Kosttillskott till mitt barn som inte dricker mjölk?

Publicerat lördag, 30 mars 2019

Hej!

Jag har en son som snart fyller tre år om fyra månader. Min son vägrar dricka mjölk och äter inte heller andra mejeriprodukter såsom yoghurt m.m. Jag har även provat med havremjölk som han även ogillar. Till min fråga, vilka är de viktiga ämnena i mejeriprodukter som mitt barn behöver utöver kalcium och D-vitamin? Kan jag ge min son kalcium och D-vitamin kosttillskott? Om ja, hur många mg i sådana fall rekommenderades att ges per dag?

Tack på förhand!

Att dricka mjölk är inte det enda sättet att få i sig kalcium och vitamin D.

Hej och tack för din fråga!

Mjölk innehåller visserligen nästintill alla livsnödvändiga vitaminer och mineraler som kroppen behöver men alla dessa kan vi också finna i andra livsmedel, inklusive kalcium och vitamin D. Ogillar ens barn att dricka både mjölk och berikade växtdrycker bör man dock träffa en dietist för att se över intaget av framför allt kalcium och vitamin D.

Beroende av hur din son äter i övrigt påverkas hans totala näringsintag olika mycket av att utesluta mejeriprodukter. Utan att kunna göra en utförlig näringsvärdesberäkning av din sons aktuella kostintag kan jag inte säkert säga att han behöver ett kalciumtillskott och i så fall vilken mängd som är rätt för just honom. Gällande vitamin D är Livsmedelsverkets rekommendation att ta vitamin D-tillskott om du helt utesluter berikade produkter och fet fisk.

Min varmaste rekommendation är därför att du istället vänder dig till er närmaste BVC. Där kan du få remiss till en barndietist som i sin tur kan hjälpa dig genom att optimera din sons kost och vid behov rekommendera ett kalciumtillskott i lämplig mängd. Bor du i Stockholms län kan du på egen hand boka tid hos en barndietist i primärvården utan krav på remiss.

Jag önskar dig och din son ett stort lycka till.

, , , , , , ,

  1. Inga kommentarer än.
(publiceras inte)