Hur testar man sig för matallergi?

Publicerat onsdag, 04 januari 2012

Hur går jag tillväga om jag vill testa om jag är överkänslig/allergisk mot diverse mat?
/Mattias

Hej Mattias,

Om du har symtom som du tror beror på att det är något i maten som du inte tål så skall du vända dig till din vårdcentral. Enklare tester kan de göra där. Vid omfattande besvär brukar de remittera patienten till en allergimottagning.

Vanligen frågar läkaren om vilka symtom du har, när du får dessa symtom, och om du själv har någon misstanke om något speciellt födoämne. Sedan kanske läkaren ställer en mängd andra frågor för att göra en bättre kartläggning, till exempel om ärftlighet för allergiska sjukdomar och andra sjukdomar, samt undersöker dig och tar lite prover.

Det finns egentligen inga symtom som är specifika för matallergi, utan kan bero på andra tillstånd eller sjukdomar också. Det finns ingen enkel testning som säkert säger om du har en matallergi eller inte, utan det är ofta en ganska långdragen utredning om man inte har en väldigt enkel och tydlig symtombild, som till exempel att man har fått en allergichock vid intag av nötter. Man kan inte testa för “allt” bara för att se om man har en allergi eller inte, eftersom allergiprover kan vara både falskt negativa och falskt positiva, och dessutom är dyra. För att kunna ställa en korrekt matallergidiagnos måste man både ha symtom av ett specifikt födoämne, bli symtomfri då födoämnet tas bort ur kosten, samt få symtom igen när födoämnet återintroduceras. I tillägg skall man helst ha specifika allergiantikroppar i blodet och/eller huden för det aktuella födoämnet också.

Men går man omkring med en odiagnosticerad matallergi eller annan födoämnesöverkänslighet så medför detta ofta en oerhört sänkt livskvalitet för den drabbade, och ökade kostnader både för individen och samhället. Så misstänker man att man kan ha en matallergi bör man absolut söka hjälp för detta, och första steget är att kontakta vårdcentralen.

Lycka till!

,

  1. Inga kommentarer än.
(publiceras inte)