Proteintillskott efter gastric bypass-operation?

Publicerat onsdag, 09 februari 2011

Hejsan

Är lite vilsen i proteindjungeln och tänkte att man kanske kunde fråga här? Jag har för ett tag sen genomgått en gastric bypass och det innebär ju att man äter väldigt begränsad mängd (ca1½ dl per måltid x 6 ggr/dag). Proteinet är otroligt viktigt att få i sig och för att höja mitt proteinintag så tänkte jag komplettera med proteinpulver (utöver den mat jag äter då).  Tränar inte pga funktionsnedsättning, men tänker att ett proteinpulver hjälper ju ändå till att hålla kvar musklerna och vad jag förstår kan det också hjälpa till att öka fettförbränningen. Vad är det “bästa” proteinet till ett bra pris som man kan tex blanda ner i fil för att öka proteinintaget. Tacksam för svar
Saga

Hej Saga!

Jag var tvungen att korta ner din fråga en aning då den var väldigt lång men ska försöka svara så gott jag kan.

Proteintillskott efter gastric bypass-operation kan vara användbart under de första månaderna efter operation.

Otillräckligt intag och malabsorption av protein är ett vanligt problem hos patienter som genomgått gastric bypass-operation, framförallt första året efter operationen. I första hand är det viktigt att se till att maten innehåller tillräckligt med protein, exempelvis kött, fisk, kyckling, mjölkprodukter och ägg. Försök att äta något av dessa till varje mål. Ibland kan det vara svårt att få i sig tillräckligt med protein efter en GBP-operation och ett tillskott kan vara på sin plats. Tänk på att ett tillskott aldrig ska ersätta riktig mat och att det ska intas under en begränsad tid när behovet är som störst (exempelvis de första månaderna efter operation).

Jag rekommenderar i första hand att du tar kontakt med en dietist för mer personligt anpassade råd. En dietist kan även förskriva ett neutralt proteinpreparat som du exempelvis kan blanda i din fil.

Om du bestämmer dig för att köpa proteintillskott i handeln eller på internet finns det några saker du bör ha i åtanke. Preparatet bör vara ett rent proteintillskott  och därmed innehålla minimalt med kolhydrater och fett. Detta är viktigt för att begränsa energiintaget samt för att undvika högosmolära kolhydrater som kan ge upphov till dumpingsyndrom. Det andra du bör tänka på är att proteinpulvret ska innehålla alla de essentiella aminosyrorna. Exempel på detta är pulver baserade på mjölk, ägg eller soja.

Det vanligaste preparatet på marknaden idag är baserat på mjölkprotein som består av två proteiner, kasein och vassle. Båda säljs som populära tillskott i handeln, antingen var för sig eller som olika kombinationer. Skillnaden mellan dessa är hastigheten på hur snabbt proteinet tas upp av kroppen.  Jag hittar tyvärr inga vetenskapliga artiklar om huruvida detta har någon praktisk betydelse för din del.

Protein i sig ger inte ökad ämnesomsättning men ett adekvat proteinintag i kombination med fysisk aktivitet kan hjälpa till att bevara muskelmassa som i sin tur påverkar ämnesomsättningen. Om du har funktionshinder kan en sjukgymnast hjälpa dig att hitta bra övningar.

Hoppas detta besvarar din fråga!

, , ,

  1. #1 av lalle casinofjant, 2011-08-28 - 03:42

    Jag har haft samma sak och jag gick till en dietist och fick mycket bra råd. det är för viktigt att inte prata med proffs tycker jag.

(publiceras inte)