Hur ska barnen äta i samband med turneringar och matcher?

Publicerat måndag, 14 maj 2012

Hej!

En förälder i min pojkes hockeylag (de är 10 år) föreslog att killarna skulle få cirka tre deciliter (färdigblandad) Vitargo + elektrolyter efter en match och innan nästa och även en power proteinbar mellan matcherna istället för frukt eller smörgås. Är det verkligen lämpligt? Matcherna spelas om 2 x 15 minuter om det är cup, annars 2 x 15 minuter. Tack på förhand!
Mvh Anna

Hej Anna!

Det är kul att höra att det finns så många föräldrar som är intresserade av vad barnen ska äta i samband med tävlingar. Den första frågan vi måste ställa oss är varför man vill byta ut frukt eller smörgås mot denna typen av produkt? Är det för att optimera prestationen och/eller för att få maximal återhämtning? Ur båda perspektiven  räcker vanlig mat gott och väl.

Vitargo + Electrolyte är en kolhydratblandning med extra elektrolyter (elektrolyter är mineraler som vi förlorar under träningspass, t.ex. natrium och magnesium) och en proteinbar är precis som det låter en produkt som bidrar med protein. Det finns ofta en övertro till kosttillskott och de vi pratar om här innehåller kolhydrater och protein i den form som barnen får i sig genom att äta vanlig mat. Kosttillskott kan vara bra ur praktisk synvinkel då andra produkter som exempelvis mjölk eller yoghurt kan vara besvärliga att ha med sig då de kräver kyla. Men för en smörgås eller frukt är inte detta något problem.

Hur ska barnen äta i samband med turneringar och matcher? Det bästa är att se till att barnen har ätit en ordentlig måltid cirka tre timmar före matchstart. Detta för att de ska få tillräckligt med energi och öka prestationen. Denna måltid får gärna bestå av kolhydrater som pasta, potatis, bröd eller flingor och protein som kyckling, fisk, keso, mjölk eller yoghurt. Har man ett barn som tränar väldigt mycket kan också ett litet mellanmål cirka en timme före match vara lämpligt, till exempel en frukt och ett glas mjölk.

Under matcher som är under 90 minuter långa räcker oftast vatten som dryck. I detta fall där matcherna var 2 x 15 minuter långa räcker vatten gott och väl som dryck. Beroende på hur lång tid det är mellan matcherna på en turnering kan det vara lämpligt att försöka få i sitt barn något att äta. Är det lång tid mellan matcherna kan en frukt och ett glas mjölk, en smörgås eller en smoothie vara bra alternativ att få i sig. Hur mycket man orkar äta mellan matcherna är individuellt, vissa barn mår dåligt av att äta för mycket för nära inpå en match vilket kan bero på att magen inte hinna bryta ner allt och istället skapas en känsla av irritation och obekvämlighet. Att spela en match på en alldeles för full mage kan påverka prestationen negativt.

 

Kosttillskott kan vara bra ur praktisk synvinkel då andra produkter som exempelvis mjölk eller yoghurt kan vara besvärliga att ha med sig då de kräver kyla. Men för en smörgås eller frukt är detta inte något problem.

Efter turneringen eller matchen är en ordentlig middag att rekommendera med både kolhydrater och protein och att dricka mycket vätska. Då täcker man förlusterna av elektrolyter, förbättrar återhämtningen och stärker immunförsvaret. Har man ett barn som tränar väldigt mycket kan det också vara fördelaktigt att ta något kolhydratrikt som frukt och något proteinrikt som ett glas mjölk direkt efter matchen för att några timmar senare äta en ordentlig middag.

En tanke att ha med sig tycker jag är vad för slags signaler man sänder ut till barnen när vanlig mat som frukt och smörgås byts ut mot proteinbar och Vitargo. Satsa på att låta barnen äta ordentliga måltider före och efter matcherna samt att dricka mycket vätska istället. Se dessutom till att alltid ha vatten tillgängligt som dryck under matcherna. Beroende på hur lång tid det är mellan matcherna kan man försöka få i barnen någon frukt, smörgås, ett glas mjölk eller juice.

Hoppas du fått svar på din fråga!

, ,

  1. Inga kommentarer än.
(publiceras inte)