Vill inte gå upp i vikt under graviditeten!

Publicerat onsdag, 08 februari 2012

Hej hej!!
Jag är 25 år och nybliven mamma till en flicka på sex månader. Har lyckats gå ner mina graviditets kilon, men har sedan innan cirka 12-14 kilograms övervikt att bli av med. Är 167 centimeter lång och väger nu 72 kilogram.

Nu är det så att jag är gravid igen MEN vill verkligen inte gå upp en massa i vikt. Det var extremt jobbigt för mig under förra graviditeten då jag hade cirka 16 kilogram att bli av med innan jag blev gravid. Detta ledde till många tårar… Det orkar jag helt enkelt inte med igen, och jag vill heller inte utsätta min sambo för samma ledsna flickvän denna graviditeten…

SÅ: Är det okej att vara helt viktstabil? Jag vill verkligen inte komma över 75 kilogram igen, utan jag vill kunna vara på stranden med min dotter i sommar utan att ha ångest… Som det ser ut nu tränar jag fotboll två gånger i veckan, pilates eller mattcore varje vardag och försöker komma ut och springa två gånger i veckan. Det tänker jag fortsätta med så länge jag kan. Fotboll blir det väl bara några veckar till…

Man kan ju få i sig tillräckligt med näring och vitaminer även om man äter nyttigt. Jag ser inte vitsen med att äta 2500 kilokalorier per dag om jag klarar mig gott och väl på 1700-1900 kilokalorier per dag. Då äter jag frukost, mellanmål, lunch, mellanmål, middag och frukt på kvällen…

Hoppas jag kan få ett bra svar av dig/er.

Tusen tack på förhand.

Hej och tack för din fråga!

Grattis till den lilla dottern och grattis till graviditeten!

Ditt nuvarande BMI (enligt de vikt och längduppgifter som du har angivit) ligger på 25,8. I Sverige har vi inga exakta riktlinjer för viktuppgång under en graviditet utan använder oss istället av de riktlinjer som finns i USA. I USA rekommenderar Institute of Medicine (IOM) en total viktuppgång på mellan 6,7-11,2 kilogram för en kvinna med ett pre-gravid BMI på cirka 25,8. Denna rekommenderade viktuppgång är tänkt att säkra adekvat tillväxt av foster. Här spelar det ingen roll, med hänsyn till möjliga risker vid förlossningen, om det bara är cirka 6,7 eller 11,2 kilogram som kvinnan lägger på sig.

Det är viktigt att komma ihåg att det inte bara är fettväv som man lägger på sig under en graviditet. Majoriteten av de kilon kvinnan lägger på sig kommer från barnet, blod, vävnadsvätska, bröst, placenta med mera. En viktuppgång på exempelvis sju kilogram är med andra ord inte lika med sju kilogram fettväv som man kanske kunde tro. Den vikt som kommer från vätskeansamlingar försvinner dessutom relativt kort tid efter förlossningen. Det finns med andra ord ingen rekommendation för att ligga i viktstabilitet under en graviditet med hänsyn till hälsan hos både foster och mor.

Det är viktigt att få stöd och uppskattning av sin partner under en graviditet.

En viktuppgång på sex till elva kilogram som sker när du får i dig den mängden energi och näring som du och ditt barn behöver är med andra ord en optimal viktuppgång och inget som du ska känna att du behöver må dåligt över. För att motverka dessa negativa känslor är det viktigt att klä dig i kläder som du känner dig attraktiv i, äta hälsosamt och fortsätta att röra på dig regelbundet så länge som det får dig att må bra.

Du berättar att du tidigare lyckats gå ner dina tidigare graviditetskilon och att du är aktiv, vilket är en jättebra förutsättning för att hålla dig i god form under graviditeten samt underlätta viktnedgången efter förlossningen. Jag tycker däremot inte att du ska räkna kalorier utan fortsätta äta regelbundet som du gör och följa livsmedelsverkets kostråd för gravida så gott som det går för att säkerställa ditt näringsintag.

Jag hoppas att du med detta har förstått att en viktuppgång går hand i hand med de essentiella förändringar i din kropp som krävs för att ditt ofödda barn ska kunna utvecklas och växa optimalt under graviditetsmånaderna. Den viktuppgången som är optimal för just dig är något som du måste diskutera tillsammans med din barnmorska.

Hoppas att du känner att du har fått ett bra svar på din fråga.

Lycka till!

, , ,

  1. Inga kommentarer än.
(publiceras inte)