fetma i Sverige. Sanningen är att svenska näringsrekommendationer inte följs av större delen av befolkningen. Om alla följde de vetenskapligt grundade kostråd som finns idag, skulle folkhälsan troligtvis se väldigt annorlunda ut.

    Anledningen till att jag inte tycker att det är lämpligt att äta LCHF under en längre tid är bland annant att LCHF innehåller en stor andel fett och protein, och vi vet ännu inte vad denna typ av kost kan ha för konsekvenser för hälsan på sikt. Med så mycket fett är det till exempel troligt att fettkvaliten har stor betydelse. Mer studier behövs innan jag som legitimerad dietist kan förespråka dieter som LCHF. Men var och en är naturligtvis fri att prova vilken kost de vill, och följa den kostregim de tror på eller tycker sig må bäst av. Jag tycker dock att man skall göra ett medvetet val, och det gör man lättare om man känner till att det det kan finnas konsekvenser som man kanske bör följa upp hos sin läkare, som tex förändrade blodfetter.

    Jag tror och hoppas att forskningen och utvecklingen när det gäller kostråd kommer att fortsätta. Det är viktigt att tänka på att alla kostråd inte gäller för alla. Det kan skilja sig mycket vad som är lämpligt för friska och vad som är lämpligt vid olika sjukdomar. Här på Fråga Dietisten måste svaren bli mer generella, och behöver man mer individualiserade kostråd bör man söka enskild rådgivning där dietisten och/eller läkaren kan få en bättre helhetsbild av individens situation och skräddarsy råden.

  5. #5 av HDA, 2011-08-09 - 10:59

    Sanningen är att de svenska näringsrekommendationerna höll på att göra att jag blev diabetiker, men jag stoppade i tid. Och för övrigt är proteinmängden i LCHF densamma som snr, du kanske borde läsa på lite. Vi äter bara mindre mängd mat eftersom fettet innehåller så mycket mer kalorier som inte höjer blodsockret och ger insulinpåslag. Så istället för fettlagring kör vi med fettförbränning.

  6. #6 av Nanna Mossberg, leg dietist, 2011-08-10 - 12:15

    Ursäkta min otydlighet. Rekommenderad mängd protein pratar man oftast inte så mycket om i LCHF, då fokus är på fett och kolhydrater. Men när man gör det nämns 15-20 E% protein, vilket helt riktigt liknar svenska näringsrekommendationers nivå på 10-20 E% för vuxna. Praktiskt är det dock inte helt lätt att hålla proteinintaget i en LCHF-diet till max 20 E% utifrån de livsmedel som rekommenderas. Framförallt är det fettmängd, fettkvalitet och kolhydratmängd som skiljer sig i rekommendationerna mellan LCHF och SNR, men praktiskt blir resultatet lätt att proteinintaget blir högt.

  7. #7 av HDA, 2011-08-10 - 12:49

    Konstigt att vi som äter LCHF inte har några problem med att hålla koll på proteinmängden. Kan ju bero på att vi känner vad våra kroppar mår bra av.

  8. #8 av Nanna Mossberg, leg dietist, 2011-08-10 - 13:25

    Det beror nog på vad man menar med att “hålla koll”. De allra flesta människor vet troligtvis inte hur många energiprocent de äter av respektive kolhydrater, fett och protein. Många har inte möjligheten eller kunskaperna som behövs för att räkna ut eller bedöma detta. Och är man frisk kan må bra på väldigt många olika koster. Är man sjuk kan vissa dieter var direkt farliga även om man kanske inledningsvis mår bra av dem. Det säger ingenting om vad konsekvenserna kan bli i framtiden. Jag ser fram emot långtidsstudier i ämnet, både när det gäller LCHF och andra kosthållningar. Debatt och åtskiljande åsikter kan förhoppningsvis inspirera till mer forskning och ökade kunskaper.

  9. #9 av a, 2011-08-13 - 09:05

    Håller med HDA!

