Barn med övervikt

Publicerat fredag, 23 september 2011

Hej. Hoppas på kunna få lite råd om vår dotter som har lite problem med övervikt. Hon är 8 år och enligt alla tabeller och vårdpersonal för överviktig. Hon är 126cm lång och väger 36kg. Äter gör hon och vi försöker få henne äta mindre men det är svårt. Hon säger jämt hon är hungrig och får hon inte mat så “smygäter” hon själv. Nu på sommaren har vi försökt vara med henne hela tiden och olika aktiviteter hon gillar och så men det hjälper inte. Hon har en del problem av det hela också. Klarar inte hålla sig torr och hennes barnläkare säger det beror på övervikten men mer än så säger han inte. Hon har blöja hela tiden sedan i vintras igen, slutade sent först vid 6 år men alla är ju olika, sen tilltog problemen med “olyckor” så pass att hon själv tyckte det var bäst med blöja så det har hon nu. Det är okontrollerade olyckor för det mesta men vi är lite osäkra på om det har med övervikten att göra. Någon erfarenhet om det? Hon både kissar och bajsar ner sig med eller utan blöja och för henne själv så vill hon ju ha blöjan för hon inser att det är för jobbigt få det i kläderna och det är ju bra. Har inte tvingat henne utan hon ville själv ha det så det får vara så lite framåt så får vi se hur det fungerar. Nu har skolstarten varit och där är det inga problem. Hon är pigg och glad som vanligt och leker för fullt. Kommer hon kanske växa från sin övervikt utan väldigt dramatiska åtgärder från vår sida eller är det något som ska tas upp med en specialist på något sätt?
Tacksam för svar så vi vet hur vi ska ta det hela.

Hej,

Man ”bantar” inte barn, men man kan behöva få hjälp med att få viktökningen att stanna av.

jag tycker att ni ska kontakta skolsköterskan på er flickas skola i första hand.

Via skolsköterskan kan ni säkert bli hänvisade till någon som kan hjälpa till med flickans övervikt. På många håll i landet finns det speciella enheter på sjukhusen som arbetar med barn och övervikt. På andra håll är det en dietist på vårdcentralen eller barnkliniken som kan hjälpa till. Övervikten kommer troligen inte att ”växa bort” av sig själv, utan ni kan behöva personligt utformade råd. De råd jag kan ge här via denna sida blir alldeles för allmänna för att kunna vara till någon hjälp.
Man ”bantar” inte barn, men man kan behöva få hjälp med att få viktökningen att stanna av.

När det gäller din flickas problem med att kissa på sig beror detta inte på övervikten i sig, men det finns hjälp att få när det gäller detta också och skolsköterskan bör kunna hänvisa er rätt.

,

  1. #1 av Maja gräddnos, 2011-09-27 - 16:51

    Kanske LCHF-kost kunde hjälpa mot småätandet. Alltså energität mat med lite kolhydrater, lagom med protein av kött, fisk och ägg och mera naturligt mättat fett= smör och riktig, fullfet grädde i matlagningen. Med enna kost håller man sig mätt länge, småätande och sug efter sött försvinner.

(publiceras inte)