Viktuppgång efter Gastric bypass?

Publicerat lördag, 18 april 2009

Hej! För ett par år sedan blev jag opererad för min övervikt med gastric bypass. Jag har gått ner mycket sedan dess, men nu de senaste två åren har jag börjat gå upp i vikt. Varför går jag upp i vikt efter en sån här operation?

1. Matstrupe 2. Magsäck 3. Magsäcksficka 4. Jejunum

Gastric bypass innebär att man opererar bort magsäcken, så att maten kommer direkt ner i tunntarmen. Illustrationen till höger beskriver hur en sådan magsäck kan se ut.

Efter ett tag kan tunntarmen anpassa sig och man har inte längre samma problematik med maten – steatorrén (diarré av fett) kan avta, man tolererar mer fett och allmänt större portioner.

Den största viktnedgången av Gastric Bypass nås i regel inom ett år. Generellt sett räknar man med en möjlig viktnedgång på  ca 75% av övervikten, definierat som vikt över BMI 25. En studie på patienter från Sahlgrenska sjukhuset, Swedish Obese Subjects (se rapport från 10 respektive 15 års uppföljning) beskriver detta. Bland de patienter som genomgått gastric bypass skedde efter den initiala viktnedgången en viktökning, med en topp 8 år efter operation. Viktuppgången nådde dock inte den ursprungliga vikten, utan även efter 10 år låg den genomsnittliga totala viktnedgången på över 25%.

Att gå upp lite i vikt igen ett par år efter Gastric bypass operation kan alltså anses normalt och förväntat. Beroende på bland annat ätbeteende & livsstil kan man gå upp olika mycket. Det är viktigt att även efter operation motionera och äta en sund kost. Är du osäker på din kosthållning så be din läkare om en remiss till dietist.

 1. #1 av Aprillu, 2011-01-02 - 16:50

  Oj oj, vad det där med viktuppgång stämmer. Jag gick ner 50 kg första året, nu är jag snart inne på tredje året och har gått upp femton.

 2. #2 av Angelica, 2011-01-17 - 21:45

  Jag opererade mig på Akademiska sjukhuset i Uppsala 1998. Gick ner från 112 kg till 72 kg. Men har sedan fortsatt att gå upp…. Väger nu 100 kg till mina 159 cm. Så jag är tillbaks på ruta 1 igen…. Och jag har problem med att jag är hungrig hela tiden och äter jag inte så får jag såååå fruktansvärt ont i magen. Trist att ha det så här. Har velat att de ska kolla om nåt är ¨fel¨ eller varför det har blivit så här men det har bara nonchalerats. Jag vill ha en omoperation men det görs inte…..

 3. #3 av Fredrik, 2011-01-28 - 18:32

  Jag gick ner ca 50kg första året och är nu inne på mitt tredje & ligger still i vikten fortfarande.

 4. #4 av SOB, 2011-02-05 - 08:19

  Vid en magstympning så kan endast lite föda spisas, en lowcarb diet, men efterhand töjer sig magsäcken och kolhydraterna ökar i mängd och viktuppgången startar. Kolhydrater HÖJER blodsockernivån i kroppen och på oss som är intolleranta mot detta så blir följden att kroppen startar insulinproduktion och detta startar fettinlagringen pga kolhydratrik föda. Läs kostdoktorns bok så förstår ni varför ni går upp i vikt.

 5. #5 av fu, 2011-05-04 - 15:49

  Jag är helt emot gbc operationerna för att jag har hört en massa skit om det och att dom görs på löpande band och staten går med på att betala det. Så FUCK YOU GBC OPRATIONERNA

 6. #6 av t, 2011-09-13 - 19:30

  Kanske bättre angripa det grundläggande problemet – som i de allra flesta fall (kanske samtliga?) är sockerberoende – istället för att operera bort magen?
  Sockerberoendet finns kvar fast inte magen gör det!

 7. #7 av Lisa, 2011-12-31 - 17:28

  Hej! Jag gjorde min gbp operation för ca 7 veckor sen och jag känner mig friskare än någonsin! Men Ang viktuppgång så va dom väldigt noga med att berätta att det är viktigt att träna efter operationen så det blir till en livsstil.. och fortsätta att äta regelbundet med små portioner så man bibehåller den vikt man vill ha! Det känns som att de är lite självförvållat om man bara sitter på arslet och trycker i sig fel mat och inte tränar. Jag tycker att man ska ta vara på det samhället vill kosta på en! Så kämpa på med kosten och träningen! 🙂

 8. #8 av Erik Hulander, leg dietist, 2012-01-02 - 02:33

  Tack för en värdefull kommentar Lisa! Operation kan ses som ett hjälpmedel, men man måste fortfarande göra sitt för att bibehålla goda vanor.

