Vegansk kost till små barn

Publicerat tisdag, 31 oktober 2023

Hej! Vårt barn på 6 månader har precis gått över till mat och slutat med amningen. Vi är veganer och barnet likaså. Vi ger berikad gröt en gång om dagen (halv portion), men eftersom spädbarn behöver 8mg järn per dag har jag räknat på att han inte kommer upp i det. Hur gör vi för att ge honom det järn han behöver? Vad finns det för tillskott?

Hej!
Tack för din fråga!

I de nya näringsrekommendationerna som kom tidigare i år är det rekommenderade intaget av järn hela 10 mg för barn 7-11 månader. Det motsvarar 3-4 portioner berikad, vegansk barngröt, vilket är lite i överkant då Livsmedelsverket rekommenderar 2-3 portioner per dag.

När barnet är under året så bör bröstmjölk/ersättning fortsatt utgöra en stor del av intaget, men det är viktigt att komplettera med smakportioner då järnhalten i bröstmjölken är väldigt låg och barnets lager av järn börjar sina. Så det är väldigt bra att du tänker på järnintaget! Alla kan eller vill inte amma och då får man förstås lösa det på annat sätt, men det kan vara svårt att få i ett barn som äter veganskt och inte ammar/får ersättning allt hen behöver. Kanske ska ni låta barnet äta vissa näringsrika animalier?

Eftersom portionerna är så små när man är så liten så gäller det att den lilla maten man äter är järnrik. Till ett så litet barn är exempelvis följande järnrik och vegansk mat lämplig:

  • Kikärter, linser och bönor (börja gärna med linser och kikärter som är snällare mot magen, och trappa upp mängden för att inte orsaka magont)
  • Tofu
  • Aprikospuré (blötlägg torkade aprikoser och mixa till puré. Frys gärna in i isform!)
  • Mixade nötter och frön (särskilt pumpafrön är järnrikt, mixa och strö över gröten, ha i  grötpinnar etc.) OBS! Ge inte hela nötter till små barn pga kvävningsrisk!
  • Nötsmör (välj ett osaltat eller gör själv. Nötsmör kan bli lite kletigt i munnen så det kan vara bra att blanda ut det med exv. mosad banan till en konsistens som är lättare för barnet att hantera).
  • Fullkorn i liten mängd (små barns magar är dock känsliga så variera fullkornet med “vitt” spannmål)

Det finns inga kosttillskott till så små barn utan berikade produkter (exv. gröt/välling) är jätteviktiga. Kan det kanske också vara okej att  låta ert barn äta exempelvis lite leverpastej eller blodpudding som ju är bra källor till järn även om ni äter helt veganskt?

Ett annat alternativ är att låta barnet få tillskottsnäring. Det är som modersmjölksersättning ungefär, men för barn >6 månader. Det är dock inte veganskt utan innehåller mjölk, vitamin från animalisk källa och ibland även fiskolja.

Vill man ge sitt barn vegansk kost behöver man läsa på ordentligt. Det är inte bara järn som är svårt att få tillräckligt av.
Vitamin B12 finns inte i vegetabilier, och därför är den berikade barngröten/vällingen jätteviktig för ett litet barn. Bröstmjölken/ersättningen innehåller också vitamin B12, men får inte barnet detta blir tillräckligt med berikad barngröt/välling ännu viktigare. När barnet är över 1 år sen blir även berikade alternativ till mjölk och yoghurt viktiga källor till B12, men för yngre barn än så ska inte större mängder av dessa livsmedel intas då de mättar och därför minskar intag av järnrik mat.
Även d-vitamin är klurigt att få i sig tillräckligt av, så kom ihåg d-dropparna!
Omega-3 är ett annat näringsämne som man behöver tänka på. Använd rapsolja/rapsoljebaserat matfett i matlagningen och på smörgåsen, och tillsätt 1 tsk extra rapsolja till den färdiga portionen. Om ni tycker det är okej kanske ert barn kan få äta fet fisk ibland även om inte ni vuxna gör det.
Energiintaget måste bli tillräckligt. Vegetabilisk kost innehåller ofta mycket fiber som mättar och det blir svårare för barnet att äta en tillräcklig mängd mat. BVC hjälper till att hålla koll på barnets viktutveckling. Extra rapsolja är bra även för energin! Om energiintaget blir för lågt används protein till energi och inte till tillväxten som det ju egentligen ska.

Läs gärna om fler näringsämnen att tänka på, på Livsmedelsverkets hemsida om vegansk mat till barn https://www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa–miljo/kostrad/barn-och-ungdomar/vegansk-mat-till-barn

Om du har möjlighet att träffa dietist är det bra. Via en matdagbok kan då dietisten bedöma just ditt barns näringsintag, och ge tips och råd som passar just er. Misstänker du att ditt barn kan ha någon näringsbrist ska du självklart även kontakta läkare. Viss näringsbrist kan ge symtom som aldrig går tillbaka igen, så det är viktigt att barnet får i sig det hen behöver.

Lycka till!

, , , , , , ,

  1. Inga kommentarer än.
(publiceras inte)