Herbalife och Tamoxifen?

Publicerat söndag, 31 juli 2011

Hej.

Undrar om du kan hjälpa mig med ett svar på om jag kan fortsätta med herbalife efter jag fått reda på och blivit opererad för bröstcancer?
Har efter detta börjat med en tablett som heter Tamoxifen som är antihormonell. Vill bara veta om det finns något i herbalifes produkter som kan motverka Tamoxifen? Eller om du vet vart jag kan vända mig?

MVH

Hej!

Herbalife har många olika produkter och du nämner inte vilken du använder dig av, vilket försvårar det hela litet. En typ av Herbalifes produkter som används i viktminskningssyfte (f.ex. Formula 1 och bars) innehåller dock sojaprotein som är en speciellt intressant ingrediens med hänsyn till just bröstcancer.

Sojabönor innehåller en lägre halt av isoflavonoider än kommersiellt framställda produkter gjorda på sojaprotein.

I ett tidigare inlägg om soja talade jag om hur just sojaprotein som används i kommersiellt syfte (proteinberikning av produkter som t.ex. bars) innehåller en större mängd av fytoöstrogener vid namn isoflavonoider. Isoflavonoider skulle i värsta fall kunna ha en negativ inverkan på kvinnor som har/haft bröstcancer, men forskningen pekar åt olika håll. Man har dock i cellstudier (in vitro) sett att isoflavonoiderna kan komma att påverka den anti-tumör effekt som Tamoxifen ger.

Generellt råder man därför kvinnor med bröstcancer att undvika kommersiellt framställda produkter som innehåller sojaprotein. Det finns dock ingen konsensus gällande konsumption av sojaprotein i sin naturliga form (sojabönor, tofu). Detta innebär att den generella rekommendationen vore att undvika de produkter från exempelvis Herbalife där proteininnehållet baseras på sojaprotein (oftast används sojaproteinisolat).

Dock är det bästa alltid att höra med din läkare om vad han/hon anser vara ett säkert intag av soja för just dig.

, , ,

  1. #1 av Clarissa Liljander, leg dietist, 2012-01-07 - 00:16

    Inlägget uppdaterat.

(publiceras inte)