Högosmolära kolhydrater?

Publicerat onsdag, 04 september 2019

Hej,

Jag har blivit ordinerad av min doktor att inte äta högosmolära kolhydrater på grund av dumping efter jag har ätit. Jag är opererad GBP för fyra år sedan. Men jag hittar inte vad som är högosmolära kolhydrater. Finns det möjligtvis någon tabell på vad som innehåller högosmolära kolhydrater så jag kan undvika dem?

Hej och tack för din fråga!

Med högosmolära kolhydrater menas det vi i dagligt tal kallar för “snabba” kolhydrater. Någon tabell över detta har jag inte, men du kan säkert söka på “GI-tabell” eller “tabell för glykemiskt index” och hitta en del på nätet. GI är dock lite svårt att tolka, då det finns mycket som kan påverka hur ett livsmedel absorberas i tarmen (mängd, vad man äter eller dricker till etc).

När det gäller patienter som har opererats med gastric bypass så är det precis som din läkare säger; en del får problem med dumping av vissa livsmedel. Många får dumping av livsmedel som innehåller mycket socker eller snabba kolhydrater, och i vissa fall också livsmedel/mat med mycket fett. Exempel på livsmedel med snabba kolhydrater; godis, kakor, glass, choklad, läsk eller saft med socker, juice, vitt bröd, pasta, klibbigt ris eller pannkaka. Exempel på feta livsmedel som en del får dumping av; feta såser/röror, friterad mat, majonnäs, chips och andra snacks, mat som är stekt i mycket fett, rökt eller gravad lax. Det vanligaste är att reagera på livsmedel som både innehåller fett och snabba kolhydrater, som till exempel smörgåstårta (vitt bröd plus majonnäs), hamburgare (vitt bröd plus fet dressing, ost etc), pizza (deg plus mycket ost) eller gräddglass (grädde och socker).

Man kan också få dumping av att äta för fort eller för mycket på en gång. Det kan underlätta att äta mer långsamt så du hinner känna efter vad som är lagom mycket för just dig.

Vissa får dumping av att äta och dricka samtidigt. Jag råder dig att prova dig fram med dryck till maten. Om det inte ger dig dumping är det fritt fram, men får du dumping till varje måltid kan det vara värt att testa att vänta ca 15 efter måltiden minuter med drycken. Hoppas att du hittar rätt väg, om du behöver mer råd för att undvika dumping kan du be din läkare om en remiss till dietist.

 

, , , ,

  1. Inga kommentarer än.
(publiceras inte)