Vill gå upp i vikt

Publicerat fredag, 17 september 2010

Hej!
Jag är en kille på 17 år och är 167 cm men väger endast 44 kg… Jag anser mig själv som väldigt smal, jag skulle helst vilja väga 55 kg eller i närheten av det, men jag vet inte riktigt hur jag ska bära mig åt?
Vad är det som jag ska äta,
och hur ska jag äta?  ska jag eventuellt träna någonting för att gå upp i vikt?

skulle vart tacksam för svar.

Hej!

En låg kroppsvikt kan bero på att man äter för lite.

Du säger att du helst skulle vilja väga 55 kg och detta är en mer hälsosam vikt.

Utan att känna till din vikthistoria och medicinska bakgrund är det svårt för mig att ge dig säkra råd om viktuppgång. Om du är fullt frisk kan din låga kroppsvikt bero på att du har ett ovanligt högt energibehov. Din låga kroppsvikt kan även bero på att du helt enkelt äter för lite mat. I dessa fall behöver du få i dig mer än energi än du gör av med, det vill säga mer energi än du för närvarande får i dig från maten.

Jag rekommenderar dig att ta kontakt med en dietist direkt, eller via läkare få en remiss till en dietist. Detta för att du ska få träffa någon som kan se hela din situation och ge dig individuellt anpassade råd.

Se gärna föregående inlägg för information om hur du kommer i kontakt med en dietist.

Lycka till!

,

  1. #1 av Jacob Winqvist, 2010-09-19 - 16:36

    Ett trick som brukar funka är att helt enkelt byta ut (all) vätska du dricker under dagen mot mjölk. Det kan ha en önskvärd effekt på din vikt, åtminstone om du äter bra i övrigt, vilket inte framkommer i din fråga.

    Vad gäller träning, (jag kan inte göra reklam för mig själv här), så är mitt råd att börja styrketräna regelbundet, vilket tillsammans med ett kaloriöverskott kommer ge goda resultat. Är du osäker på hur du ska gå tillväga, ta kontakt med en lokal personlig tränare. Är du nybörjare och otränad så är all träning bra träning för dig.

    Mvh, Jacob

(publiceras inte)