Kyckling & gluten?

Publicerat onsdag, 15 februari 2012

Kyckling är ju naturligt glutenfri, men vilka tillsatser i kycklingen ska man akta sig för när man inte tål gluten?

 

Här gäller det att skilja på “tillsatser” och “ingredienser”!

Ren naturell kyckling innehåller inte gluten.

TILLSATSER: Tillsatser måste deklareras med ett funktionsnamn följt av E-nummer eller vedertaget namn. Funktionsnamnet förklarar varför tillsatsen har använts i livsmedlet. Exempel på funktionsnamn är konserveringsmedel och färgämne. Ett undantag från regeln är modifierad stärkelse, där E-nummer eller vedertaget namn inte krävs. När det gäller tillsatser så finns det inte gluten i några E-nummer. Den enda tillsats som möjligen skulle kunna innehålla spår av gluten är modifierad stärkelse. Ursprunget måste anges, så om den modifierade stärkelsen är framställd av vete så måste detta framgå av ingrediensförteckningen. Till exempel: “…modifierad stärkelse (av vete)…” Om den modifierade stärkelsen är framställd av majs eller annan naturligt glutenfri råvara behöver inte ursprunget anges.

INGREDIENSER: Alla ingredienser som ingår i ett sammansatt livsmedel måste anges i ingrediensförteckningen. Om någon ingrediens innehåller gluten så måste det deklareras. Naturligtvis måste man vara medveten om vilka sädesslag som innehåller gluten, det vill säga vete, råg, korn och varianter därav (spelt, dinkel, rågvete, kamut). När du köper till exempel grillad kyckling kan det ibland finnas vetemjöl eller ströbröd som ingrediens i kryddblandningen, även om det är rätt ovanligt idag. Om så är fallet måste detta anges i ingrediensförteckningen. Även andra kycklingprodukter kan innehålla gluten, till exempel i panering. Ren naturell kyckling innehåller inte gluten.

För dig som inte tål gluten finns nyttig information i den här broschyren. Du kan också köpa ett ingredienslexikon från Svenska Celiakiförbundet. När det är något man inte tål i matväg är det A och O att lära sig tyda ingrediensförteckningar med avseende på det man inte tål. Då blir allt mycket enklare!

, ,

  1. Inga kommentarer än.
(publiceras inte)