Äta mindre genom visualisering?

Publicerat tisdag, 14 december 2010

Enligt en ny studie av Carey K. Morewedge et al publicerad i Science den 10 december kan vi med hjälp av våra tankar minska vår önskan att äta ett visst livsmedel.

Forskarna har kunnat påvisa att om man föreställer sig att man äter ett visst livsmedel så gör det att man vänjer sig till livsmedlet och därmed minskar önskan om att äta det. Studien bestod av fem delstudier med 51 till 80 deltagare och gick ut på att deltagarna skulle visualisera att de lade i mynt i en myntautomat för en tvättmaskin och att de samtidigt åt ett visst antal M&M’s.  Efteråt fick de äta fritt från en skål med M&M’s.  De som visualiserade att de åt flest antal M&M’s åt mindre. Enligt en annan studie av Carey K. Morewedge så ökar begäret att äta något bara genom att man tänker på livsmedlet. Skillnaden i den nya studien är att man föreställer sig att man äter livsmedlet, vilket leder till habituering och därmed en sänkt önskan om att konsumera livsmedlet.

Definitivt en intressant teori men frågan är om detta är tillräckligt för att dra några slutsatser. I vilket fall som helst kan det vara bra att tänka efter innan man äter. Vi väntar spänt på fler studier från Carey K. Morewedge inom detta tema!

  1. Inga kommentarer än.
(publiceras inte)