Påverkar olika flingsorter barns frukostätande?

Publicerat lördag, 18 december 2010

En ny studie som väntas presenteras i Pediatrics i Januari 2011 har studerat hur valet av flingor påverkar barns frukostätande beroende på om de äter förhandssockrade flingor eller osockrade.

91 barn i åldern 5 till 12 år, varav 59 % hade spansktalande bakgrund, deltog i studien. Barnen blev slumpmässigt uppdelade i två grupper och åt frukost separerade från varandra. I den ena gruppen kunde barnen välja mellan tre olika osötade flingprodukter och i den andra tre sötade flingprodukter. Det fanns även mjölk, frukt och socker som de kunde ha till frukosten. Efter frukosten fick de notera på en skala från 1-5 hur mycket de gillade frukosten samtidigt som konsumtionen av de olika livsmedlen blev uppmätt.

Båda grupperna gillade eller älskade de flingor som de åt, dock åt gruppen som fick förhandssockrade flingor dubbelt så mycket som den rekommenderade portionen till skillnad mot den andra gruppen som bara åt lite mer. Förvånansvärt så ökade inte intaget av mjölk med flingorna. Även om mer socker tillsattes de osockrade flingorna var intaget av socker högre i den andra gruppen. Fruktintaget var  betydligt högre i den grupp som åt osockrade flingor. Båda grupperna fick i sig ungefär lika mycket kalorier men näringskvaliteten var betydligt högre i den grupp som åt osockrade flingor.

En nyhetsartikel i LA Times har tyvärr tolkat denne studie som att barn föredrar osockrade flingor. Barnen fick dock aldrig välja mellan sockrade och osockrade flingor så det går inte att säga vilken sort de föredrar.Det man kan säga utifrån denna studie är dock att man som förälder med fördel kan välja att ge sitt barn osockrade flingor då barnen i gruppen som fick sådana åt och tyckte om dem. De åt också mer frukt och fick högre näringskvalitet jämfört med gruppen som fick förhandssockrade flingor och som hade en tendens att överäta dessa.

 1. #1 av Håkan, 2010-12-20 - 22:28

  Ännu en onödig studie som kan slängas direkt i papperskorgen utan att publiceras. Barn skall över huvud taget inte äta sockrade fligor. Barn skall hållas bota från socker i så stor utsträckning som möjligt. Min fru jobbar på förskola och hon berättar hur “speedade” många barn blir av att äta socker. Ju mer mat innehållande snabba sockerarter de äter innan sovvilan desto svårare har de att somna. Att barnen för övrigt också äter fettsnålt gör inte saken bättre (lättmjölk, lättmargarin). Livsmedelsverkets kostråd är ett stort skämt.

 2. #2 av Iris Daniela Classon, leg dietist, 2010-12-23 - 01:31

  Hej Håkan,
  Det är jättebra att du engagerar dig i vad barn äter och dagens kostrekommendationer. Jag gillar din passion och det hade varit intressant att få veta mer om vad din fru har observerat på sin arbetsplats. Finns det annars några teman du gärna skulle vilja se mer studier på, alltid roligt att höra vad läsarna tycker 🙂

 3. #3 av Håkan, 2010-12-26 - 11:58

  Hej Iris Daniela,
  Det är bara att läsa denna bok så förstår du vad min fru observerat på sin arbetsplats. http://www.bokus.com/bok/9789174241297/matrevolutionen-at-dig-frisk-med-riktig-mat/

 4. #4 av Iris Daniela Classon, leg dietist, 2010-12-28 - 18:54

  Tack för bok-tipset, har din fru skrivit boken?

  • #5 av Gunnar, 2011-02-18 - 19:08

   Hur fick du namnet Andreas Eenfeldt till att bli en kvinna?

   /Undrande

 5. #6 av Håkan, 2010-12-29 - 10:02

  Boken har “Kostdoktorn” Andreas Eenfeldt skrivit och hans kostsida är väl värd ett besök: http://www.kostdoktorn.se/
  Jag är tillräckligt gammal för att veta vad min kropp mår bäst av att jag äter och det är inte lättprodukter, margariner och mycket kolhydrater!

 6. #7 av Bosse, 2010-12-31 - 10:18

  “Har din fru skrivit boken” ??? är det så ni dietister kollar upp fakta – Gissar???

  • #8 av Iris Daniela Classon, leg dietist, 2010-12-31 - 12:21

   Hej Bosse,

   Du har fått ett flertal varningar.
   Jag ber dig om att du visar respekt till alla inklusive skribenterna på denna sida. Det finns inte plats för angrepp på andra här.

(publiceras inte)