Kristine Wallman, leg dietist

Om Kristine
Legitimerad dietist som bor i Stockholm och jobbar inom primärvården.

Utbildning
Dietistexamen (kandidat) 2009 och magisterexamen 2014. Göteborgs Universitet

Artiklar


Artiklar på FrågaDietisten.se av Kristine

Kalorier, fett eller kolhydrater?

torsdag, 31 mars 2011

Hej Det finns så många olika dieter som har olika regler. Vissa att man ska utelämna fett andra att man inte ska äta kolhydrater och i bland bara räkna kalorierna. Jag undrar då att vilka ska man ha koll på, om det är fettet, kalorierna eller kolhydraterna? Med vänliga hälsningar Sara Hej Sara! Visst kan… Läs mer >>

Socker

fredag, 12 november 2010

Min fråga är vad som är skillnad med rörsocker eller muscovadosocker mot vanligt strösocker om något av de två skulle vara bättre för en diabetiker. Tacksam för svar. Hej! Det vi i dagligt tal kallar ”socker” (exempelvis strösocker) är kristaller av sockerarten sackaros. Det är en molekyl som är uppbyggd av två mindre sockerarter, nämligen fruktos och… Läs mer >>

Envisa kilon

tisdag, 10 augusti 2010

Hej, jag är en kvinna som fyller 40 år i augusti. Jag är 1.73 lång och väger 67 kilo. Nu har jag bestämt mig för att komma ner till 63 och började träna varannan dag. Allting börjar kännas rätt och jag känner mig smal, men när jag ställer mig på vågen står den envist på… Läs mer >>

Tränande vegetarian

lördag, 24 juli 2010

Hej! Jag undrar vad man ska tänka på om man är vegetarian och tränar. Är det någon skillnad mot om man är blandkostare? Tack på förhand! Hej! För tränande vegetarianer gäller samma kostråd som för tränande blandkostare. För att kunna förbättra sin prestation och få effekt av träningen behövs kolhydrater, protein och fett för att kroppen ska kunna anpassa… Läs mer >>

Styrketränande vegetarian

fredag, 16 juli 2010

Hej, Tack för många bra och intressanta svar! Jag är lakto-ovo vegetarian sedan tio år tillbaka och har börjat styrketräna 3 ggr per vecka. Jag har försökt finna kostråd, men det verkar finnas väldigt begränsad information om vegetarisk kosthållning vid hårdare träning. Jag äter vanligtvis en balanserad kost och tar B12 samt D-vitamin tillskott efter… Läs mer >>

Mineraler och struma

söndag, 06 juni 2010

Hej Jag undrar om det är farligt att äta mineraler från växtriket alltså inte syntetiskt framställda mineraler utan helt ekologiska, om man har struma? Hörde att det inte skulle vara bra men tycker att det verkar konstigt eftersom vi får i oss mineraler från mat och grönsaker Tacksam för svar Hej! Jag har inte kunnat… Läs mer >>

Bra frukost?

lördag, 01 maj 2010

Hejsan! Jag undrade bara om man kunde få lite förslag på bra frukostar att variera sig med eller någon sajt med nyttiga frukostförslag? Tacksam för svar. God morgon! Vad som är bra till frukost är både individuellt och kulturellt betingat. I Sverige äter vi ofta enkel mat som går fort att göra i ordning, exempelvis gröt,… Läs mer >>

Frustrerad över utebliven viktnedgång!

fredag, 30 april 2010

Hej!! Jag heter Jessica och har länge försökt att gå ner i vikt…Började i september förra året att träna på gym. Då var det träning 4 gånger i veckan kondition och styrkepass..Plus att jag var ute och powerwalkade 6 dagar i veckan. Jag tänkte på vad jag åt och lät bli godis osv… Fram till… Läs mer >>

Kan man bli brunare av tomater?

måndag, 26 april 2010

Hejsan, jag undrar om tomater till en viss del kan ge samma effekt som morötter, det vill säga att få brunare hudfärg? Har läst att det är antioxidanterna som ger färg, eller är det a-vitamin som bidrar? Anna Hej Anna! Du har helt rätt i att det finns vissa typer av så kallade antioxidanter som kan… Läs mer >>

Mat för intensivt träningspass?

söndag, 21 mars 2010

Hej! Jag är typ-1 diabetiker och tränar/tävlar i kampsport på en ‘amatör’-nivå. Jag har nyligen trappat upp min träningsdos markant. I och med detta så blir det ibland två pass om dagen, och en dag i veckan ett långpass på 3½ timma kampsportsträning. Jag har precis upptäckt problematiken med att orka med detta långpasset utan… Läs mer >>