Karin Jonsson, näringsfysiolog

Om Karin
Jag är nutritionist, även kallat näringsfysiolog, och har en 5-årig magisterexamen i näringslära. Efter min examen, tidig vår 2009, startade jag eget företag med kostrådgivning och föreläsningar samt konsulttjänster till livsmedelsföretag, restaurang och universitet. Jag samarbetade bland annat med Chalmers tekniska högskola, Santa Maria och Lantmännen.För närvarande doktorerar jag på Chalmers, Livsmedelsvetenskap, där jag försöker identifiera olika näringsämnen, livsmedel och kostmönster som kan påverka uppkomsten av allergi, exempelvis eksem och astma. Vid sidan av mitt arbete som doktorand och egen företagare har jag, fram till mars i år,  suttit som ordförande för Svensk Förening för Näringslära (väst).

Utbildning
Utbildningen för nutritionister ligger på Stockholms universitet och ger en bred naturvetenskaplig bakgrund med fokus på  fysiologi och näringslära. Förutom de obligatoriska kurserna för min utbildning har jag bland annat läst flera livsmedelskurser på Sveriges lantbruksuniversitet (SLU). Utöver mina 5 år i Sverige, har jag läst ett halvår på en ingenjörsutbildning i Frankrike inom livsmedel, hälsa och livsmedelsindustri.

 

Artiklar
Manus (medförfattare): Distinct fatty acid profile in diet and breast milk of farming women Litteraturstudie: Evaluation of health effects of berry polyphenols - summary of results from human studiesLitteraturstudie: Nutritional changes in seeds during germinationExamensarbete, 30 hp: Influence of vitamin C on iron uptake in Caco-2 cells 


Artiklar på FrågaDietisten.se av Karin

Är det ofarligt med LCHF-kost under amning?

måndag, 24 september 2012

Hej! Jag undrar vad du anser om att äta LCHF-kost vid amning? Jag har gjort det under fem veckor, jag började då min son var tre veckor. Han har mått bra under tiden! Sedan blev jag lite orolig för ett för lågt kolhydratintag för min sons utveckling och har under den sista veckan lagt till… Läs mer >>

Vad är klimatsmartast – naturbeteskött eller bönor?

lördag, 25 augusti 2012

Hej Jag läste intervjun med dig (Karin Jonsson) i Café, “Allt om LCHF”. Jättekul att läsa balanserade åsikter om det hela. Jag har läst mycket om och runt om kring det och brukar säga att jag har lärt mig mycket av LCHF-vågen… Men äter inte strikt enligt någons modell, utan tror som du säger i… Läs mer >>

Intervju om LCHF i tidningen Cafés blogg

onsdag, 25 juli 2012

I mitten av juli publicerade tidningen Café ett inlägg där Paolo Roberto gav LCHF-dieten och dess förespråkare en rejäl känga, vilket har resulterat i kraftiga reaktioner från LCHF-anhängare. Som uppföljning till inlägget och den häftiga diskussionen som följde på bloggen publicerades idag ett långt inlägg där jag har fått svara på en rad frågor om… Läs mer >>

Nya nordiska näringsrekommendationer, NNR 2012

tisdag, 12 juni 2012

Ett förslag till de nya nordiska näringsrekommendationerna, NNR 2012, presenterades av den nordiska ”NNR-arbetsgruppen” för någon vecka sedan på Nordic Nutrition Conference 2012 i Reykjavik, Island. Systematiska litteratursammanställningar av den senaste forskningen har legat till grund för utvärderingen av våra näringsrekommendationer och resulterat i en del intressanta förändringar.  Alla litteratursammanställningar är inte helt färdiga ännu… Läs mer >>

Utvärdering av två månaders LCHF-kost – personliga erfarenheter

lördag, 25 februari 2012

Dieten LCHF har blivit oerhört populär och medialt uppmärksammad under de senaste åren. Förkortningen LCHF står för ”Low Carbohydrate High Fat”, vilket betyder att dieten innehåller minimalt med kolhydrater och maximalt med fett. Jag har skrivit ett tidigare inlägg (LCHF – vad innebär det egentligen?) där jag försöker reda ut en del frågetecken kring den… Läs mer >>

Bra mat vid högt kolesterol

måndag, 29 augusti 2011

Hej! Jag försöker förstå hur jag kan påverka mina höga LDL-värden. Jag har oftast haft bra värden omkring 5. Idag vid provtagning var värdet 6,93 och de vill att jag skall ta medicin för det. Jag äter hellre annorlunda/bättre för att minska LDL. Frågan är hur. Min kost består inte av snabba kolhydrater eftersom jag… Läs mer >>

Räcker det att räkna kalorier för att gå ner i vikt?

lördag, 27 augusti 2011

Hej! Jag försöker att gå ned runt tio kilo, och har gått ned cirka tre kilo sen jag startade. Problemet är att jag inte riktigt fattar det här med dieter, det står så mycket om hur kolhydrater gör dig tjock och så vidare men för mig låter dieter som LCHF/strikt GI ohälsosamma med tråkig mat…. Läs mer >>

Glykemiskt index (GI), vägen till viktnedgång och hälsa?

lördag, 27 augusti 2011

Att äta enligt GI-metoden är idag väldigt populärt bland många som vill gå ner i vikt eller bara äta nyttigare. Att välja livsmedel efter en GI-tabell kan ge vägledning till smarta val, men konceptet har många fallgropar. Trots dietens popularitet är det många som inte vet vad GI egentligen innebär och det är inte ovanligt… Läs mer >>

Är fullkorn dåligt för hälsan?

måndag, 22 augusti 2011

Många LCHF-förespråkare ifrågasätter behovet av kostfibrer, särskilt olösliga fibrer som det finns rikligt av i fullkornsprodukter. Fullkornsprodukterna i sig ifrågasätts ofta ännu starkare än fibrer på grund av att människan började äta spannmål relativt sent i sin utveckling. Jag håller med om att konsumtion av spannmål inte behöver vara en förutsättning för mänsklig hälsa, särskilt… Läs mer >>

SvD.se: Kostextremister hot mot folkhälsan

torsdag, 18 augusti 2011

På SvD.se igår (110818)  publicerades ett debattinlägg av Ingemar Gröön, sakkunnig på Brödinstitutet, med rubriken ”Kostextremister hot mot folkhälsan”. Hans inlägg var tyvärr ganska hårddraget, även om han har en poäng i att man inte blir tjock av kolhydrater bara för att det är en kolhydrat, utan för att man överkonsumerar energi. Däremot stämmer inte… Läs mer >>

LCHF – vad innebär det egentligen?

torsdag, 11 augusti 2011

Många människor kämpar med överflödiga kilon och det florerar en hel del information om olika viktminskningsdieter i media. En diet som hamnat i hetluften på senare tid är LCHF-metoden. Den kontroversiella kosten har fått många anhängare som vittnar om en lyckad viktnedgång. Många personer har frågor och funderingar kring denna diet och jag hoppas att… Läs mer >>

Hur förändras näringsinnehåll i mungbönor vid groddning?

fredag, 22 juli 2011

Jag undrar hur näringsinnehållet, främst järn och protein, förändras i groddade mungbönor? Enligt Vegetariska kokboken skiljer sig t.ex. järninnehållet markant från torkade till kokta mungbönor. Tidigare i boken framgår att vitaminerna blir fler, proteinet blir mer lättsmält samt att groddning underlättar intag av mineraler i bönorna. Även om allt detta är väldigt bra så kvarstår… Läs mer >>