  • #9 av Marie kensgård Anderberg, 2020-04-21 - 23:45

   Hej skulle du vilja svara på lite frågor jag har då jag blivit gby opererad för 8 år sedan vänligen Marie

   • #10 av Erik Hulander, leg dietist, 2020-05-26 - 14:22

    Hej, Marie!
    För personliga frågor är det bäst är att du tar kontakt med dietist vid den klinik du opererade dig, eller hos din närmaste vårdcentral. Vi kan i dagsläget via hemsidan tyvärr endast ge generella svar.
    Vänliga hälsningar
    Erik Hulander

 9. #11 av Sandra, 2012-01-24 - 14:38

  Jag gjorde min operation 3e januari på akademiska sjukhus i Uppsala. (Omopererad den 9e efter att tarmen vikt sig)
  När jag var på mitt individuella möte inför operationen påpekade läkare och dietist att operationen är inte en garanti att man ska gå ner i vikt till en “normal” nivå utan att man måste fortsätta äta rätt och röra på sig mycket. Simma, gå, jogga, springa, cykla, träna osv. Och det påpekade mer än en gång.
  Samma sak med vilka komplikationer som är vanliga efter en gbp operation.
  Man kan inte tro att en gbp operation löser alla problem man har med sin övervikt!

 10. #12 av lotta, 2012-08-14 - 09:17

  Jag ska göra min GBP operation i sept 2012 och på info mötet fick jg mycket bra info om att op endast är ett hjälpmedel och att man själv styr hur det ska lyckas, vilket en del här inne inte verkar förstå

 11. #13 av Bosse, 2012-08-22 - 22:54

  Lotta, efter en GBP äter de som har fått den mat med lite kolhydrater eftersom de äter så små portioner. Varför inte testa detta istället för en operation? Läs Andreas Eenfeldts bok Matrevolutionen.

 12. #14 av Lotta 2, 2012-09-02 - 08:03

  Jag ska också operera mig nu i september och jag är livrädd för att äta för mycket. Jag vill verkligen ta denna chans till ett bättre liv. Hoppas ni som gått upp i vikt orkar ta er tillbaka till de vanor ni hade direkt efter operationen. Det är aldrig för sent. Lycka till!

 13. #15 av Stigvig, 2012-11-24 - 10:54

  Hej gjorde en GBP mars 2012. Vägde ca 133 kg den 1/2 2012 (sept 2011 ca 140kg) skulle ha en op vikt den 5/3 på 122 Kg gick på pulver i feb 2012 vid op tillfället vägde jag 119 kg. Nu i skrivande stund 24/11 2012 Väger jag 95 kg. Mår toppen. Den skit man hör om GBP är ofte skröner. ex en man åt en hamburgare dagen efter op och dog direkt . en drack 1lit sprit dagen efter dom direkt mm mm.Mycket hörsägner . En kompis till en kompis hade mm mm. Mycket skitprat .
  Har aldrig på 30 år mått så bra enda jag ångrar är att jag inte gjort GBP op tidigare.
  En del personer får svåra biverkningar efter op . Men som en kirurg sa till mig . Den som inte sköter eftervården vi lär ut kommer garanterat i tidningarna efteråt. Sköter man sig ändrar sitt betende äter med hjärnan och följer läkarens och deitistens råd , så fungerar det underbart. Ett tips det har utgivits en riktig bra kokbok att följa efter op avMarie Odin : Vägledning och recept för den första tiden ISBN : 9163359979. Denna bok gäller inte bara första tiden utan skall med fördel följas av de flesta människor op eller inte.
  Nåväl : GBP op för min del har varit ett av mina bästa val i mitt liv. För mig har det fungerat klockrent ( läser allt jag kan om GBP samt är försiktig och följer råd , Skulle jag vara ute på Lokal så visar jag mitt lilla intyg som jag fått av sjukhuset att jag GBP opererats och vill köpa barnporttion eller sallad från buffen . Fungerar alltid.Till och med utomlands. Det kan ju givetvis bli fel för en del personer med en GBP , men så är det väl med alla operationer , Tveka inte om ni anser denna op behövs. Allt att vinna. Är det någon som vill fråga om något är ni välkommna. Mvh Stig i Uddevalla

