Ny kost vid typ 1-diabetes?

Publicerat torsdag, 22 april 2010

När min hustru som fick diabetes typ 1 för 50 år sedan fram till i fjol käkat efter tallriksmodellen och hennes blodsocker gick mellan 2-20 och kunde rasa 10 enheter efter en 20 minuters promenad. Nu äter vi en ny kost sedan feb 2009. hennes blodsocker ligger mellan 4-8 och hon kan gå 40 minuter med endast 1 enhets blodsockerfall. Hennes HBa1c ligger på 5,8 för första gången någonsin under 6. alla blodvärden är kanon. och (peppar peppar) hon har inte blivit förkyld eller något annat under detta år, (brukade annars ha 2-3 förkylningar och 1-2 lunginflammationer per år. Vad tycker ni? ska hon fortsätta med denna nya kost eller återgå till tallriksmodellen?

Hej!

Vid typ 1-diabetes är det viktigt att ha kontroll på sitt blodsocker

Frågan du ställer är patientspecifik, det rör ett individuellt fall. Jag vet varken hur hennes tidigare eller nuvarande kost såg/ser ut och kan därför inte värdera någon av dessa. Du skriver att både din hustrus livskvalitet liksom samtliga blodvärden förbättrats, frågan du ställer framstår därför för mig som retorisk.

Jag kan som legitimerad yrkesutövare inte ge rekommendationer eller ta ställning baserat på information jag inte kan verifiera. Även om jag utgår från att hon i övrigt är fullt frisk kan jag inte uttala mig utan att ha sett labbvärden. I en riktig situation på sjukhus hade jag med intresse följt upp hennes nya kost och om alla värden ser bra ut ser jag ingen anledning till att återgå till den tidigare.

Tyvärr kan jag med given information varken rekommendera eller avråda från någon av kosterna.

, , ,

 1. #1 av Bosse, 2010-04-22 - 14:02

  Så en kost som gör människan frisk/are kan ni inte rekommendera, inte heller avråda från en kost som gör dig sjuk/are, mycket imponerande.

 2. #3 av Jacob, 2010-04-23 - 14:43

  Oavsett mina personliga åsikter om hur en diabetiker bör äta, så är det ett bra svar, och givetvis är det mycket viktigt att ha en bra uppföljning av ens blodvärden. Sjukvården erbjuder tyvärr inte en så noggrann uppföljning som jag skulle önska, men tillräckligt för grundläggande analys.

  Det framgår klart och tydligt att Erik varken säger bu eller bä i frågan annat än att fortsätta med det som “funkar”, vilket summerar dilemmat i att ge allmänna kostråd, när kostråd egentligen bör vara specifika!

  /thumbs up

 3. #4 av Peter, 2011-02-19 - 10:17

  Hej Erik!
  I frågan “Kollaps efter träning och öl, varför?” spekulerar du rätt ordentligt utan att kunna verifiera informationen du fått. Hur många öl är “några”? Hur lite dracks det under spinningpasset, och hur hårt var det egentligen?
  Vad är det för labb-värde du söker för att kunna ge ett svar på frågan ovan på denna sida?
  Här borde svaret vara att fortsätt äta på det nya sättet, och gå gärna och kontrollera värdena regelbundet, eller?
  Du får mycket fakta ovan.

  • #5 av Erik Hulander, leg dietist, 2011-02-19 - 17:00

   Hej Peter,

   Svaret om kollaps efter träning och öl kom från en person som enligt utsago hamnat på sjukhus och blivit utskriven utan att få någon förklaring eller vidare undersökning trots att han efterfrågat detta. Svaret blir då ett spekulerande kring möjliga orsaker eftersom jag, som jag skrev i texten, inte kan ge ett säkert svar.

   Vad gäller frågan om en ny kost vid typ-1 diabetes är ett generellt svar att om alla värden ser bra ut kan hon fortsätta med det hon gör. I svaret ovan skriver jag också detta: “I en riktig situation på sjukhus hade jag med intresse följt upp hennes nya kost och om alla värden ser bra ut ser jag ingen anledning till att återgå till den tidigare”.

   Vilka labbvärden som är motiverat att se på beror på eventuella sjukdomar, ålder och vilken typ av kost det gäller. Detta framgår inte i frågan. Konsulterar man en patient på sjukhus har man ofta tillgång till en ganska omfattande journal med sjukdomshistoria. Dietister jobbar individ- och sjukdomsanpassat och jag kan inte från denna hemsida verifiera eller rekvirera blodprov. Vill hon få ett klart besked behöver hon uppsöka en dietist- eller läkarmottagning.

(publiceras inte)