Det kan finnas många orsaker till B12-brist!

Publicerat söndag, 11 juli 2010

Hej,

För en dryg månad sen blev jag diagnostiserad med B12-brist, jag hade ett värde på 79 vilket jag förstår är väldigt lågt.

Jag hade sökt till läkaren då jag känt mig helt konstig i ett par månader och led av bland annat hjärtklappning, nedstämdhet utan att förstå varför, sömnsvårigheter, trötthet, oro, svårt att fokusera, krypningar i kroppen mm.

Jag fick därefter ta 5 sprutor med Behepan under 2 veckor och jag mår bättre idag! Men jag ska troligen fortsätta ta sprutor resten av livet, kanske varannan månad.

Läkaren gick vidare med att ta blodprov för att kolla blodvärde, laktos och gluten men proverna visade inget konstigt. Därför släpper de nu hela utrednigen och jag ska nöja mig med att bristen är upptäckt och att jag får ta sprutorna.

Min fråga är, ska jag låta det stanna här? Som jag förstår det ska man inte ha sådan här brist som ung (25 år). Jag äter mejeriprodukter varje dag, kött ofta osv. Tycker absolut inte att min kosthållning är onormal. Därför har jag svårt att tro att jag fått B12-brist pga kosten.

Kan det vara glutenintolerans som ligger bakom det hela även om blodproverna inte visade något? Jag har alltid haft problem med magen…

Tacksam för all information du kan ge =)

Vänliga hälsningar

Emma

Hej Emma,

B12-brist kan orsakas av något fel i magsäck eller tunntarm

Den vanligaste orsaken till kronisk B12-brist är att man har brist på ett ämna i magsäcken som kallas intrinsic factor. Detta kan man ta prover för hos sin läkare (s-pepsinogen I och s-gastrin). Kanske togs dessa proverna också? Hos yngre med B12-brist brukar man göra en gastroskopi för att diagnosticera tillståndet som kallas atrofisk gastrit eller perniciös anemi.

Det är riktigt att B12-brist kan orsakas av glutenintolerans, och om det finns starka misstankar om glutenintolerans bör man även göra en tunntarmsbiopsi och inte nöja sig med ett blodprov. Dock kan även andra tunntarmssjukdomar orsaka B12-brist. Men B12-brist orsakar också magtarmsymtom, så du behöver inte ha någon tarmsjukdom i botten. Om du tidigare har haft en ordentlig eller långvarig tarminfektion så kan också den del av tarmen som absorberar B12 ha skadats så att du inte längre kan ta upp detta vitamin. Detta kan man undersöka med en koloskopi, genom vilken man når nedre delen av tunntarmen där vitamin B12 absorberas.

B12-brist kan också orsakas av vissa mediciner, samt förekommer vid flera autoimmuna sjukdomar, och kan dessutom vara ärftligt. Att avsluta utredningen efter att bara ha kontrollerat blodvärde, laktosintolerans och glutenintolerans när det gäller en så ung person som du tycker jag verkar märkligt. Men kanske ställde läkaren också en mängd frågor med relation till de tillstånd jag nämnt? Om inte, så tycker jag nog att du bör söka igen så att du får svar på dina frågor, samt får gjort en gastroskopi med avseende på atrofisk gastrit och celiaki (glutenintolerans).

, ,

 1. #1 av Sofia, 2012-11-09 - 21:20

  Hej! Jag har också B-12 brist, men mitt värde var inte lika lågt som ditt. Jag låg på gränsen, men på mig gjorde dom inga andra prover alls. Det enda dom frågade var om jag ofta var dålig i magen???? Är i samma åler som du, 25 år. SKA läkarna kolla gluten och laktos efter en sådan här diagnos eller är det något som dom gjorde spontant på dig? Jag har tjatat om att få ta ett gluten prov länge, men dom tycker inte att det är nödvändigt, fastän jag visar tecken på intolerans.

  Mvh Sofia

 2. #2 av Ulla, 2014-02-20 - 14:34

  Undrar bara om jag har B tolv brist mittt värde ligger på 1080 ¨
  normaltvärde ligger på 575 om man ska må bra ska det väl vara över? Jag har fåt Btolvex 1mg ätit det .vad ska jag tro

 3. #3 av Anna, 2015-09-11 - 11:40

  Hej,
  Jag har gjort gastroskopi och fick diagnos atrofisk gastrit.
  Nu undrar jag vilken mat som är bra för min mage.
  Kvinna (47 år gammal.
  Tack

 4. #4 av Nanna Mossberg Rylander, leg dietist, 2015-09-13 - 15:16

  Hej Anna!
  Vid atrofisk gastrit brukar man inte behöva någon speciell kost, de flesta kan äta som vanligt. Men du kan behöva få B12-sprutor, och ev tillskott av folsyra. Kolla detta med din läkare.

 5. #5 av Nanna Mossberg Rylander, leg dietist, 2015-09-13 - 15:21

  Hej Sofia!
  Ser att du ställde en fråga 2012! Denna har jag inte sett tidigare av någon anledning. Så den är nog inaktuell før dig idag, men jag svarar ändå eftersom den kan vara aktuell för någon annan.
  Om man har lågt B12 är det en vanlig fråga om man är dålig i magen, eftersom man kan få B12-brist om man har dåligt upptag i tarmen. Men alla blir inte dåliga i magen av det, så vid oförklarligt lågt B12-värde bör man utreda orsak. En orsak kan vara celiaki, och det är ett enkelt blodprov så det borde de kunna ta.

 6. #6 av Nanna Mossberg Rylander, leg dietist, 2015-09-13 - 15:26

  Hej Ulla!
  Ser att du ställde din fråga 2014! Svarar ändå nu, svaret kan kanske ha betydelse för någon annan. Ditt värde på 1080 är helt normalt då du tagit tillskott av B12. Om du slutar ta tillskottet bör du få kollat ditt B12 ett par gånger under det följande 1-2 åren för att se om det håller sig inom normalvärdena. Annars bör det utredas varför du får B12-brist utan tillskott.

 7. #7 av Frida, 2015-10-13 - 10:35

  Tll Emma: Dessa symptom är precis de man får vid för höga värden på sköldkörteln. Som är extremt vanligt hos kvinnor, men alla läkare verkar vara helt ovetandes om.. Jag hade dessa symptom när jag hade giftstruma.
  “Jag hade sökt till läkaren då jag känt mig helt konstig i ett par månader och led av bland annat hjärtklappning, nedstämdhet utan att förstå varför, sömnsvårigheter, trötthet, oro, svårt att fokusera, krypningar i kroppen mm.”
  Kändes viktigt att säga bara, jag vet hur dålig hjälp man får. Mvh

(publiceras inte)