D-vitaminbrist hos mörkhyade i Sverige?

Publicerat måndag, 04 april 2011
Olika hudfärger har olika förmåga att bilda vitamin D från solljus.

Evolutionen har anpassat oss efter vår omgivning. Ett av många säregna drag är vår hudfärg och ljushyade människor (med mindre melaninpigmentering) har lättare att bilda D-vitamin från solljus än mörkhyade. Mörkhyade som bor i solfattiga Skandinavien löper därför större risk för D-vitaminbrist än ljushyade.

Vitamin D, som egentligen är ett hormon, är med och reglerar kalcium- och fosfatnivåerna i blodet, vilket i sin tur påverkar mineraliseringen av skelett och tänder. Det är viktigt att spädbarn får i sig tillräckliga mängder för att tandutvecklingen inte ska hämmas. Brist hos barn kan ge rakitis. Enligt svenska rekommendationer bör barn under två år samt äldre över 60 år få i sig 10 mikrogram vitamin D. För barn över två år samt vuxna är rekommendationen 7,5 mikrogram per dag.

Det pågår mycket forskning på vitaminet och låga nivåer har associerats med bland annat ökad risk för hjärt-kärlsjukdom, cancer och autoimmuna sjukdomar.

DN uppmärksammar idag en undersökning från Angereds vårdcentral, som ligger i ett invandrartätt område. Hela 40 % av de undersökta hade suboptimala nivåer av vitamin D.

Förutom solljusbestrålning finns det rikliga mängder D-vitamin i livsmedel som fet fisk, berikade mejeriprodukter och ägg. Som mörkhyad är det extra viktigt att tänka på att få i sig tillräckligt med vitamin D via kosten.

Grundläggande effekter av vitamin-D

  1. Inga kommentarer än.
(publiceras inte)