Tillskott till en 3-åring?

Publicerat fredag, 15 februari 2013

Hej!
Mitt barn äter väldigt dåligt. Jag vill ge henne tillskott då hon ofta blir sjuk och jag vet att hon inte får i sig tillräckligt med vitaminer via maten. Jag har testat med vitamintabletter från apotek men de gillar hon inte. Flytande är det som gillas här. Hon fick nämligen Kindervital tidigare och älskade den. Nu har produkten utgått.
Min fråga är då vilken flytande vitamin tillskott kan jag ge henne. SanaSol och Mivitotal innehåller en hel del konserveringsmedel och E- nummer. Det finns många som tar dem, är dessa inte farliga för barnen??
Vad kan jag ge henne istället?
Blir så tacksam för svar!!!

 

Hej,

Det är inte farligt att ge de receptfria vitamin- och mineraltillskott som säljs på apotek, så länge man inte ger en högre den dos än den som anges på förpackningen.

Jag har inget preparat som jag rekommenderar allmänt, utan bara till barn med risk för olika näringsbrister, som jag träffar i mitt jobb ibland. Då handlar det om barn som äter en väldigt begränsad kost under lång tid på grund av sjukdom eller födoämnesallergi.

Ta kontakt med dietist på plats som kan utreda intaget.

Till friska barn behövs oftast inget tillskott alls. Jag kan  bara svara rent allmänt eftersom jag inte alls vet hur ditt barn äter, men jag vill att du ska vara medveten om att de flesta näringsämnen måste man inte äta i rekommenderad mängd varje dag. Har man ett barn som t ex inte gillar grönsaker, så förekommer ungefär samma näringsämnen i många frukter. Jag tycker du ska titta på ditt barns ätande under en längre tid, t ex en vecka.

Har du misstanke om att ditt barns kost är väldigt begränsad och skulle kunna leda till vitamin- och mineralbrist, eller om du fått bekräftat att ditt barn får i sig för lite av något näringsämne, bör du diskutera detta med en dietist, t ex på BVC. Då kan du få  råd som är direkt anpassade till ditt barn. Utifrån din fråga är jag osäker på om du vill ge ditt barn vitamin- och mineraltillskott ”för säkerhets skull” eller på grund av dokumenterat bristfälligt intag.

Att ge för säkerhets skull är inget jag förespråkar, jag rekommenderar dig att ta kontakt med dietist för att utreda intaget.

 

, ,

  1. Inga kommentarer än.
(publiceras inte)