Erik Hulander, leg dietist

Om Erik
Arbetar kliniskt som dietist sedan år 2010 och sedan år 2015 på Skånes Universitetssjukhus i Lund.

Utbildning
Masterexamen i klinisk nutrition, Universitetet i Oslo.

Kandidatexamen i klinisk nutrition från Göteborgs universitet.

Utöver detta läst några extrakurser i idrottsnutrition, folkhälsonutrition, ett par PhD-kurser samt en termins utvalda kurser från nutritionistprogrammet på University of Newcastle, Australien.

Innan jag hittade fram till nutritionsområdet studerade jag till högskoleingenjör och har så en examen i grafisk teknik och medieproduktion i bagaget.

Artiklar
Vetenskapliga arbeten

Masterarbete på Universitetet i Oslo, Clinicaltrials ID NCT00433797   Projekt på tidigare arbetsplats, Clinicaltrials ID NCT01632072.   Förstudie till ovan nämnda projekt, ej registrerad i Clinicaltrials och ej publicerad, presenterad på ESPEN 2011. Övrigt Gästskribent på Nutritionsfakta. Kandidatuppsats, Göteborgs universitet år 2009


Artiklar på FrågaDietisten.se av Erik

Vad tycker ni om tabletter som chili burn?

fredag, 10 oktober 2014

Vad tycker ni om tabletter som “Chili burn”? Jag tränar tre till fyra gånger i veckan och äter nyttigt och varierande. Är 20 år gammal. Har gått ner cirka fem kilogram men nu står vågen still…. Undrar om man skulle beställa sådana som en extra push som hjälper till lite på traven för att fortsätta… Läs mer >>

Ny skribent!

lördag, 31 augusti 2013

Vi välkomnar varmt Peter Eliasson som ny skribent på FrågaDietisten! Peter har studerat i Köpenhamn samt på  Göteborgs universitet och efter examen arbetat på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg. Han har ett specialintresse för nutrition vid fetma samt överviktskirurgi.

Ny skribent!

fredag, 22 februari 2013

Vi välkomnar varmt leg dietist Jonna Nyman som ny skribent på FrågaDietisten.se! Jonna har examen från Umeå universitet och är speciellt intresserad av pediatrik, idrott och preventivt arbete. Hon har gjort sin kliniska praktik på Astrid Lindgrens Barnsjukhus, där hon arbetat med cystisk fibros, diabetes och obesitas. Läs mer om Jonna här.

Livsmedelsverket: Frågor och svar om LCHF

fredag, 24 februari 2012

Livsmedelsverket publicerade igår en artikel med frågor och svar om LCHF-kost, nedan är citat från en del av huvudpunkterna:
Det man vet är att LCHF ofta ger förstoppning, eftersom kosten är fiberfattig. Fibrer och fullkorn minskar också risken för tarmcancer, men LCHF innehåller inget fullkorn och bara lite fibrer. LCHF-dieten höjer i allmänhet de farliga…

Måste man som legitimerad dietist följa riktlinjer?

måndag, 09 januari 2012

Hej! Funderar på att söka till dietistutbildningen. Har funderingar kring hur man ska förhålla sig till vetenskapliga studier; dietisten ska ju utgå från dessa för att ge bästa möjliga hjälp. Det diskuteras en del om huruvida det är vetenskapligt belagt att mättat fett är dåligt för hälsan eller inte och om man (de flesta människor… Läs mer >>

“Mycket läsk gör levern sjukligt fet”

onsdag, 04 januari 2012

Flera dagstidningar (DN, Svd, GP, Dagen) skriver i dagarna om en studie i American Journal of Clinical Nutrition (AJCN) där man sett en ökning i mängd fett i lever och visceralt efter att ha ökat intaget av Coca Cola med en liter om dagen i sex månader. Det ursprungliga upplägget på försöket kan läsas på… Läs mer >>

Större variation i kostråd vid diabetes

måndag, 05 december 2011

Socialstyrelsen presenterar idag ny vägledning för kost vid diabetes, denna  inkluderar nu måttlig lågkolhydratkost, Medelhavskost eller traditionell diabeteskost med eller utan lågt GI (glykemiskt index). Bland alternativen finns inte den mer radikala lågkolhydratkosten LCHF  (low carb high fat). Läs mer: Kost vid diabetes – en vägledning till hälso- och sjukvården – Vi saknar fortfarande ett tillräckligt… Läs mer >>

Vilken utbildning ska jag välja?

lördag, 17 september 2011

Hej! Jag har svårt att välja mellan dietistyrket och nutritionistyrket. Jag vill lära mig allt om näring men har svårt för kemin i högskolenivå. Vad tycker ni om eran dietistutbildning och nutritionistutbildning nu efter studierna, ångrar ni era val. Tänker på dietistyrket där man bara kan jobba inom sjukvård, och nutritionister som inte kan jobba… Läs mer >>

Ny skribent!

måndag, 12 september 2011

Vi välkomnar varmt nutritionist/näringsfysiolog Sofie Franzén som ny skribent! Sofie har en kandidatexamen i nutrition och utför för tillfället sitt masterarbete inom folkhälsonutrition. Vid sidan av studierna driver hon tillsammans med en annan nutritionist eget företag, där målsättningen är att göra näringslära och sund livshållning lättförståelig och -hanterlig för gemene man. Hennes intresse för nutrition… Läs mer >>

SVT: Kostråd kan göra svenskarna feta?

fredag, 09 september 2011

Det pågår ett fettuppror i Sverige. Många diabetiker har börjat äta fet mat som den etablerade sjukvården säger är livsfarlig. Men upprorsmakarna säger sig må bättre än någonsin. Vetenskapens Värld granskar vetenskapen bakom kostråden. Missa inte Vetenskapens Värld på SVT2 kl 20.00 den 12/9. Journalisten Ann Fernholm har bland andra intervjuat Lena Ljungkrona-Falk från dietisternas… Läs mer >>

Ny skribent!

onsdag, 31 augusti 2011

    Vi välkomnar varmt nutritionist/näringsfysiolog Isabella Tillander som ny skribent! Isabella har en filosofie magisterexamen i nutrition från Stockholms universitet. Hon har tidigare arbetat på Lantmännens forsknings- och utvecklingsavdelning. Isabella har specialintresse för aptitreglering och sensorik.  

Ny skribent!

fredag, 22 juli 2011

Vi välkomnar varmt näringsfysiolog Karin Jonsson som ny skribent! Karin har en 5-årig naturvetenskaplig utbildning i näringslära från Stockholms universitet. För närvarande doktorerar hon på Chalmers tekniska högskola, där hon identifierar olika näringsämnen, livsmedel och kostmönster som kan påverka uppkomst av allergi. Karin har ett specialintresse för näringsämnen och polyfenoler i livsmedel och hur tillagning… Läs mer >>

Dietist/ernæringsfysiolog?

lördag, 18 juni 2011

Hej! Jag studerar till ernäringsfysiolog i Oslo på en privatskola och undrar lite över vilka möjligheter man har i Sverige? Man blir inte klinisk dietist av denna utbildning och man kan per idag inte söka in på mastern på universitet i Norge då de ej samarbetar med privata högskolor. Så då undrar jag vilka möjligheter… Läs mer >>