“Mycket läsk gör levern sjukligt fet”

Publicerat onsdag, 04 januari 2012

Flera dagstidningar (DN, Svd, GP, Dagen) skriver i dagarna om en studie i American Journal of Clinical Nutrition (AJCN) där man sett en ökning i mängd fett i lever och visceralt efter att ha ökat intaget av Coca Cola med en liter om dagen i sex månader.

Det ursprungliga upplägget på försöket kan läsas på Clinicaltrials.gov,  abstract (sammanfattning) av artikeln ligger fritt tillgänglig på AJCNs hemsida. I studien jämfördes fyra randomiserade grupper av överviktiga (BMI 26-40) men i övrigt friska försökspersoner som bads öka sitt intag med en liter per dag av antingen mellanmjölk, sockerfri Coca Cola sötad med aspartam, Coca Cola sötad med socker (10.6 gram/dl) och mineralvatten. Sextio personer inkluderades i studien varav 47 slutförde interventionen.

En liter Coca Cola motsvarar cirka 35 sockerbitar.

Coca Cola gruppen, som alltså ökade sitt intag av socker med drygt 100 gram per dag, fick en signifikant ökning av fett i lever, visceralt och i skelettmuskulatur jämfört med övriga grupper. De visade också en ökning i triglyceridvärden och totalkolesterol.

Samma utveckling sågs varken hos de som drack mjölk, vatten eller sockerfri läsk.

I rapporten framgår att inga signifikanta förändringar i totalt energiintag eller fördelning av makronutrienter under försöket kunde identifieras mellan någon av grupperna, bortsett från den extra mängd energi dryckerna gav. Det diskuteras dock inte vad kosten innehöll i övrigt och därmed inte om det skulle kunna finnas skillnader mellan grupperna.

Länk till originalartikeln (kräver tillgång till AJCN): Sucrose-sweetened beverages increase fat storage in the liver, muscle, and visceral fat depot: a 6-mo randomized intervention study.

 

  1. Inga kommentarer än.
(publiceras inte)