Kost efter kirurgisk behandling av reflux

Publicerat onsdag, 26 januari 2011

Hej

Jag opererade i mitten av mars för reflux = bråck på övremagmun. När man gör denna operation kan man ej kräkas ej rapa utan måste tänka på vad jag i fortsättningen äter. När jag skrevs ut fick jag en lista på saker jag bör undvika bl.a lök, kål av alla slag och böner för att nämna några. Vad kan jag använda i stället för lök när man gör köttbullar – köttfärssås, och som ger smak? Mildrar man den om man kokar den först – steker. Jag river oftast lök till köttbullar -köttfärssås. Om man kokar kål försvinner en del av det då som bildar gaser ?

Nissen fundoplication är en vanlig kirurgiska behandlingen av reflux

Hej!

En kirurgisk åtgärd av reflux gör så att backventilen mellan magsäck och matstrupe försluts, och vanliga komplikationer är oförmåga att kräkas samt svårigheter att rapa efter operationen. Den mängd gas som normalt bildas i tarmar, samt den luft man sväljer, kan därmed bara passera genom ”den nedre vägen”. En stor del av de patienter som opereras får därför till en början mer gas än normalt i tarmarna vilket kan leda till uppblåsthet, bullrig mage samt magont. Jag misstänker att listan du fick visar på livsmedel som kan ge mer gasbesvär, och därför fick du rådet att undvika dessa. Gasbesvär efter denna typen av operation brukar i regel bli bättre med tiden och det är därför viktigt att du inte utesluter livsmedel i onödan, utan prövar vad som ger besvär eller ej.

Det är oftast en mängdfråga det handlar om när det gäller dessa livsmedel. En mindre mängd, (exempelvis lök i köttbullar) orsakar troligtvis inte några besvär. Du får pröva dig fram! Ett alternativ till rå lök är lökpulver som du kan köpa i en välsorterad kryddhylla.

Jag har inte hittat någon information om att kokta grönsaker ger mindre gasbildning än råa grönsaker. Kokt mat brukar generellt anses snällare mot magen eftersom kokning förändrar livsmedlets konsistens, gör det mer lättuggat och lättare för magen att bryta ner. Efter en operation i mag-tarmkanalen rekommenderas alltid till en början kokta eller konserverade frukter och grönsaker samt försiktighet med trådiga och svårsmälta livsmedel med kärnor och skal. Det finns tyvärr inget definitivt svar på din fråga eftersom ett och samma livsmedel kan ge olika mycket gasproduktion och tolereras olika beroende på vem som konsumerar det.

, , ,

  1. #1 av refluxlidande, 2013-01-10 - 21:57

    hej

    Jag har sällan kräkts men jag har uppstätningar och sväljer mcket särskilt efter det att jag var på gastronomi och fick behandling mot reflux och bråck i magen som är ca 1 cm. Det du skriver sker efter en operation hände oftast mig innan jag undersökte mig och dick omeprazol. Senaste gångenjag kräktes på riktigt är i tonåren och då vet jag varför. På varje sajt jag ser skriverman att man vanligtvis får allt genom munnen istället men jag får det utåt genom stenhårt, diarreaktikt, riktigt flytande och framförallt fisar som känns som det sprängs. Det sista kan vara pga hemmorojder. Jag letar efter mat som ska förbättra min situation men de flesta skriver om sådant man INTE ska äta och jag vill helst slippa operation. Så om du kunde vara vänlig att rekomendera vad jag skall göra? jag har en uppkörd och svullen mage många gånger på kvällen först trodde man det var IBS men min tarm är ok. Jag har fått råd gå ner i vikt motionera undvika kaffe, choklad citrus och mint.
    just nu har jag mer hårt bajs efter medecinen men jag anar en explotion när som helst för det är så det brukar vara. Jag blir tacksam för råd.

(publiceras inte)