 14. #16 av smurfina, 2013-01-04 - 14:53

  Visst har man hört om dom som börjat äta onyttigt, dricka läsk mm ganska direkt efter op…då har dom inte förstått grejjen tycker jag.
  Jag gjorde GBP för ca 10 år sen. Då fanns lite info på internet och obefintlig efterkontroll.
  Gick ner 50kg väldigt fort och höll sen den vikten ngt år. Dock problem med dumping stup i kvarten. Speciellt då jag försökte mej på fil eller andra mejeri produkter.
  Efter en annan op fick jag en smärtmedicin som tog bort all matlust, började missköta ätandet. Tillslut var värdena ständigt anorektiska…År efter år.
  Då började vikten komma tillbaka. Kraftlös pga värdena så blev det inte mycket motion. Fick inte träna kvar på gymet.
  Bönade och bad om hjälp men icke.
  Har en underliggande sköldkörtelsjukdom samt problem med hypofysen så det är tufft idag att försöka gå ner igen.
  Får fortfarande dumping eller somnar hårt efter ha ätit en tugga för mycket, eller en sillbit som nu i julas. Jag förbannar att jag lära göra op. (lära gå ner 30 kg fort inför en annan op)Kommer aldrig kunna äta normalt mer och kan inta dra in på måltiderna för att gå ner i vikt.
  Livrädd för att äta ute nånstans för jag inte vet hur jag reagerar.
  Blir full av 1 glas vin. Öl och staksprit är bara att glömma.
  Det går väldigt olika för folk. Första 5 åren är en smekmånadsfas. Nästan alla jag känner till som gjorde op i tidigt skede har gått upp en stor del av vikten igen. Trodde ALDRIG det skulle drabba mej, Den dagen då jag inte skulle kunna trippa fram på 10cm klackarna skulle aldrig komma.,..men det gjorde det.
  Man vet inget om framtiden och kommande sjukdomar som direkt berörs av att ha gjort GBP.
  Är många gånger jag gråtit för att jag gjorde op.
  Pga problem med ätande så är det många som blir väldigt asociala.
  Kan oxå tillägga att jag aldrig tidigare haft problem med maten, varit väldigt kostmedveten. Vikten kom ändå pga sjukdom.

 15. #17 av linnea, 2013-01-08 - 01:28

  Jag gjorde min operation i slutet av november och har nu gått ner nästan 10 kg men har även gått upp ett kilo gör jag något fel??

 16. #18 av Bosse, 2013-01-08 - 10:22

  Linnea, läs matrevolutionen av Andreas Eneefeldt, den förklarar allt på ett väldigt enkelt sett. Du kan få låna boken av mig om du vill. Maila mig så skickar jag boken. ljusets@gmail.com

 17. #19 av Tommy, 2013-11-08 - 08:07

  Jag gjorde min operation för exakt tre år sedan vägde då 160 kg idag väger jag 90 kg. från dag ett har jag i stort sett tränat fem dagar/vecka och eftersom jag tränar regelbundet kan jag därför äta betydligt större portioner än vad läkarna rekommenderar…….så det är bara att röra på fläsket och äta 6 ggr/dag så håller ni vikten.

 18. #20 av Elna Ingvarsson, 2014-02-23 - 13:40

  Har alldeles nyligen gjort GBP och har en lång resa framför mig. Jag vill, och tänker försöka vara så noga så möjligt med råden man fått av läkarna och dietisten. Det är nog viktigt att man följer den informationen man får innan/vid/efter op!!
  Nu till frågan!! Jag är 160 cm lång, så hur mycket bör jag väga? Hur stort BMI?

 19. #21 av Erik Hulander, leg dietist, 2014-03-06 - 12:51

  Hej Elna,
  För europeiska populationer i vuxen ålder under 70 år definieras övervikt som BMI >25. Med en längd på 160 cm betyder det cirka 64 kg.

  Men tänk på att BMI är ett väldigt generellt mått, det spelar mycket mer roll om det är muskelmassa eller fettmassa som väger, så flera andrafaktorer spelar in för att kunna värdera ett hälsotillstånd. Andra mätväreden kan vara till exempel midjeomkrets, blodfetter, blodtryck, eller hur blodsockerregleringen fungerar och inte minst hur du själv mår.

  I praktiken hänger de flesta av dessa mått ofta ihop med fysisk aktivitet och kroppssammansättning.

