Järn i barngröt?

Publicerat fredag, 11 maj 2012

På BVC fick vi lära oss att man borde ge sina spädbarn järnberikad industritillverkad gröt eftersom bäbisar tillgodogör sig järn från mamman endast till de blir sex månader. Jag vill inte ge min dotter industritillverkad gröt full av majsstärkelse och mjölkpulver och har lust att ge något “renare”. Min fråga är hur mycket järn behöver en fem till sexmånaders bäbis? Räcker det med det hon får genom modersmjölken? Jag tänker blanda gröt med modersmjölk, ger det då tillräckligt med järn? Tacksam för svar! De ekologiska grötalternativen är endast berikade med B1-vitamin.

Mvh À.Trolle

Hej,

Det stämmer att den allmänna rekommendationen från Livsmedelsverket är att ge antingen industritillverkad gröt, välling eller modersmjölksersättning som ett komplement till annan mat,  upp till ett års ålder. Anledningen är, precis som du skriver, att barn i den här åldern har svårt att få i sig tillräckligt med järn på annat sätt, helt enkelt för att de ofta inte kommit igång att äta så stora mängder mat. Bröstmjölken ger inte tillräckligt med järn för att täcka behovet för ett barn efter 6 månaders ålder.

Det är i första hand just järnberikningen man är ute efter i de industritillverkade alternativen, så en gröt som endast berikats med B1 är inte jämförbar. Kan du tänka dig att ge ekologiska barngrötar så har både HIPP och Semper sådana som är berikade med järn.

Känner du dig tveksam tycker jag att du ska be en dietist på din vårdcentral eller BVC räkna på hur mycket järn ditt barn får i sig via maten och se om det skulle kunna gå att täcka barnets järnbehov med gröt utan berikning. För att komma upp i den rekommenderade mängden, som är åtta milligram per dag för åldern, krävs att ditt barn har kommit igång ordentligt med vanlig mat.

 

, ,

 1. #1 av KNJ, 2012-05-13 - 08:20

  En del äggmjölksvällingar med äggula kan funka bra har jag hört. Äggula innehåller mycket järn. Det finns lite olika varianter av äggmjölksvällingar så jag rekommenderar att googla och läsa diskussionerna i inläggen på sidorna för att göra en bedömning. Det är några månader kvar med vårt barn innan det blir “vällingdags” men vi tänker inte ge vårt barn skräpvällingar men det gäller som sagt att hålla koll på järnintaget. Det kanske går att berika själv?

 2. #2 av Bosse, 2012-05-13 - 11:54

  Äggula ekoligisk:
  Mineraler

  Fosfor mg 513
  Jod µg 120
  Järn mg 3,30
  Kalcium mg 144
  Kalium mg 109
  Magnesium mg 12
  Natrium mg 57
  Selen µg 58,6
  Zink mg 3,23

  16 gr Protein
  29 gr Fett
  0,6 gr Kolhydrater

  Med andra ord rena hälsokuren!

(publiceras inte)