Gainomax?

Publicerat måndag, 05 juli 2010

Är det bra att ta en Gainomax efter att man tränat?  Ger den all återhämtning man behöver?

Ger Gainomax optimal återhämtning?

Jag får ofta frågan om det är bra eller inte med proteinpulver, återhämtningsdrycker mm efter träning. Att bara ta proteinpulver direkt efter ex ett styrkepass är inte optimalt. Kroppen behöver både protein och kolhydrater efter fysisk aktivitet och en kombination av båda ger dels bättre glykogeninlagring och dels bättre muskelsyntes. Gainomax Recovery innehåller 20 g protein och 40 g kolhydrater per förpackning  (250 ml). Man behöver 10-20 g protein direkt efter ett träningspass så gällande proteinmängden är Gainomax ett bra alternativ. Kolhydratmängden (40 g) är också bra såvida man inte ska träna samma muskelgrupper igen inom 24 h. Då behövs det en större mängd kolhydrater, minst 1 g/kg kroppsvikt, för att hinna fylla på muskelglykogenlagrena ordentligt. Så såvida man inte väger 40 kg så är det inte tillräckligt med bara en Gainomax. Det man kan göra då är att lägga till ex en eller två bananer för att öka på mängden snabba kolhydrater. Det ska dock poängteras att det absolut går lika bra att äta vanlig mat direkt efter träning och i många fall är det ett billigare alternativ. Se förslag på återhämtningsmål i detta tidigare inlägg om träning och återhämtning!

, , ,

 1. #1 av Kastro, 2012-02-26 - 01:21

  Förstår inte hur du kan vara en legitimerad dietist när du påstår att kolhydrater ger bättre muskelsyntes efter träning. Du behöver inga kolhydrater alls efter ett styrketräningspass där fokus har varit på att bygga muskelmassa.

  Har du däremot sprungit och gjort något liknande aktivitet som ex cykling ett bra tag så kan det vara fördelaktigt med kolhydrater i form av snabba som bananer efter träningspasset. Fördelaktigt för glykogeninlagring, dock inte muskelsyntesen.

  MVH
  Kastro

 2. #2 av Patrik, 2015-08-25 - 11:14

  Och vad har Kastro för kvalifikation?
  Visst, kolhydraterna kanske inte bidrar direkt till syntesen, men tänk på hur saker funkar så ser man att de bidrar indirekt.
  För att få muskeltillväxt måste uppbyggnaden överstiga nedbrytning, och det är här kolhydraterna kommer in. Genom tillförsel av kolhydrater så minskas nedbrytningen, då de är kroppens förstahandsval för att utvinna energi.

  Själv är jag glad över att se en dietist som inte svamlar och är extrem, bannlyser viss föda (fast det kanske man bara ser bland studenterna). Utöver det tycker jag att fler borde läsa biokemi, finns visserligen mer, exempelvis fysiologi, men det är en bra början.

  -kemistudent

 3. #3 av Kastro, 2015-08-30 - 22:56

  Hej Patrik!

  Vad roligt att du kommenterar en så pass gammal artikel, jag kanske gick för hårt mot skribenten. Antar att jag var trött på all marknadsföring.

  F.ö så har du fel synsätt kring det hela, du skulle lika gärna kunna klunka i dig lite maltos+vassleprotein=billigare. Men kolhydraterna skulle inte bidra till någon skillnad. Du får välja att tro mig eller inte.

  Mvh
  Kastro, läkarstudent.

(publiceras inte)