 20. #22 av Pernilla, 2014-03-08 - 08:11

  Då ska jag tala om för er om min historia då ni alla tror att man går ner i vikt bara man sköter sig, jag har “som alla andra” svårt för att gå ner i i vikt innan op (men jag HAR riktiga problem) visade sig oxå då jag skulle flyta innan op gick inte ner som jag skulle men fick op ändån, utskriven stod jag still på vågen i 14 dagar..följande 3 veckor går jag upp i vikt (och jodå sköter mig till punkt o pricka så försök inte med den) gick ner lite i två veckor sen var det stopp minsta lilla jag äter eller dricker så lägger jag på mig allt, dietisten har inga svar utan tycker jag ska ringa till medecin (jag har inga sköldkörtlar men är rätt inställd på medecinering) men ändån så är mitt liv så här fastän jag har opererats, jag vägde 59kg innan jag tog bort min sköldkörtel, sen gick jag upp ett kg om dagen, innan op vägde jag närmare 140kg o jag känner att inte ens denna op hjälper mig, 300 kcal det är max jag kan inta över går jag upp, så nej det är inte alla förunnat att gå ner om ni tror det

 21. #23 av Madicken, 2014-05-06 - 09:16

  Nej, det är inte så jävla lätt bara för att man är opererad.
  Jag gjorde en VBG för 10 år sedan. Kirurgen förstörde min magmun, gjorde den för liten, så när jag gick över från flytande och purekost, kunde jag inte äta utan spydde dagligen då allt blev för svårsmält (trots att jag tuggade sönder allt noggrant).

  Efter många år blev jag omopererad, en gastric bypass. Men då förstördes min mage och tarm totalt. Jag har nu fått diagnoserna svår IBS och fibromyalgi. Operationen förvärrade magen och jag lever nu med svår smärta och måste medicinera med morfin resten av livet för att över huvud taget kunna äta och dricka.

  Om läkarna hade gett mig rätt diagnos redan från början och tagit min smärta på allvar hade jag haft ett normalt liv nu. Hade jag fått hjälp med mina ätstörningar hade jag inte behövt göra en operation.

  Jag var naiv och desperat första gången, den andra gången hade jag inget val. Läkarna nekade mig ALL vård om jag inte gjorde en gastric bypass.

  Men vet ni hur lätt det är att bli överviktig när man aldrig har haft normala hunger och mättnadskänslor? Jag har aldrig kunnat känna mig mätt efter ha ätit och det fick jag inte heller efter operationerna.
  Nu har medicinerna tagit bort alla hungerkänslor, så nu är det lättare att behålla vikten. Men trots en minimal magsäck känner jag aldrig någon mättnadskänsla, därför utvecklades ätstörningar i kombination med depression. Allt är inte så jävla enkelt, det är inte enbart svart eller vitt!

  Jag skulle aldrig rekommendera någon en viktoperation, trots att jag vet bättre än någon annan hur det är att leva med en extrem övervikt. Man vet aldrig vad som händer under och efter operationen.

  Om den misslyckas har du fått ditt liv förstört. Ta inte heller för givet att landstinget hjälper dig med komplikationerna. Det är inte heller säkert att du får hjälp med ev överskottshud. Det är inte alltid huden drar sig tillbaka när man går ner i vikt. Du kan bli tvungen att betala flera hundra tusen kr för privat plastikkirurgi, om du vill ha ett normalt liv utan infektioner i hudvecken osv, om du inte vill se ut som ett monster med tomma, hängande hudpåsar över hela kroppen. Jag har inga pengar och kan ändå inte operera mig pga att smärtan skulle förvärras (alla operationer försämrar både ibs och fibromyalgi). Jag hatar mig själv och står inte ut med att se mig i spegeln längre. Som riktigt fet var jag iallafall inte så motbjudande som jag är nu…

 22. #24 av Stig, 2014-05-08 - 06:14

  Hej . Läste din artickel. Synd att det gått snett för dig. Men tror inte att det är rätt att avråda andra att inte operera. I mitt fall vad det bästa jag gjort. Skulle bara gjort det för länge sedan. Jag mår 100% bra. Gått ner från ca 145 kg till 95 kg. Skall nog ner 5 till. sköter man bara mat och vitaminer, så fungerar det perfekt. Synd att inte riktigt alla blir bra. Med vänlig hälsning Stig i Uddevalla

 23. #25 av Suss, 2014-07-22 - 21:22

  Jag känner med dig Madicken!!! Önskar dig lite ro på färden o hoppas att du kan få må bättre nån gång :-/
  Det är verkligen inte lätt bara för man op magen, vet det av erfarenhet hos mig själv. Haft mkt komplikationer o stor viktuppgång pga mkt och många mediciner… Det är vidrigt!

