Antioxidanter mot förkylning vid träning?

Publicerat måndag, 12 september 2011

Hej.

Jag är lite förvirrad i frågan om antioxidanter. Jag läste på www.greatlife.se att en studie visade att när man tränar bildas fria radikaler, vilket kan leda till allvarliga sjukdomar. Det stod även att om man tenderar att bli förkyld så fort man kommer igång med träningen (vilket stämmer in på mig) har man brist på antioxidanter. Sidan rekommenderade antioxidanter som kosttillskott. Jag har däremot också läst om flera stora studier som visar på att det är farligt att äta för mycket antioxidanter och att ta det som kosttillskott. Studierna menade på att det var farligare att ta tillskottet än att låta bli. Frågan är då hur man ska förhålla sig till det här? Bör jag äta antioxidanter som kosttillskott, då jag tränar mycket och alltid blir förkyld när jag kommer igång med träningen, eller låta bli? Bör tillägga att jag alltid äter sallad till varje måltid, minst en frukt om dagen och mycket hallon och blåbär.
tacksam för svar!

 

Hej,

Tillskott av antioxidanter har inte visat sig påverka immunförsvaret positivt

Det är helt korrekt att det bildas fria radikaler när du tränar och dessa kan vara en av många möjliga orsaker till allvarliga sjukdomar. Att äta tillskott av antioxidanter har inte visat något effekt mot förkylning och äter du som du beskriver, lär det inte vara bristen på antioxidanter som gör dig förkyld när du börjar träna. Prova istället att öka träningsmängden successivt efter ett uppehåll då kroppen vänjer sig vid belastningen och immunförsvaret hänger med! Detta innebär alltså att ta det lugnt de första veckorna och sedan öka försiktigt vecka för vecka.

Vill du ändå öka ditt intag av antioxidanter och i allmänhet täcka behovet av näringsämnen kan du enkelt se till att kosten i allmänhet är sund. Här kommer några enkla tips:

 • välj alltid fullkornsprodukter när du väljer bröd, pasta, ris, bulgur etc
 • se till att även äta grova grönsaker såsom till exempel bönor/baljväxter, kål och broccoli varje dag (ger mer näring och fibrer än vanlig sallad)
 • fortsätt att äta bär och frukt dagligen, kombinera gärna med nötter, till exempel i din osötade fil eller yoghurt!

Lycka till!

, ,

 1. #1 av Bo Frick, 2011-09-13 - 06:56

  Hmm, har du aldrig funderat på varför du blir förkyld varje gång du börjar träna? Är det normalt för kroppen att bli förkyld om man gör något bra? Tänk om en formel 1 bil skulle börja hosta och stånka under loppet, det teamet skulle troligtvis komma sist i tävlingen och så skulle teamet kolla efter varför bilen stånkade. Oj då fel bränsleblandning. När Björn ferry lade om kosten så minskade hans sjukdagar mycket. Många av oss som skippar kolhydraterna mjöl/socker/stärkelse vet inte vad förkylningar är längre. Kanse ett bra tips att ta in ett nytt bränsle så din motor går bättre…

 2. #2 av Sofie Franzén, näringsfysiolog, 2011-09-20 - 15:54

  Hej Bo!

  Att man blir förkyld av att börja träna är mycket vanligt då kroppen anstränger sig mer än den är van vid, även om träning självklart är, som du beskriver ”något bra”. En ökad träningsdos kan till exempel påverka vissa hormoner (så som till exempel testosteron) i kroppen, som i sin tur kan ha en viss bieffekt på immunförsvaret, varför en succesiv ökning av träningen kan hjälpa kroppen att vänja sig vid den nya vanan och minska risken för förkylning. Att jämföra människokroppen med ett motorfordon är kanske inte rimligt? Även om även dessa behöver energi, ompyssling och faktiskt i viss mån köras in. Motorfordon är byggda av människor och därmed kan varje händelse förklaras, men människan är mer komplex än så och många mekanismer fortfarande långt ifrån kartlagda. Björn Ferry är dock en människa, men hur bra det går för honom, hur sanningsenlig hans rapporterade kost är och huruvida han är oberoende eller sponsrad är kanske något oklart. Björn Ferry går på en lågkolhydratsdiet, som är ett relativt nytt begrepp och därmed saknas vetenskapliga stöd för hur detta kan påverka hälsan.

  Hälsningar
  Sofie

 3. #3 av Bo Frick, 2011-09-20 - 17:31

  Sofie, att hävda att Björn Ferry ljuger är väl ändå att ta i “Hur sanningsenlig hans rapporterade kost är” tycker jag är magstarkt. Eftersom många av er ständigt hävdar kcal in/ut är det som gäller som om kroppen skulle vara en motor så är väl klart att jag kan likna kroppen med en motor jag med men eftersom vår motor inte bara går efter kcal in/ut utan även typ av bränsle, blodsocker höjning, insulinpåslag etc så är det ytterst konstigt att ni inte tar till er att immunförsvaret blir betydligt bättre med mindre blodsockersvängningar =lågkolhydratkost. Kolla gärna upp hur många lågkolhydratare som blir förkylda vid träning gentemot tallrikare…

  • #4 av Sofie Franzén, näringsfysiolog, 2011-09-22 - 22:15

   Bo, jag påstår inte att Björn Ferry ljuger, jag menar på att man inte kan vara säker på vad han äter, att hans liv inte är en kontrollerad studie. Därmed räcker det inte som belägg för att rekommendera en viss typ av kost för ett visst ändamål. Att bara visa på enstaka personer som säger sig äta på ett visst sätt och erhålla ett visst utfall kan inte ligga som grund för en rekommendation. Det finns många faktorer som kan påverka immunförsvaret och sjukdomsutfallet, såsom till exempel ärftlighet, uppväxtmiljö, nuvarande levnadsmiljö, hur länge/mycket/om personen i fråga ammades, i vilken utsträckning man utsätts för bakterier och virus, och vilka dessa är. Dessa variationer i olika människors liv gör det ytterst svårt att dra paralleller från enstaka individer vid separata observationer. Har man inte de allra bästa förutsättningarna (till exempel gällande nämna faktorer) kan en ökad träningsnivå vara en avgörande faktor för ett sjukdomsutfall på grund av saker som till exempel hormonpåslag av bland annat stresshormoner. Dessutom kan träningen i sig bidra med bakterier och virus om denna utförs på en träningsanläggning där hundratalet människor nyttjar utrustningen dagligen. När “många av oss hävdar att kcal in/ut är det som gäller” syftar vi på viktbalans och inget annat. Självklart är det många faktorer i kosten som spelar in på hälsan. Gällande ditt önskemål om att ta reda på proportionerna förkylda mellan de som håller en låg-kolhydrats-diet jämfört med de som håller en mer varierad diet hittar jag ingen befintlig statistik på det, jag skulle uppskatta om du kunde hjälpa mig med detta?

   Hälsningar
   Sofie

(publiceras inte)