Kan man göra en “ny” gastric bypass?

Publicerat måndag, 09 september 2019

Jag har egentligen bara en fråga. Jag gjorde en GBP-operation 2008, och jag har haft MYCKET kramper i min mage! Visst, jag gick ner i vikt… men nu senaste året har jag gått upp 20 kg! Varför? Kan man göra en GBP på nytt? Är det någon som vet? Jag gick ner från 100 kg till 60 kg efter min GBP. Men nu.. kan man göra en “ny” GBP? Tack på förhand!

Hej, och tack för din fråga! Det är många som undrar om man kan göra om en gastric bypass.

Jag vill börja med att säga att det inte är normalt att ha kramper i magen, det behöver någon erfaren kirurg undersöka närmare. Komplikationer förekommer, och dessa ska utredas noggrant. Vanliga sätt att undersöka är med hjälp av gastroskopi (en slang försedd med en kamera förs ner genom munnen till magfickan och tarmen) eller med röntgenundersökningar av olika slag. Kanske hittar man inget fel på magfickan eller tarmen, men då kan du i alla fall vara trygg med att allt ser normalt ut.

I de fall där man ser något avvikande efter dessa undersökningar kan det bli aktuellt att göra en laparaskopi (titthålsoperation) för att få en mer exakt bild över hur det ser ut i mag-tarmkanalen. Ser man något uppenbart under den operationen brukar man försöka rätta till det under samma ingrepp. Man kan till exempel se om det finns trängsel eller sammanväxningar (tarmen får då svårt att röra sig naturligt) och då brukar man försöka lösa upp dessa. I en del fall kan man se att formen på magfickan eller kopplingarna i tarmen ser annorlunda ut, och då försöker man rätta till även det. I enstaka fall ser man avvikelser på samtliga kopplingar, och då kan man revidera (göra om) kopplingarna för att besvären förhoppningsvis ska minska. Detta tolkas ibland som en “ny” gastric bypass. De patienter som har genomgått sådana operationer får ibland en extra skjuts neråt i vikt precis efter operationen, men hur detta ser ut över tid vet vi inte i dagsläget. Det finns alltså inget vetenskapligt stöd för att operera en patient på nytt för att få en större viktnedgång, utan dessa operationer görs endast i särskilda fall där man tydligt kan se att något inte är som det ska.

Det finns forskningsstudier där man har försökt att påverka vikten ytterligare genom att “koppla ur” mer tarm än vad man normalt sett gör, men dessa studier har inte kunnat visa att det har effekt på tillräckligt många patienter. Det är även förenat med risker, dels i anslutning till själva operationen, men man riskerar också att drabbas av vitamin- och mineralbrister i högre utsträckning. Därför kan den offentliga vården inte erbjuda en sådan operation på grund av en ökande vikt.

Att öka i vikt är förväntat och normalt några år efter operationen. I vissa fall går det lite sakta uppåt, i andra fall har man en lite snabbare takt på viktökningen. Varför det ser så olika ut har vi idag inget bra svar på. Vi vet bara att olika människor får olika starkt effekt, både precis i början och efter några år. Om du vill ha närmare rådgivning kring just din situation ska du be om remiss till dietist som har kunskap om gastric bypass-operationer. Men det allra viktigaste är att du får undersökt din mage. Vänd dig till den klinik som opererade dig i första hand, så kan de berätta hur du ska gå vidare för att få hjälp.

Hälsningar Hanna

, ,

  1. Inga kommentarer än.
(publiceras inte)