Hjälper vitamin B5 vid akne?

Publicerat fredag, 17 september 2010

Hej!

Jag har hört och läst att vitamin B5 ska kunna hjälpa vid acne samt rosacea eventuellt. Stämmer detta och vilken dosering kan vara lagom? Vilken roll spelar zink i sammanhanget? Är det tillrådligt att själv experimentera eller bör jag söka ytterligare konsultation hos läkare eller dietist? Jag tycker att jag i övrigt äter en balanserad kost men har känslig hud rakt av. Kan dessa tillskott i kosten ha en positiv verkan?

Vänliga hälsningar Anna

Hej Anna!

Pantotensyra, eller vitamin B5, är en viktig beståndsdel i koenzym A som behövs för omsättningen av kolhydrater, proteiner och fett samt syntes av steroida hormoner i kroppen.

Teorin att pantotensyra skulle hjälpa mot akne härstammar från en studie publicerad 1995 av Doktor Lit-Hung Leung i Medical hypotheses – en tidskrift som bygger på radikala och spekulativa idéer. Leung grundar sin teori utifrån att kroppen behöver koenzym A för fettmetabolismen och hormonproduktion. Om det råder brist på pantotensyra kommer omsättningen av koenzym A nedregleras och kroppen skulle, enligt Lit-Hung, prioritera hormonproduktion framför fettmetabolism, vilket leder till att fettsyror lagras i talgkörtlarna och bidrar till/förvärrar akne. Pantotensyrabrist har inte kunnat påvisas hos människan och då Leungs teori bygger på att akne uppstår ur just en sådan brist tappar hans teori tyngd.

Det saknas vetenskapligt stöd för att pantotensyra hjälper vid akne

Utöver Leungs studie har jag inte lyckats finna studier som påvisar att det skulle finnas ett samband mellan pantotensyra och akne. Jag har inte heller hittat några studier som undersöker pantotensyra och dess effekt på rosacea men enligt sjukvårdsupplysningen finns det inga receptfria preparat som hjälper.

Angående zink så finns det viss evidens att tillskott av zink har positiv effekt vid svår akne men inte vid moderat till mild akne. Dessutom är behandlingseffekten sämre än vid antibiotikabehandling. Enligt en översiktsartikel som sammanställde studier gjorda på zink och rosacea visade dessa på små förbättringar. Den möjliga orsaken tros vara en reglerande effekt av inflammation i huden.  Jag rekommenderar inte att du experimenterar själv då höga doser av zink kan medföra en risk för att omsättningen av andra spårelement påverkas.

För att summera: Varken zink eller pantotensyra har en trolig betydelsefull roll i behandling av akne eller rosacea och jag rekommenderar att du lägger pengarna på ett besök hos hudläkaren istället.

, , , ,

 1. #1 av Christel, 2011-10-12 - 22:27

  Hej!
  Jag har ahft jobbigt med min hud sedan 20års åldern. Har provat tetracyklin och annat, det hjälpte men det ville jag inte äta hur länge som helst. Efter något år började jag äta p-piller (yasmin) som verkligen hjälpte och jag fick jättefin hy men efter något år så framkallade de hormonella pigmentförändringar så jag blev rådd at sluta äta p-pillerna.
  När jag slutade med dessa blev jag som en tonåring i hyn…jättefet, massor med finnar som ömmade och kändes smutsiga.
  Jag läste och letade på internet och såg att många hade blivit hjälpta av B5 pantotensyra. Jag tänkte att man kkunde ju prova och jag köpte B5 som var starka 1000mg och började äta dessa. Det tog nog bara två- tre veckor så märkte jag skillnad. Jag åt två burkar och när de var klara så tänkte jag hålla upp ett tag men det blev sakta sämre igen så nu har jag börjat igen.
  Det funkar hur bra som helst FÖR MIG… och det påverkar inget annat vad jag kan känna i mitt allmäntillstånd.
  Hoppas det löser sig för dig också.
  /C

 2. #2 av Elise, 2011-11-05 - 00:17

  Hej!

