Silvervatten

Publicerat fredag, 22 oktober 2010

Hej!

Jag har blivit tipsad om att dricka silvervatten för att förbättra immunförsvaret, hur hjälper det? Var kan jag få tag på det?

/Jonna

Hej Jonna!

Vad kul att du hittat hit!

Människokroppen är inte beroende av silver för att fungera. Man pratar om två olika former av silver i debatten idag. Silverjoner används i sårsalvor och förband och har visat sig ha antibakteriella egenskaper. Sedan finns det kolloidalt silver (silvervatten) men i denna kemiska form har inte silver visat sig ha några antibakteriella egenskaper.

När man framställer silvervatten blir silverjoner en biprodukt och det kan hända att det även finns silverjoner i silvervattnet. Om så är fallet kan vattnet ha antibakteriell verkan men det innebär också en risk för användare att bakterier i kroppen blir resistenta mot silverjonerna. Det finns även en risk att bakterier kan bli mer motståndskraftiga mot viss typ av antibiotika, vilket så klart inte är önskvärt.

Livsmedelsverket skriver om andra biverkningar silvervatten kan ge och ger exemplet argyria vilket innebär blå/grå missfärgningar på hud, ögonvitor och inre organ. Om man drabbas av detta är det tyvärr permanent. Idag är det tillsvidare förbjudet att sälja kolloidalt silver som kosttillskott i Sverige.

Du kan läsa mer om kolloidalt silver på livsmedelsverkets hemsida.

,

  1. Inga kommentarer än.
(publiceras inte)