Nanna Mossberg Rylander, leg dietist

Om Nanna
Legitimerad dietist med omfattande erfarenhet av födoämnesöverkänslighet. Arbetade 2001-2008  med utredning av födoämnesöverkänslighet på Astma- och allergimottagningen, Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg.Under 2008-2011 anställd på Fria som är Svergies största glutenfria bageri. Arbetade där främst med information och utbildning när det gäller celiaki och andra allergifrågor.2012-2015 anställd vid Medi 3 som är ett privat sjukvårdsalternativ i Ålesund, Norge. Numera vid BUM Partille.

Utbildning


  • Dietistprogrammet vid Göteborgs Universitet, 1993-1996.

  • Postgraduate Diploma in Health Science, La Trobe University, Australien, 1997.

  • Har läst extra universitetskurser i bl a "Allergi och annan överkänslighet hos barn och vuxna" och "Omvårdnad av patienter med allergi och annan överkänslighet" på Göteborgs Universitet.

Artiklar

  • Författare till broschyren "Glutenfri! Goda tips och råd för dig som lever med celiaki" Denna broschyr kan laddas ner här
  • Medförfattare till två kapitel i andra upplagan av "Förrädisk Föda -Om överkänslighet för mat och dryck", red Ulf Bengtsson & Nils E Eriksson, 2003 AstraZeneca Sverige AB.
  • Faktagranskat flera böcker/kokböcker med avseende på de delar som rör födoämnesöverkänslighet/matoverfølsomhet, bland annat
"Mat Special -recept och råd vid överkänslighet och allergi" av G Lindeberg & A Wesslén,"Mat för barn och deras föräldrar" av L Lindberg,"Eggande recept utan ägg" av U Carlstein, och"Gott utan gluten soja laktos vete mjölk ägg" av G Lindeberg & A Wesslén. Övrigt


Artiklar på FrågaDietisten.se av Nanna

Jobbiga magsmärtor kan vara svåra att utreda

torsdag, 18 augusti 2016

Hej allihopa! Jag skriver angående min mage som påverkar allt. Jag mår inte bra och behöver hjälp. Sedan mellanstadiet har jag mått dåligt. Då var det uppblåsthet, smärta och diarré, nu är det illamående och smärta. Jag har sökt hjälp för mina smärtor, men fick ingen som helst hjälp från min vårdcentral. Har ansökt om… Läs mer >>

Kyssar vid celiaki?

måndag, 13 juni 2016

Jag blev i januari diagnosticerad med Celiaki. Sen dess har jag funderat på det här med kyssar. Att man kanske inte ska tungkyssas med någon som precis ätit vanligt bröd förstår jag, men hur känslig är man egentligen?   Jag känner tyvärr inte till om det har gjorts någon forskning på just celiaki och kyssar…. Läs mer >>

Kombinationsfråga – tips?

tisdag, 26 maj 2015

Hej, Jag lever i en familj med väldigt olika kostbehov. Vi gillar alla mat och den har en stor betydelse i vårt liv men det är väldigt svårt att kombinera. Min sambo är laktosintolerant vegetarian och majsallergiker med väldigt hög förbränning eller ämnesomsättning, han är lång och smal, men med en ganska stillasittande livsstil. Jag… Läs mer >>

Lös i magen av kokos?

måndag, 18 maj 2015

Har en vuxen son som sitter i rullstol efter en olycka. Han behöver microlax varje dag för att kunna sköta magen. Hittade ett recept havregrynsgröt med kokos i. Han gillade den men blev mycket lös i magen.. Nu undrar jag om kokos har en lösande effekt, eller om detta bara var tillfälligt. Receptet är på… Läs mer >>

Vitaminbrist vid gluten-och mjölkproteinsallergi?

onsdag, 05 november 2014

Hej! Jag är glutenintolerant och mjölkproteinsallergiker. Har slarvat mycket med båda två och undrar vad det är för vitaminbrister man har då? Vilka vitamintillskott kan man ta och hur mycket? Jag är 22 år och kvinna.   Det stämmer att man kan få olika näringsbrister om man har celiaki och/eller mjölkproteinallergi och slarvar med sin… Läs mer >>

Histaminintolerans

tisdag, 21 oktober 2014

Har av flera läkare fått diagnos Histaminintolerans men de råder mig att äta “antihistamin” som inte har någon verkan. Exakt 6 tim efter att jag intagit något jag inte tål stiger mitt blodtryck upp till 184/144. Blodtrycket går ej ned förrän jag har kräkts och tömt magen och först efter 1 dygn sjunker bldtr. Huvudvärken… Läs mer >>

Mat vid allergi mot veteprotein?

lördag, 26 april 2014

Hej! Jag misstänker att jag kan vara allergisk mot veteprotein (det heter så va?) Hur lagar jag min mat utan att få i mig det? Förstår att det kan finnas även i glutenfritt? Mvh Sofi   Att undvika vete är inte helt lätt, och kosthållet kan bli onödigt begränsat om det är så att du… Läs mer >>

Varför får man matallergi?

onsdag, 05 mars 2014

Hej Jag är gluten- och mjölkallergiker och är nu gravid. Jag har börjat funderat på varför man blir matallergiker, som vuxen kan jag förstå, då har man utsatt kroppen för så mycket. Men varför får så många små barn matallergi? Är det ärftligt? Eller har det något att göra med hur jag äter när jag… Läs mer >>

Sojabönan är en baljväxt

måndag, 24 februari 2014

Vad är skillnaden mellan att vara allergisk mot baljväxter och att vara sojaallergiker? Är inte soja en baljväxt ? / orolig   Det stämmer att sojabönan är en baljväxt. Men man behöver inte vara allergisk mot alla baljväxter, man kan vara allergisk mot en, två eller flera. Naturligtvis finns det alltid en risk att man… Läs mer >>

Kan man äta teff vid spannmålsallergi?

lördag, 22 februari 2014

Hej! Min son är allergisk mot spannmål, mjölkprotein, soja, baljväxter, ris majsprotein etc. Han äter mandelmjöl, bovete mm. Är det troligt att han skulle kunna äta teffmjöl?   Det är omöjligt att avgöra säkert, men jag skulle säga att det klart finns en risk att han reagerar på teff. Teff tillhör gräsfamiljen, precis som vete,… Läs mer >>

Exponering för citrusfrukter vid citrusallergi?

lördag, 08 februari 2014

Min son svullnar upp hans tår var sist i dubbla storleken och han blir  alldeles röd-prickig och knottrig i huden. Vissa läkare avrådde från citrus, och vissa tycker vi ska utsätta honom. Han har allergimedicin , kortisontabletter och spruta att tillgå vid akut läge, ändå vill vissa att han ska utsättas för disponering, är detta… Läs mer >>

Allergi mot vete, havre och korn

onsdag, 05 februari 2014

Hej. Jag fick för ca 1,5år sedan reda på att jag är allergisk mot vete, havre och korn. Råg tål jag. Jag undrar om fullkornsrågmjöl kan innehålla tex. vete? I mina papper som jag fått på vad jag ska undvika står fullkornsmjöl men gäller det verkligen alla fullkornsmjöl? Bör jag inte kunna äta om det… Läs mer >>

Hur mycket gluten måste man äta innan provtagning för celiaki?

fredag, 17 januari 2014

Hej! Min son ska få göra ett blodprov för att se om det finns antikroppar mot gluten. Problemet är att vi har uteslutit gluten redan sedan några månader tillbaka och då kommer provet antagligen visa negativt även om det skulle kunna vara positivt. Min fråga är nu hur mycket och hur länge han måste äta… Läs mer >>