Kost första veckan efter en gastric bypass?

Publicerat måndag, 22 augusti 2011

Hej.

Jag ska göra en gastric bypass operation och jag undrar om man får äta mixad, hemmagjord eller köpt på burk eller pulversoppa första veckan efter operation eller om jag ska fortsätta på modifast?? Vore jättetacksam för svar.

Mvh

Hej och tack för din fråga!

Vi får många frågor om just kost efter en gastric bypass operation och det verkar vara dåligt med tillgång till samtal med en dietist både före och efter denna typ av operation, vilket är beklagligt. För mer generell information om kost efter gastric bypass rekommenderar jag dig att läsa ett tidigare inlägg av min kollega Erik Hulander.

Den första veckan efter en gastric bypass operation äter man en så kallad flytande kost.

Före operationen följer man en lågkaloridiet (exempelvis med hjälp av Modifast) för att minska i vikt och därigenom minska risken för komplikationer som kan uppstå under själva kirurgin. Denna diet följer man enbart före operationen då tanken är att man ska skapa nya, bättre vanor efter operationen och kunna klara sig utan bantningspreparat.

Den första veckan efter kirurgin gäller så kallad “flytande kost” som innebär att man äter livsmedel som exempelvis näringsdryck, soppa, smoothie eller yoghurt. Det vill säga livsmedel som har flytande konsistens upp till och med yoghurtkonsistens.

Detta är ett förslag på hur en dag under den första, post-operativa veckan kan se ut:

Frukost: 1 dl proteinrik näringsdryck och 1 dl mjölkprodukt (mjölk, yoghurt)
Mellanmåltid: 1 dl mjölkprodukt och 1 dl smoothie
Lunch: 2 dl proteinberikad soppa
Mellanmåltid: 1 dl mjölkprodukt och 1 dl smoothie
Middag: 2 dl proteinberikad soppa
Dessert: 1 dl smoothie
Kvällsmål: samma som frukosten

Som du ser går det fint med både burk- och pulversoppa den första veckan så länge dessa är “släta”, det vill säga inte innehåller bitar av exempelvis kött/frukt/grönsaker (slät tomatsoppa till exempel). Smoothies kan bestå av lättflytande, tunn yoghurt smaksatt med fruktjuice (utan fruktkött), gelé eller mixad frukt (utan hinnor/frö) som mixats till “flytande” konsistens. För att undgå “dumping syndrome” är det extra viktigt att undvika socker i denna fas och i vissa fall även laktos (mjölksocker) om man upplever att det ger problem.

Protein är det viktigaste näringsämnet efter en gastric bypass operation och alla bör få i sig 60 gram protein om dagen. Det går fint att berika din soppa med vanligt proteinpulver gjort på kasein eller vassle. Har din läkare/dietist däremot rekommenderat dig ett specifikt proteinpulver (exempelvis Protifar från Nutricia) för att berika maten så ska du självfallet följa deras rekommendation.

Det rekommenderas att en gastric bypass patient konsumerar en proteinrik näringsdryck per dag under de första fyra veckorna. Exempel på drycker som innehåller mycket protein (men lite laktos) är Resource Protein eller Fresubin Protein Energy Drink. Har du typ 2-diabetes är däremot Resource Protein Fiber ett bättre alternativ eftersom den inte höjer blodsockret lika drastiskt.

Efter operationen är tanken att man progressivt ska övergå till normalkost. Den andra till fjärde veckan arbetar man sig upp från mosad mat till normalkost.

Har du fler frågor om kosten rekommenderar jag dig att ta kontakt med en dietist eller din läkare på sjukhuset.

Lycka till med operationen!

, , , ,

  1. #1 av Carina, 2012-05-27 - 22:25

    Hej! Jag har precis genomgått en gastric bypass för några dagar sen. Nu undrar jag om jag kan äta mannagrynvälling till nån av måltiderna?
    Mvh Carina

(publiceras inte)