Mat efter Gastric Bypass?

Publicerat torsdag, 29 oktober 2009

Hej!
För fyradagar sedan blev jag opererad för min övervikt med gastric bypass är rädd nu vad jag ska äta för att det ska räcka näringsmäsigt, har köpt b12 vit. vanliga vitaminer mineraler järn,bl.a.Ljungby lassaret erbjuder inte dietist ssk. så man känner sig som op.gjort hejdå! svårast är tre första veckor hur mycket och vad? det är inte konstigt att folk antigen får näringsbrist eller ökar upp i vikt igen. glad om ni kan ge mig lite förslag.
tex undrar jag om jag klarar mig med1och halv decl. afil+lite nyponsoppa och lite vatten till frukost
mvh fia

Hej Fia!

Först av allt vill jag gratulera till att du tagit ett aktivt beslut att gå ner i vikt. Om det inte finns möjlighet att träffa dietist före och efter gastric bypass på Ljungby lasarett är detta beklagligt. Då du genomgått operation och är osäker på hur du hanterar kosten efter gastric bypass bör du söka kontakt med en dietistmottagning får att få konkreta svar, bedömning och uppföljning av din situation.

Jag kan inte ge riktade kostråd utan att ha träffat dig för konsultation, vad jag däremot kan göra är att ge generella tips om mat efter gastric bypass. Som du antyder måste man efter operationen leva på flytande föda den första veckan, åtföljt av två till tre veckor där man enbart äter mat med mjuk konsistens. Efter denna period på tre till fyra veckor kan de flesta äta fast föda.

På grund av ett litet matintag, samt mindre absorption i kombination med låg syrasekretion som ytterligare minskar upptaget, tar man efter operation inte upp näringsämnen lika bra. Man behöver därför permanent ta tillskott med vitaminer och mineraler. Kirurgen bör ha skrivit ut kosttillskott i rätt dos av vitamin D,  B12, kalcium och järn. Man behöver utöver detta också multivitamintillskott.

Det finns flera nya faktorer att förhålla sig till efter operation, ett par av dessa är:

  • Inkludera proteinrik mat i varje måltid, detta för att proteinabsorptionen är nedsatt och att man i energiunderskottet som skapas inte ska tappa för mycket muskelmassa. Det är mycket svårt att den första tiden nå upp till ett adekvat intag, proteintillskott kan därför vara nödvändigt.
  • Undvik att dricka till maten, man bör istället dricka mer mellan måltider, detta eftersom maten inte längre går genom pylorus – en slags sluss som normalt sett reglerar hur snabbt maten släpps ut från magsäck till tunntarmen. När denna mekanism saknas kan maten sköljas ner för snabbt i tunntarmen och orsaka sk. dumping syndrom, vilket kort sagt är obehagligt. (Symptom inkluderar hjärtklappning, svettning/kallsvettning, kramp, svimningskänsla, trötthet, behov av att sitta eller ligga & diarré).
  • Undvik feta livsmedel, då de i för stor mängd orsakar steatorré (fettblandad diarré).

För att undvika dumping bör man äta små portioner och ofta, undvika socker samt vara uppmärksam på när man fyllt sin nya (mindre) konstgjorda magsäck.

Med tiden brukar tarmen anpassa sig och man har lite lättare att äta större portioner (se frågan om viktuppgång efter gastric bypass). Det är därför viktigt att du även i fortsättningen aktivt jobbar för att hålla en bra kost, både för att undvika näringsbrist och för att långsiktigt hålla en hälsosam vikt.

För att komma i kontakt med en dietist och få anpassade menyförslag m.m. kan du antingen be din läkare om en remiss eller själv söka upp en privatpraktiserande dietist.

Jag önskar dig lycka till på din resa mot en hälsosammare vikt!

Uppdatering 2014-10-15: Ljungby lasarett har nu ändrat sina rutiner och erbjuder dietistkontakt vid bariatrisk/överviktskirurgi. Nedan är svar från dietister verksamma på sjukhuset:

Hej!

Vi har fått en förfrågan från dig angående dietistinsatser inför och efter Gastric by pass.

Vi har samma rutiner i Kronoberg, Växjö och Ljungby. Från hösten 2011 tillkom dietistresurs. Men resurserna har minskat ner de senaste åren så nu har vi följande upplägg:

Vi träffar pat individuellt och i grupp inför operation.

Därefter en kontakt i samband med vårdtiden.

Utöver detta har patient möjlighet att kontakta dietist via telefon och självklart vägleder vi de patienter som det uppstår problem för ex dumping, låg vikt mm.

Vill du veta mer så hör av dig.

Tips jag som legitimerad dietist kan ge – och har plats att förmedla – via webben är mycket generella.

,

  1. #1 av Eva, 2011-11-27 - 17:46

    Vill säga att det är KATASTROF att du inte fick träffa dietist. Hoppas det har gått bra nu två år efter operationen!

  2. #2 av Peter, 2014-09-23 - 20:11

    Hej!
    Vill bara tala om att Ljungby sjukhus har en helt fantastisk pre och pro verksamhet vid GBP. Man går på flera möten i grupp och träffar läkare, dietist, kurator och blivande pasienter i samma situation som du själv är i. Ett enskilt möte med kirurg, kurator, dietist och narkosläkare sker veckan innan op. Undrar vilken planet du varit på.
    Ljungby är helt fantastiska före under och efter op.

  3. #3 av Erik Hulander, leg dietist, 2014-09-25 - 15:56

    Hej Peter!

    Notera datumet på frågeställningen och svaret. Innan vi publicerade inlägg ovan förhörde vi oss för säkerhets skull med personal på Ljungby Lasarett och fick bekräftat att de i princip helt saknade nutritionsbehandling för patienter som genomgick bariatrisk kirurgi / gastric bypass, något som då hade pågått i flera år.

    Dessa förhållanden tog vi vidare till dietisternas riksförbunds referensgrupp för obesitas, för att se om det gick att göra något åt detta och påverka för att förbättra verksamheten.

    Nu har det gått flera år sedan denna fråga kom in och det är ju bra om man nu förbättrat sina rutiner! Låt mig bara bekräfta dessa uppgifter så kan vi uppdatera texten.

(publiceras inte)