  Jag led av akne i mer än tio års tid. Det började i femtonårsåldern och blev bara värre för varje år som gick. Genom åren har jag testat åtminstone tre olika receptbelagda läkemedel mot akne och inget av dem fungerade. Det gjorde däremot vitamin B5! Upptäckte detta fantastiska vitamin först vid 27 års ålder och tänker ofta på hur mycket onödigt lidande jag hade sluppit om jag bara hade vetat om detta tidigare. Även att kombinera mat på rätt sätt är viktigt (att till exempel alltid äta frukt för sig och inte med annan mat), sök på food combining på engelska så hittar du säkert sidor med bra information om detta. Som sagt, för mig funkade B5 och kanske funkar det olika bra för olika personer, men jag tycker definitivt att det är värt att ge det en chans! /Elise

 3. #3 av Kristina, 2012-02-27 - 21:14

  Hej! Samma här, hade testat allt mellan 20-29 års ålder, blev typ bara värre. Började med B5 från Clearly Gone för två år sedan, det tog bara två veckor innan min hy i stort sett var bra, inte persikohy förstås, men inga mer finnar!! det KAN inte vara en slump, jag är HELT övertygad om att det var det som hjälpte. Helt otroligt. Nu försöker jag bli gravid så har slutat med dem, och vips så börjar finnarna komma tillbaka. Jag behöver inga studier, jag är övertygad om att det funkar.

 4. #4 av Ann-Sofie, 2012-10-01 - 01:50

  Hejsan !! Kristina: var köper jag detta och vad för form och dos använde du? Tack på förhand 🙂

 5. #5 av Anna, 2012-11-10 - 02:06

  Hej Ann-Sofie,

  Köp dom på http://www.pantotensyra.se, snabb leverans och billiga priser!

  Har använt dom i 4år.

  Lycka till!

 6. #6 av Ida, 2013-03-08 - 19:56

  Åt vitamin b5 för min acne 2003. Kan tyvärr meddela att det inte hjälpte ett piss. Oförskämt dyrt dessutom. Det enda som verkligen har hjälpt på min acne är p-pillerna Yasmin. Har ätit de p-pillrena i omgångar och varje gång blir min hy SUPERFIN! Kvittar nästan då vilka krämer/tvålar jag använder – den är fin ändå 🙂 Tyvärr äter jag inte dessa p-piller nu. Slutade för ca 8 mån sen. Nackdelarna med dem överväger tyvärr fördelarna med hyn. Eftersom huden blir torrare blir nämligen övriga slemhinner oxå torrare – linserna krånglar massa för ögonen är så torra. Sexet blir även det rejält torrare… :/

 7. #7 av Jenny, 2013-05-07 - 21:21

  Jag fick svår acne runt munnen för 12 år sedan, efter abrupt slutat med p-piller. Trodde det skulle försvinna när hormonbalansen kom i ordning, men ack så fel jag hade. Efter flera kurer med tetracyklin samt gått gått igenom hela sortimentet av krämer kände det hopplöst. Tetracyklin hjälpte så länge jag åt det, så fort kuren var avslutat kom det tillbaka.
  På något forum på nätet läste jag att någon blivit hjälpt av det, trodde aldrig det kunde funka, . Jag var mycket skeptiskt, men helt desperat så jag kände att jag inte hade något att förlora. Jag åt en hög dos, ca 8-10 1000mg tabl dagligen. Efter en vecka blev huden mindre fet och porerna blev mindre, efter två veckor började aknen gradvis avta. Efter 1 månad var nästan all akne borta och min hy hade fått en helt annan struktur.
  Jag är skeptiskt till mycket alternativmedicin och kosttillskott av olika slag, men detta är det bästa som hänt mig. Jag har ätit tabletterna från och till i perioder i 10 års tid. Har jag uppehåll mer än 6 månader, märker jag att huden blir fetare och får en del finnar och inkapslingar,. Jag äter dock inte så höga doser nu, när man väl blivit av med aknen på riktigt en gång, behövs bara en underhållsdos för att hålla huden under kontroll. Jag hoppas jag kan hjälpa någon som lider så som jag gjorde med denna informationen!!

 8. #8 av David, 2014-08-04 - 17:04

  B5 har hjälpt även mig. Prövat det mesta (antibiotika etc.) förutom roacutan och det enda som fungerat är B5. Jobbigt dock att man måste ta det konstant men det fungerar. Det angriper det underliggande problemet för mig, min oljiga hy. Antibiotika och annan skit dämpar bara symptomen, och riskerar förstöra den naturliga bakteriefloran.
  Min syster tog zink, egentligen inte för acnens skull men det gjorde att all hennes acne försvann, den kunde väl beskrivas som “mild” innan. Om zink hjälper eller inte beror nog på hur balansen ser ut i kroppen. Det samverkar ju med flera hormoner, kopparbalans, järnupptag etc.

(publiceras inte)