Långsiktiga resultat för magsäcksbandning?

Publicerat lördag, 02 april 2011

Det har varit känt att kortsiktiga komplikationer förekommer hos 11% av de patienter som genomgår en magsäcksbandning men långsiktiga resultat har saknats. Man har dock kunnat visa att komplikationsfrekvensen kraftigt ökar med tiden och att 1/3 får ta bort bandet. En ny studie baserad på 82 patienter som gjorde en magsäcksbandning för 12 år sedan  har gett nedslående resultat. 60% fick göra en eller flera nya operationer varav 17 % fick göra en Gastric Bypass, en annan form av fetmakirurgi. Nästan 50% var tvungna att ta bort bandet varav en tredjedel på grund av att bandet frättes bort.Forskarna varnar för alldeles för höga förväntningar inför en magsäcksbandning och säger att resultaten var värre än väntat vid denna typ av fetmakirurgi.

 1. #1 av Nils, 2011-04-03 - 18:01

  Det är väl klart att det inte fungerar eftersom de håller kvar vid samma mat. desto mer utrymmet i magen sväller desto mer äter de eftersom den kolhydratrika maten gör dem hungriga.

 2. #2 av Iris Daniela Classon, leg dietist, 2011-04-03 - 23:15

  Hej Nils,

  Läs gärna artikeln innan du kommenterar.

  Läs: ” …ta bort bandet…på grund av att bandet frättes bort…”

  Alla patienter som genomför fetma-kirurgi får ändra sin diet, du får gärna läsa mer om detta här: http://fragadietisten.se/overvikt/mat-efter-gastric-bypass

(publiceras inte)