 24. #26 av Linda, 2014-07-24 - 08:29

  Jag har varit opad sen den 21 maj 2012 va viktstabil efter ca 1.5 år va på ca 56-57 kg sen blev de tyvärr problem i familjen som gjorde att jag hittade en ny lägsta vikt på 52 kg till mina 166 cm. Jick upp å ländade på 54 sedan låg jag kvar där o ca 6 mån till jac nu är gravid i v14 å gått upp hela 2 kg.

 25. #27 av Camilla, 2014-08-06 - 12:35

  Jag hänger på #4 och #11, det är kolhydraterna som är boven! Med lågkolhydratkost äter man sig mätt och suget minskar! Läs Kostdoktorn.se och Annikadahlkvist.com (osäker på stavning, googla annars lchf Annika).

 26. #28 av lotta w, 2014-10-06 - 21:37

  Jag opades okt09. Gick ner 40kg kanon. Fick gallstensanfall 2010 fick hela gallan bortopad då. Jag glömmer att ta vitaminerna mfl. Bra värden ändå. Men undrar ändå hur viktiga de är. Har gått upp 15kg
  retar mig att jag ej tog vara på chansen

 27. #29 av Angel, 2014-12-27 - 00:00

  Så ledsen !! Opererades 2010 och gick ner 56kg – nu 2014 har jag gått upp 30 kg igen – och får börja om från början. Dietist osv ! Trodde att jag skulle få den hjälpen jag behövde för att förändra mina matvanor efter en kostsam operation – men jag inte haft ett enda återbesök till läkare , dietist sedan den dagen jag lämna operationen på Södersjukhuset… Hade man fått rätt eftervård så är jag övertygad om att man inte skulle behöva få göra allt om igen.
  Jag är verkligen glad över att operationen finns men det gör mig grymt förbanad att man inte är värd eftervården med!

 28. #30 av Lena, 2015-02-09 - 11:19

  Gjorde min gbp op för sex år sedan. Det bästa jag gjort för att få hjälp med att gå ner. Men som många skriver så sitter det i huvudet det här med att äta. Det skulle uppfinnas något så att man fick bort behovet av att stoppa i sig godis och fika, Har nu gått med i viktklubben på Aftonbladet för att jag gått upp sakta men säkert och sista halvåret har jag gått upp 5 kilo. Så att vara överviktig är hela tiden en kamp med att gå ner i vikt oavsett op eller inte,

 29. #31 av gabs, 2015-03-03 - 11:22

  Har nu bestämt mig för att genomgå operationen, efter många om o men. känt mkt oro kring allt man läser om komplikationer efter. Men nu, efter jag varit inlagd på sjukhus för “någon slags” “ischias” , men ändå inte… (fick aldrig någon klar diagnos) trots att Mg röntgen gjorts) han sa bara att det är något som är “åldersbetingat”… ???… ah…meh… jag är väl inte SÅ gammal (54år)..lr? .. jaja.. skitsamma, fick även provsvar på att jag hade högt blodtryck, höga sockervärden,(har ännu ingen diagnos på diabetes)
  Och DETTA har sammantaget fått mig att bestämma mig.. eftersom ALLT detta är pga min fetma. Känns som om jag har inte så mkt att förlora på en op. eller?
  längd: 157cm (krympt 7 cm eftr en diskbråcks op.)
  vikt: 101 kg (har som mest varit uppe i 112 kg ca
  uppskattar tacksamt all feedback
  ~gabs~