    Om man ser till människans utveckling, som skett under ett antal miljoner år, och att hon under huvuddelen av denna period varit jägare och samlare, och därmed i huvudsak livnärt sig på just protein och fett genom att jaga och fiska, och i viss mån samlat rötter, frukter, bär och andra ätbara växter, utifrån tillgång och årstider, så borde väl det vara en väldigt lång långtidsstudie?! Dock inte kontrollerad av proffessorer och doktorer och nedtecknad och analyserad in i minsta detalj, men det har lett fram till den vi är idag, och som vi idag håller på att förstöra med massproducerad socker- och stärkelserik föda… som väl i många fall knappast kan kallas MAT!

    (och en så lång långtidsstudie finns mig veterligt inte på snr’s rekommendationer om att i huvudsak äta socker och stärkelse, stärkelse som ju också är socker, enligt våra kroppar…)

    Föreslår dig, Nanna Mossberg, att du bl a läser boken MATREVOLUTIONEN av Andreas Eenfeldt, så kanske du börjar tänka till lite på egen hand! Och får lite aha-upplevelser! Det finns väldigt mycket bra och intressant upplysning i den boken, som borde ingå som lärobok i skolan (särskilt till dietister, som borde ha kunskap om människans evolution), och finnas i varje hems bokhylla.

    Lycka till!

    PS
    Detta var väl inte direkt något svar på Alexanders fråga, men blev lite taggad av kommentarerna som följde! Sorry…

  10. #10 av Majoren, 2011-08-19 - 21:41

    Hej Alexander!
    En kollega till mig i försvaret har haft IBS-diagnos sedan drygt tio år. Han är flygare och genomgår därför nogranna hälsoundersökningar varje år.
    För tre år sedan blev han tipsad av en släkting med samma problem att prova LCHF-kost. Han blev symptomfri på tre veckor och har sedan dess vid läkarkontrollerna endast haft bra värden.
    Jag tycker därför att du lungt kan börja äta LCHF-kost i minst tre år frammåt…
    Prova att googla på LCHF och IBS…

  11. #11 av Anette, 2015-12-13 - 08:55

    Hej!
    Jag har fått konstaterat att jag har en överkänslig mag-tarmkanal och att jag har trögflytande galla. Har förstått att det är mycket jag ska vara försiktig med men funderar just nu på äppelmosen som jag gärna äter på gröten.
    Finns det lika mycket syra i äppelmos som i färska äpplen?
    Jag har funderat mycket på detta eftersom vi har mycket egna äpplen.
    Tacksam för svar

  12. #12 av Nanna Mossberg Rylander, leg dietist, 2015-12-13 - 13:15

    Hej Anette!
    Dessvärre kan jag bara rekommendera att du provar dig fram. Halten av syra i äpplen kan variera, och alla med gallbesvär behöver inte undvika äpplen. Det är ofta individuellt vilka livsmedel och/eller vilka mängder man tål. Vad har du för erfarenhet av symptom efter intag av äpple? Börja lite försiktigt.

  13. #13 av Karin, 2016-01-29 - 13:31

    Jag har sedan många år tillbaka fått höra att jag haft ibs pga stora problem med magen ända sedan födseln. Jag blev uppfödd på nyponsoppa som bebis!
    Gjort otaliga undersökningar inombords och det fanns inget att göra åt. Råden var bla. Ät hälsosamt med fibrer så magen får arbeta. Drick vatten osv. Nu vid 32 års ålder har man gjort ett allergitest mot pollen eftersom jag fick någon allergisk reaktion och hela ansiktet svullnade upp. Och ingen som visste mot vad…
    Men slutligen gjorde man ett pricktest! Så enkelt!
    Och jag var tydligen allergisk mot gråbo.
    Det kan innebära korsallergi mot; alla sorters lök, morot, paprika, solrosfrön, sallad, selleri, örtkryddor osv. Sådant som jag alltså har ätit rikligt av i mitt vuxna liv för detta är ju nyttiga råvaror. Symptomen är individuella men vanligt är magåkommor, eksem mm.
    Och nu är min sk. ibs är heeelt borta!!!

  14. #14 av IBS Tips, 2016-05-30 - 11:07

    Hej och tack för tipsen!

    Har aldrig tänkt på att just frukter skulle innehålla dåliga ämnen, alltid tänkt att det är nyttigt godis. Men icke!

    Har försökt hålla mig borta ifrån just lök, men har hittar en lökolja som du kan använda för att få lite smak i maten! Kan varmt rekommendera denna!

    Återigen tack för tipsen!

(publiceras inte)