Kollaps efter träning och öl, varför?

Publicerat fredag, 10 april 2009

En gång tränade jag spinning hårt och länge, jag drack inte så mycket. Efter det satte jag mig i bastun och tog några öl. Sen drog jag raka vägen till puben och tog en öl till. Plötsligt kände jag mig trött och yr. Jag fick hjälp ut ur puben men väl utanför blev jag så himla trött. Kunde inte stå på benen och somnade till slut på gatan. När jag vaknade låg jag på sjukhuset med dropp… Vad hände?

Jag kan inte i efterhand säga säkert vad som hänt, men jag kan ge en trolig förklaring. När du tränar hårt och svettas förlorar kroppen vätska. När du badade bastu tappade du troligen ytterligare kroppsvätska, samtidigt som värmen gör att blodkärlen dilaterar – utvidgar sig. Alkohol är också det vätskedrivande samt i ett kort perspektiv kärldilaterande. När kärlen utvidgar sig sjunker blodtrycket i kroppen. Faktorer som stark svettning, värme och intag av alkohol kan därför alla leda till ett minskat blodtryck.

Kroppen har flera mekanismer för att motverka lågt blodtryck, men kan inte kompensera för vad som helst. Vid ett mycket lågt blodtryck minskar flödet till hjärnan, varvid dess funktion påverkas. Den kännbara påverkan kan komma mycket plötsligt. Att du blev trött, svag och sömnig kan bero på ett alltför lågt blodtryck som i sin tur skapats av uttorkning kombinerat med alkoholintag.

  1. #1 av Erik Edlund / MatFrisk Blogg, 2009-05-19 - 18:57

    Alkohol “kidnappar” levern och förhindrar bland annat att den frisätter glukos ur sitt glykogenlager. Detta blir särskilt påtagligt för diabetiker typ 1 som dricker lite för mycket.

    Typ 1-or tenderar att bara ta hänsyn till de kolhydrater man äter och glömmer bidraget från glukogenolys och glukoneogenes.

(publiceras inte)