 30. #32 av november, 2015-03-03 - 13:48

  Jaha då var det min tur . läst det som går och läsa . Har varit på information i två olika län . Jag har fått klart för mig vad en op innebär .Så inget med det. Men tycker det är märkligt att ni inte är medvetna om att det går oftast bra och man går mer de två första åren även om man inte följer alla oder. hmm jag det gör det men kilona smyger sig sackta på igen . de säger det till oss på mötet bara frågan om man vill ta in det. jag har gått hos dietist under långa perioder senaste 10 åren kollat upp så det inte är medicinskt fel hos mig men jag är fullt frisk .jag har en övervikt som är tung att bära men kämpar varje vecka på gymmet och äter som jag ska .i alla lägen säger dr och sköterskorna sluta träna så mycket . det kan vara därför du går upp i vikt . jag kan inte sluta träna då kommer ledvärken så jag har lagt om träningen och tränar hälften nu .känner mig inte jätte road av det men man måste lyssna . Jag ska göra en operation nu. men man måste ta med sig att det gäller att följa de som sägs . jag saknar i samtliga landsting att inte KBT inte är med i förre och efter utförda operationer. Det är en brist . Men då tycker jag man får ta tag i den biten själv och fråga om man kan få detnär man märker det dalar iväg . sen så är det så att har man psykiska besvär så är de livrädda att utföra op då ska man passera en kontroll.Vilket är både bra och dåligt . man kan ju ha bekymmer utan att op skulle ha med de och göra .Jag har en kontakt på psyk, men jag har inga problem med att jag skulle påverkas av det . vilket varit en svår väg för mig att ta mig fram på. Det stora problemt är att många glider igenom utan att gått igenom en riktig medicinsk utvärdering och att de aldrig möt en dietst i sitt liv mer än nu .jag känner säkert tio som gkort denna op tre av dem har aldrig ens ansträngt sig och de är dagens sanning. det gillar inte jag .KBT och riktiga åtgärder först . inte bara en långvarig övervikt .eller ett BMI ska avgöra det .Sen till min sista komentar IBS är en tarm sjukdom som inte finns bot för de är nåt man får lära känna själv . ibland kan det vara oro stress mat som sätter igång skoven så snälla säg inte att op har med det och göra . jag vet de som inte har problem med IBS efter. själv har jag 20 års erfarenhet av min IBS de senaste fem åren har jag efterforskat i vad som jag kan göra för att hålla tarmen i schack och för mig år att inte brusa upp och sen är det vad jag äter som avgör ,jag måste ha god tid på mig att tugga och lugn och ro vid matbordet .peppar peppar ta i trä men klarat mig sex månader längre denna gången från extrema skov .

 31. #33 av Anders, 2015-03-23 - 08:33

  Op är inte en lösning bara ett verktyg.
  Op 2011
  Bytte livstil innan träning motion o bort med att äta annat än ren kost.vill aldrig mer vara fet.
  Njuter av livet inte att äta skit!

 32. #34 av Ziba, 2015-09-14 - 18:55

  Jag har opererat mej för 7 dagar sen. Vägde i början 110 men gick ner innan op till 99 kilo. Har fortfarande lite ont. Jag tycker också att op är hjälpmedel men man måste ändra sin matvanor och röra på sej annars man kan gå upp igen om man äter mycket socker och kolhydrater.Redan från 3 dagen började promenera halv timme på morgonen och halv timme på kvällen fast jag hade smärtor.Jag får vänta några månader för att se resultatet Men har bestämt mej ändra min mat vanor och träna några ggr i vecka.

 33. #35 av Eleonor, 2015-09-24 - 10:55

  Finns bra filmer om GBP på youtube som handlar om varför är det så svårt att gå ner i vikt, patientberättelse, kostinformation m.m.
  https://www.youtube.com/watch?v=3i76T1n6fUc&feature=youtu.be
  https://www.youtube.com/watch?v=O7jUaMNOpy0
  https://www.youtube.com/watch?v=4f9JLgToiow
  https://www.youtube.com/watch?v=ibCjyx41kj8

 34. #36 av MarianneNordin, 2016-03-20 - 19:46

  Jag har egentligen bara en fråga..
  Jag gjorde en GBP-operation 2008, och har haft MYCKET problem med kramper i min mage!
  Visst..jag gick ner i vikt…men nu senaste året har jag gått upp 20 kilo! Varför?
  Kan man göra en GBP på nytt? Är det någon som vet?
  Jag gick ner från 100 till 60 kg efter min GBP.
  Men nu,…kan man göra en “ny” GBP?
  Tack på förhand!
  Marianne

 35. #37 av Madde, 2016-07-20 - 09:43

  Själv är man i den sitsen att man inte får nån operation fast man har diabetes o inte kan gå ner i vikt 🙁

 36. #38 av Ewelyn, 2017-11-16 - 13:51

  Jag har precis kommit till år 8 efter operationen. Vägde 118 och gick ner till 66kg nu har jag gått upp till 80kg vilket inte beror på fel kosthållning utan jag har Struma eller Hypotyreos beroende på vilken läkare man pratar med. Denna sjukdom har ställt till det för mig och vikten. Det finns inget jag hellre vill än att få gå ner i vikt igen och jag har prövat att göra om kosten båden en två och tre gånger. Ingenting fungerar. Vart är sjukvården så här lång tid efter? Borde man inte få stöttning flera år efter en op, speciellt om nu år 8 efter är en sådan magisk gräns?

(publiceras inte)