Vad tycker ni om tabletter som chili burn?

Publicerat fredag, 10 oktober 2014

Vad tycker ni om tabletter som “Chili burn”? Jag tränar tre till fyra gånger i veckan och äter nyttigt och varierande. Är 20 år gammal. Har gått ner cirka fem kilogram men nu står vågen still…. Undrar om man skulle beställa sådana som en extra push som hjälper till lite på traven för att fortsätta gå ner och inte tappa motivationen. Är det så att så fort jag slutar ta dem efter första månaden kommer jag gå upp de kilona igen? Skulle en detox vara bättre för mig?

Tusen tack på förhand! 🙂

Hej,

Du frågar om vad vi tycker om kosttillskott som Chili Burn, ett vegetabiliskt tillskott som marknadsförs för att öka energiförbrukningen. Detta innehåller enligt tillverkaren Chilipeppar, extrakt av grönt te, B-vitaminer, magnesium och krom.

Capsaicinoider (Chili) kan ha en effekt på energiinntaget, och det har diskuterats om det hos vissa kan påverka energiförbrukning i brun fettväv. Grönt te (som innehåller en viss mängd koffein) kan också ha en viss effekt. Dessa effekter är dock mer teoretiska än praktiska, de effekter man sett är marginella jämfört med vad man kan uppnå genom att ändra kosten eller utöka energiförbrukningen genom mer träning eller vardagsmotion.

En annan viktig fråga är om det är hälsomässigt försvarbart att ta piller som Chili Burn.  Jag har inte sett någon rapportering av detta i Svensk media, men Chili Burn har fått en del uppmärksamhet i vårt grannland Norge. Det finns sedan tidigare rapporterade fall av leverskador av extrakt från grönt te, det är känt att vissa inte tolererar detta i högre doser. I den norska producentoberoende informationstjänsten Relis, som riktar sig till hälsopersonal, finns det bara i år två fall av leverskador rapporterat där Chili Burn angetts som “sannolik” orsak. Jag avråder med grund av detta starkt från all användning av Chili Burn.

För den som behöver gå ned i vikt är det alltså både säkrare och effektivare att gå igenom kosten och träningsupplägget för att se vad som kan ändras där. Det är inte farligt att inkludera chiliprodukter i maten eller dricka te, men det kan vara skadligt att ta i höga doser i form av kosttillskott.

Din andra fråga om Detox är svårare att svara på. Du skriver i din frågeställning att du redan äter varierat och nyttigt. Om du med detox menar att generellt undvika näringsfattig energirik mat kan detta vara positivt. Om du menar att du ska gå på en speciell pulverdiet, enbart dricka frukt och grönsaksjuice eller liknande skulle jag avråda från detta. Läs gärna ett tidigare relaterat svar om detox.

Om du känner att du behöver hjälp vidare vill jag snarare rekommendera att du tar kontakt med en dietist eller nutritionist direkt som kan gå igenom din kost, räkna på ditt intag och energibehov, dina målsättningar och därefter arbeta fram en anpassad och långsiktigt hållbar plan.

, , , , ,

  1. Inga kommentarer än.
(publiceras inte)