Är dietistutbildningen krävande?

Publicerat måndag, 04 oktober 2010

hej!
ja är en tjej som är intresserad av dietistutbildningen. Jag skulle vilja gå den men undrar om du tyckte den var krävande av sig, alltså mýcket man ska minnas och kunna. vilket jag tycker kan vara lite små skrämmande.  tänker på att man kanske är den enda med matkunskap i ett sjukhus. de är ju inte som att jobba som sjuksköterska där man kan fråga andra sjuksköterskor, men men hur var de för dig det första åren som dietist??????
tacksam för svar!/rachel

Dietistutbildningen är krävande på många sätt, men säkert inte mer än andra universitetsutbildningar.

Hej Rachel,

Tack för din fråga!

Det är riktigt att man ibland som dietist kan hamna på en arbetsplats där man är den enda med dietistexamen, att man så att säga är utan yrkeskollegor på plats. Men man kan alltid ha kontakt med andra dietister på olika sätt. Jag har arbetat som dietist i 13 år, på 5 olika arbetsplatser, och endast under 4 år av dessa 13 år har jag haft en kollega på samma plats. Men jag har alltid haft regelbunden kontakt med andra dietister, på olika sätt. T ex genom nätverk, konferenser, mail och telefon. Det kan man också få att funka bra. Om jag har haft funderingar och frågor kring ett ämne så har jag helt enkelt tagit reda på någon dietist som jobbar inom området och kontaktat henne/honom. Det har aldrig varit något problem, jag har funnit att kollegorna är trevliga och tillmötesgående och gärna delar med sig av sin kunskap. Ingen kan kunna allt! Nu kontaktar andra dietister mig så att jag får dela med mig av min kunskap, och jag rådfrågar fortfarande ofta olika kollegor i olika ämnen.

Naturligtvis är dietistutbildningen krävande på många sätt, men säkert inte mer än andra universitetsutbildningar. Om man är intresserad av kost och hälsa, fysiologi, kemi och att hjälpa andra människor både friska och sjuka, så är jag säker på att man finner utbildningen stimulerande. Det finns tyvärr inget överflöd av jobb, så de flesta får vara beredda att ta tillfälliga jobb som projekt och vikariat på annan ort under några år innan de får en fast tjänst. Har man svårt att tänka sig att flytta på sig får man vara beredd på att det kan bli svårare att få jobb.

Din jämförelse med sjuksköterskeyrket är riktig. Det är större chans att du får jobba tillsammans med kollegor om du utbildar dig till sjuksköterska, och jag skulle också tro att det är lättare att få jobb både inom och utom Sverige. Men det är två mycket olika yrken, så frågan är vad du brinner för? Något av det viktigaste i min mening är att man tycker att det är roligt att gå till jobbet. Annars orkar man inte med sitt yrke, oavsett om utbildningen var krävande eller inte.

Lycka till!

, ,

  1. Inga kommentarer än.
(publiceras inte)